Srbija kreće u novu fazu, izbjegnut je italijanski scenario!

-I pored porasta broja inficiranih i obolelih, možemo reći da je kriva broja obolelih u okviru onoga što smo pokušali da uradimo i što moramo da nastavimo da pokušavamo i dalje -kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović.

Srbija 20.04.2020 | 10:51
Srbija kreće u novu fazu, izbjegnut je italijanski scenario!

On objašnjava da se primećuje rast, ali da je on linearan, a ne eksponencijalan, što nam daje dovoljno vremena da primenimo sve potrebne mere u sprečavanju širenja infekcije i lečenju obolelih.

- Zasad jesmo, ali to nikako ne znači da možemo da se opustimo, prekinemo ili smanjimo mere izolacije ili pomislimo da je opasnost prošla. Samo zahvaljujući velikom radu, naporu i angažovanju svih uključenih u sprovođenje mera kontrole epidemije i zahvaljujući poštovanju mera najvećeg broja naših sugrađana, uspeli smo da do sada epidemiju držimo pod kontrolom. Ipak, svako opuštanje, svako popuštanje pažnje ili neozbiljnost mogu biti opasni i mogu nas skupo koštati. 

Na pitanje koje poteze i poteze Kriznog štaba biste ocenjuje kao dobre, a šta bi uradio drugačije, doktor odgovara sledeće:

- Sada je vreme teške i naporne borbe, detaljne analize će se praviti kada se epidemija završi i verovatno će se mesecima, ako ne i godinama svi dostupni podaci analizirati. Tek nakon toga ćemo znati gde smo sve grešili. I to je najbitnije da bi se greške ispravile u pripremama za neku sledeću epidemiju, kao što smo i mi učili na greškama svih naših prethodnika koji su se borili sa drugim epidemijama.

-Ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da sam ponosan na sve zdravstvene radnike, kao i na sve prateće službe koje su se od samog početka nesebično i u potpunosti angažovale u kontroli epidemije i zahvalan sam na časti da radim sa njima. Bilo je izuzetno teško i kompleksno reorganizovati celi sistem države da podrži zdravstveni sistem u ovom odsudnom trenutku, i izuzetno sam zahvalan što su sve preporuke struke uvažene, kao i potrebe za neophodnom opremom i lekovima.

Kada bi život mogao da počne da se vraća u normalu?

- Ne bih spekulisao datumima ili procenom vremena trajanja epidemije, to je domen delatnosti epidemiologa, a ja sam kliničar. Za vraćanje života u normalu steći će se uslovi kada broj novoobolelih na dnevnom nivou znatno opadne. A to zavisi u najvećoj meri od naše kolektivne odgovornosti, koja je i lična odgovornost. Odgovornost za svoje zdravlje, ali i za zdravlje drugih.

Od čega vi najviše strahujete kada je reč o ovom virusu?

- Niko u svetu, pa naravno ni mi, virus ne poznaje dovoljno. Uvek se nešto može prevideti i uvek se može napraviti neki propust. Najviše se bojim da novog neprijatelja ne potcenimo i time mu damo šansu da situaciju okrene na našu štetu.

Da li očekujete da se virus vraća i hoćemo li bar tokom leta biti mirni?

- To je nepoznanica sa kojom moramo računati i na koju moramo biti spremni. Da li će tako i biti - videćemo.

Vakcini se nadamo, ali se borimo s onim što imamo sada

- Terapija i terapijski protokoli su stvar struke i ljudi koji su za to decenijama školovani. A vakcina je najbolji način da se bolest kontroliše i ograniči. Setimo se samo kako je masovna vakcinacija protiv velikih boginja 1972. godine ugasila epidemiju u našoj zemlji. Znamo da se širom sveta ulažu napori da se napravi vakcina. Od početka istraživanja pa do proizvodnje komercijalno dostupne vakcine je dug put, nekada je potrebno i više godina, nekada manje. U ovom trenutku ne treba iščekivati vakcinu, njoj se treba nadati, ali se sa epidemijom moramo boriti onim što imamo i onako kako možemo. Pre svega, sprečavanjem prenosa virusa sa osobe na osobu.

(Kurir.rs/Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Kakvu

20.04.2020 09:06

Koju fazu? Onu fazu bez mjera sto ste forsirali dok je Srpska uvodila mjere? Pa se poslije predomisliste

ODGOVORITE
Name

Haha

20.04.2020 09:30

Joj,cuj ih samo.....

Name

Hos

20.04.2020 09:40

Jos malo pa ce Srbija biti najuspješnija država po svim parametrima.Ostalo joa malo da se hvale i onda krediti od MMF-a za preživljavanje kao i do sada

ODGOVORITE
Name

Mirko

20.04.2020 09:59

A što Srbija ne uđe u bjelorusku fazu, onda bi se ti vratio u anonimnost a ovako nam prodaješ maglu.

ODGOVORITE
Name

Ослободите се Глобалиста

20.04.2020 10:25

и нема короне.

ODGOVORITE
Name

Gardista

20.04.2020 11:00

Tako je,u potpunosti se slazem.Samo,bojim se da su nam vezane ruke preko MMF-a,pristupa NATO-u,hrljenjem ka EU.Zato Lukasenka zaboli za svim ovim,i moze da radi kako god on zeli.Radili bi i nasi,da se pita strucnjaka,ali politika cini svoje

Name

kakva faca ovaj na slici

20.04.2020 15:49

kao iz pakla da je izasao.

ODGOVORITE
Name

Smislov

20.04.2020 19:53

Niko se ne ponizi kao ovi doktori koji su se stavili u službu Vladaoca zaraze. Taj scenario bi se desio da smo svi na prostoru bivše Jugoslavije, bili idioti i da nismo vidjeli kako je Italija stradala.Da je ovdje udarilo prije Italije, pitao bih te ja doktore. Imali ste sreće, jer ste se krajem februaru sprdali sa virusom. Smješan virus, rakija, šoping..... Zaboravio si!

ODGOVORITE