Покренут поступак због корона вируса у Нишу

Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да је покренут поступак због "уласка" коронавируса у Геронтолошки центар у Нишу и осталим домовима где је забележена зараза

Србија 19.04.2020 | 08:13
Покренут поступак због корона вируса у Нишу

Он је навео да су казне, уколико се утврди одговорност надлежних, озбиљне.

"Не дај боже, да неко од тих лица премине, онда су казне заиста ригорозне", нагласио је Пашалић.

Додаје да је циљ утврђивање одговорности.

Та одговорности иде од кривичне, преко дисциплинске, па до оног што ће свакако лица која су немаром, нерадом или лошом организацијом доживела, а то је материјална штета, рекао је заштитник за ТВ Н1.

"Што се тиче кривичних санкција, оне су врло озбиљне и ригорозне. Не дај боже, да неко од тих лица премине, онда су казне заиста ригорозне", напомиње Пашалић и додаје да ће се покренути поступци према свим институцијама за које се утврди да нису радили по закону.

"Првенствено се мора видети стање, а онда утврдити ко је и колико одговоран. Ту има доста објективне одговорности појединих лица, али има и субјективне одговорности. То је озбиљан посао, али Заштитник грађана има капацитета да тај посао доведе до краја. Ми имамо десет пута више обраћања, и путем мејла и телефона. Јуче смо управо завршавали дозволе за она лица која се старају о лицима која су непокретна и која не могу да се хране и брину о себи. Управо смо завршили са Општином Звездара и решили проблем", објашњава Пашалић.

"Институција Заштитника грађана има у првом реду хитну службу која је за случајеве који се морају обавити на терену. Она одлази на лице места и проверава какво је тамо стање према одређеним параметрима који су унапред предвиђени, а такође и према стању које затекне", каже Пашалић.

"Још 8. априла ми смо кренули у контролу Дома за старе "Доживети стоту" у Земуну и тада само дали упутство и неку врсту препуруке Министарству за рад, шта мора да се уради и шта мора да се обави и да нас информишу шта су обавили и урадили у погледу заштите лица који су у тим центрима. Што се тиче Геронтолошког центра у Нишу, покренули смо поступак, и то према самом Геронтолошком центру, Министарству рада, и оно што нам је такође било важно, да за сваки случај видимо ко је могао да буде одговоран, и према Војсци Србије која ради спољно обезбеђење. Од свих информација које смо тражили, добили смо информације од Министарства за рад, чекамо информације од Геронтолошког центра Ниш, а такође и од Генералштаба Војске Србије", наводи Пашалић.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Предлог

19.04.2020 06:22

Сад док је још свеже установити колико је умрло лица због неадекватног лечења и не пружања помоци у току в.стања у Србији. Мислим да их има више од умрлих од короне.Хајде истраживачко новинарство да вас видим. БРЗО ШТО БРЖЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

19.04.2020 08:55

Ни у РС нијр боље.Велико је питање да ли добро одрађују тестирања и шта кад човјека који је наводно позитиван смјесте у собу с болеснима!?

Name

рс

19.04.2020 06:44

треба да одговарају за смрт свох у РС Шкрба, Богданић, Бисера на челу са додигом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

19.04.2020 07:11

да се поднесе тужба против одговорних због краха здравства и РР РС.

Name

Ре

19.04.2020 10:51

Ако се јавиш казу ти да пијес парацетамол ако имас температурул ако тразис да се тестирас питају да ли си досао из иностранства ако ниси ниста па умири у куци нико неце да те прегледа

Name

Правопис

19.04.2020 11:09

Поправите правопис...Сједи 1...

Name

Теби је битан правопис

19.04.2020 15:40

А не истина