Srbi u SAD preko kompjutera pratili bogosluženja

Srbi u Americi i Kanadi Vaskrs su proslavili u svojim domovima u krugu porodice prateći uskršnja Bogosluženja preko malih ekrana ili kompjutera.

Svijet 20.04.2020 | 12:54
Srbi u SAD preko kompjutera pratili bogosluženja

Ovo je vjerovatno prvi put od kada postoji organizovana srpska zajednica na sjevernoameričkom kontinentu da su izostala tradicionalna okupljanja u srpskim hramovima i crkvenim salama. 

U Čikagu, gdje Srba ima u najvećem broju, u vrijeme velikih hriščanskih praznika crkve i manastiri su uvijek bili tijesni da prihvate sve vjernike. 

Iz tih hramova ove godine bogosluženja su se mogla gledati jedino preko društvenih mreža u direktnim prenosima. Njih su predvodili sveštenici uz sasluženje đakona i pratnju crkvenih horova uz pridržavanja propisane mjere distance.  

 U Srpskom sabornom hramu u Čikagu posvećenom upravo Svetom Vaskrsenju u subotu je, u susret Vaskrsu, ponoćnu arhijerejsku liturgiju predvodio vladika novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin. 

U hramovima je pročitana Vaskršnja poslanica Srpske pravoslavne crkve, a vladike i sveštenici u Americi i Kanadi takođe su, u video obraćanju, uputili vaskršnje poruke.  

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar