Србија креће у нову фазу, избјегнут је италијански сценарио!

-И поред пораста броја инфицираних и оболелих, можемо рећи да је крива броја оболелих у оквиру онога што смо покушали да урадимо и што морамо да наставимо да покушавамо и даље -каже директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић.

Србија 20.04.2020 | 10:51
Србија креће у нову фазу, избјегнут је италијански сценарио!

Он објашњава да се примећује раст, али да је он линеаран, а не експоненцијалан, што нам даје довољно времена да применимо све потребне мере у спречавању ширења инфекције и лечењу оболелих.

- Засад јесмо, али то никако не значи да можемо да се опустимо, прекинемо или смањимо мере изолације или помислимо да је опасност прошла. Само захваљујући великом раду, напору и ангажовању свих укључених у спровођење мера контроле епидемије и захваљујући поштовању мера највећег броја наших суграђана, успели смо да до сада епидемију држимо под контролом. Ипак, свако опуштање, свако попуштање пажње или неозбиљност могу бити опасни и могу нас скупо коштати. 

На питање које потезе и потезе Кризног штаба бисте оцењује као добре, а шта би урадио другачије, доктор одговара следеће:

- Сада је време тешке и напорне борбе, детаљне анализе ће се правити када се епидемија заврши и вероватно ће се месецима, ако не и годинама сви доступни подаци анализирати. Тек након тога ћемо знати где смо све грешили. И то је најбитније да би се грешке исправиле у припремама за неку следећу епидемију, као што смо и ми учили на грешкама свих наших претходника који су се борили са другим епидемијама.

-Оно што са сигурношћу могу да кажем јесте да сам поносан на све здравствене раднике, као и на све пратеће службе које су се од самог почетка несебично и у потпуности ангажовале у контроли епидемије и захвалан сам на части да радим са њима. Било је изузетно тешко и комплексно реорганизовати цели систем државе да подржи здравствени систем у овом одсудном тренутку, и изузетно сам захвалан што су све препоруке струке уважене, као и потребе за неопходном опремом и лековима.

Када би живот могао да почне да се враћа у нормалу?

- Не бих спекулисао датумима или проценом времена трајања епидемије, то је домен делатности епидемиолога, а ја сам клиничар. За враћање живота у нормалу стећи ће се услови када број новооболелих на дневном нивоу знатно опадне. А то зависи у највећој мери од наше колективне одговорности, која је и лична одговорност. Одговорност за своје здравље, али и за здравље других.

Од чега ви највише страхујете када је реч о овом вирусу?

- Нико у свету, па наравно ни ми, вирус не познаје довољно. Увек се нешто може превидети и увек се може направити неки пропуст. Највише се бојим да новог непријатеља не потценимо и тиме му дамо шансу да ситуацију окрене на нашу штету.

Да ли очекујете да се вирус враћа и хоћемо ли бар током лета бити мирни?

- То је непознаница са којом морамо рачунати и на коју морамо бити спремни. Да ли ће тако и бити - видећемо.

Вакцини се надамо, али се боримо с оним што имамо сада

- Терапија и терапијски протоколи су ствар струке и људи који су за то деценијама школовани. А вакцина је најбољи начин да се болест контролише и ограничи. Сетимо се само како је масовна вакцинација против великих богиња 1972. године угасила епидемију у нашој земљи. Знамо да се широм света улажу напори да се направи вакцина. Од почетка истраживања па до производње комерцијално доступне вакцине је дуг пут, некада је потребно и више година, некада мање. У овом тренутку не треба ишчекивати вакцину, њој се треба надати, али се са епидемијом морамо борити оним што имамо и онако како можемо. Пре свега, спречавањем преноса вируса са особе на особу.

(Курир.рс/Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Какву

20.04.2020 09:06

Коју фазу? Ону фазу без мјера сто сте форсирали док је Српска уводила мјере? Па се послије предомислисте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

20.04.2020 09:30

Јој,цуј их само.....

Name

Хос

20.04.2020 09:40

Јос мало па це Србија бити најуспјешнија држава по свим параметрима.Остало јоа мало да се хвале и онда кредити од ММФ-а за преживљавање као и до сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

20.04.2020 09:59

А што Србија не уђе у бјелоруску фазу, онда би се ти вратио у анонимност а овако нам продајеш маглу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ослободите се Глобалиста

20.04.2020 10:25

и нема короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

20.04.2020 11:00

Тако је,у потпуности се слазем.Само,бојим се да су нам везане руке преко ММФ-а,приступа НАТО-у,хрљењем ка ЕУ.Зато Лукасенка заболи за свим овим,и мозе да ради како год он зели.Радили би и наси,да се пита струцњака,али политика цини своје

Name

каква фаца овај на слици

20.04.2020 15:49

као из пакла да је изасао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

20.04.2020 19:53

Нико се не понизи као ови доктори који су се ставили у службу Владаоца заразе. Тај сценарио би се десио да смо сви на простору бивше Југославије, били идиоти и да нисмо видјели како је Италија страдала.Да је овдје ударило прије Италије, питао бих те ја докторе. Имали сте среће, јер сте се крајем фебруару спрдали са вирусом. Смјешан вирус, ракија, шопинг..... Заборавио си!

ОДГОВОРИТЕ