Pokrenut postupak zbog korona virusa u Nišu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je pokrenut postupak zbog "ulaska" koronavirusa u Gerontološki centar u Nišu i ostalim domovima gde je zabeležena zaraza

Srbija 19.04.2020 | 08:13
Pokrenut postupak zbog korona virusa u Nišu

On je naveo da su kazne, ukoliko se utvrdi odgovornost nadležnih, ozbiljne.

"Ne daj bože, da neko od tih lica premine, onda su kazne zaista rigorozne", naglasio je Pašalić.

Dodaje da je cilj utvrđivanje odgovornosti.

Ta odgovornosti ide od krivične, preko disciplinske, pa do onog što će svakako lica koja su nemarom, neradom ili lošom organizacijom doživela, a to je materijalna šteta, rekao je zaštitnik za TV N1.

"Što se tiče krivičnih sankcija, one su vrlo ozbiljne i rigorozne. Ne daj bože, da neko od tih lica premine, onda su kazne zaista rigorozne", napominje Pašalić i dodaje da će se pokrenuti postupci prema svim institucijama za koje se utvrdi da nisu radili po zakonu.

"Prvenstveno se mora videti stanje, a onda utvrditi ko je i koliko odgovoran. Tu ima dosta objektivne odgovornosti pojedinih lica, ali ima i subjektivne odgovornosti. To je ozbiljan posao, ali Zaštitnik građana ima kapaciteta da taj posao dovede do kraja. Mi imamo deset puta više obraćanja, i putem mejla i telefona. Juče smo upravo završavali dozvole za ona lica koja se staraju o licima koja su nepokretna i koja ne mogu da se hrane i brinu o sebi. Upravo smo završili sa Opštinom Zvezdara i rešili problem", objašnjava Pašalić.

"Institucija Zaštitnika građana ima u prvom redu hitnu službu koja je za slučajeve koji se moraju obaviti na terenu. Ona odlazi na lice mesta i proverava kakvo je tamo stanje prema određenim parametrima koji su unapred predviđeni, a takođe i prema stanju koje zatekne", kaže Pašalić.

"Još 8. aprila mi smo krenuli u kontrolu Doma za stare "Doživeti stotu" u Zemunu i tada samo dali uputstvo i neku vrstu prepuruke Ministarstvu za rad, šta mora da se uradi i šta mora da se obavi i da nas informišu šta su obavili i uradili u pogledu zaštite lica koji su u tim centrima. Što se tiče Gerontološkog centra u Nišu, pokrenuli smo postupak, i to prema samom Gerontološkom centru, Ministarstvu rada, i ono što nam je takođe bilo važno, da za svaki slučaj vidimo ko je mogao da bude odgovoran, i prema Vojsci Srbije koja radi spoljno obezbeđenje. Od svih informacija koje smo tražili, dobili smo informacije od Ministarstva za rad, čekamo informacije od Gerontološkog centra Niš, a takođe i od Generalštaba Vojske Srbije", navodi Pašalić.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Предлог

19.04.2020 06:22

Сад док је још свеже установити колико је умрло лица због неадекватног лечења и не пружања помоци у току в.стања у Србији. Мислим да их има више од умрлих од короне.Хајде истраживачко новинарство да вас видим. БРЗО ШТО БРЖЕ .

ODGOVORITE
Name

Pitanje

19.04.2020 08:55

Ni u RS nijr bolje.Veliko je pitanje da li dobro odrađuju testiranja i šta kad čovjeka koji je navodno pozitivan smjeste u sobu s bolesnima!?

Name

rs

19.04.2020 06:44

treba da odgovaraju za smrt svoh u RS Škrba, Bogdanić, Bisera na čelu sa dodigom.

ODGOVORITE
Name

advokat

19.04.2020 07:11

da se podnese tužba protiv odgovornih zbog kraha zdravstva i RR RS.

Name

Re

19.04.2020 10:51

Ako se javiš kazu ti da pijes paracetamol ako imas temperaturul ako trazis da se testiras pitaju da li si dosao iz inostranstva ako nisi nista pa umiri u kuci niko nece da te pregleda

Name

Pravopis

19.04.2020 11:09

Popravite pravopis...Sjedi 1...

Name

Tebi je bitan pravopis

19.04.2020 15:40

A ne istina