„Постали смо опчињени короном, све је корона: - Људи морају имати приступ лијечењу, јер умиру и од мноштва других болести“

Не смијемо ни у једном тренутку заборавити да људи могу обољети од низа других здравствених проблема због којих у суштини и умиру. Ми те људе морамо примити. Успостављање дијагнозе телефоном не смијемо дозволити, то никога не штити.

Република Српска 18.04.2020 | 12:48
„Постали смо опчињени короном, све је корона: - Људи морају имати приступ лијечењу, јер умиру и од мноштва других болести“

Члан Главног одбора Струковног синдиката доктора медицине РС Горан Бјековић у разговору за Буку каже да му је ситуација доста шаролика, када је у питању борба против пандемије вируса корона.

"У почетку се прилично опуштено ишло без заштитне опреме, без јасних протокола, а примарна медицинска заштита и породична медицина, које су филтер када је ријеч о случајевима заразе корона вирусом, били су, а и сада су први на удару, без адекватне заштите. И данас они нису претјерано заштићени, имају само маске и рукавице, нисам никога видио са визиром. Скафандере и сличну заштитну опрему имају само људи који раде са особама зараженим корона вирусом и они су тзв. ебола скафандери и у њима је прилично отежан рад", додаје Бјековић.

Према његовим ријечима, било је доста среће, јер да нас је, како каже, ебола захватила, то би десетковало све, али на нашу срећу корона опрашта грешке, а у овом времену се показало и како су поједине установе успјеле самоорганизацијом надвладати ситуацију.

"Навешћу примјер Градишке, гдје су се доктори доста добро самоорганизовали, заједно са техничарима, јер су знали да чувајући себе и једни друге чувају и народ. Та упутства нису дошла од руководства, дошла су спонтано од медицинских радника", казао је он и додао:

- Не заборавите, такође, да је у свему и додатно отежавајућа околност то што на челу низа здравствених установа сједе људе који се не баве медицином. Ево примјер Рибника, гдје имамо два смртна случаја и доктора који је једва преживио. Знате ли да пољопривредни инжењер води Дом здравља и он сигурно мало тога зна о здравству".

Он наглашава да генерално, гдје год није било приступа струке и добре организације, имали смо проблем.

"Али морам истаћи да смо имали доста среће са министром Шеранићем, који је добро урадио дио посла у његовом домену, он је давао и низ смјерница болници Зворник, које нису испоштоване, па нам се то обило о главу у једном моменту", казао је Бјековић, који је хирург у зворничкој болници.

Подсјетио је да је болница била потпуно отворена, да је улазио ко је хтио, па је примљен пацијент са короном који је лежао на интерном одјељењу.

"На сву срећу, није се десило ништа спектакуларно, осим што нам тренутно не ради интерно одјељење, а да се правовремено дјеловало по упутствима, то се, увјерен сам, не би десило", рекао је Бјековић.

Он сматра да смо сада постали опчињени короном, све је корона.

"Људи који су сада умрли и у Италији и у Шпанији, требамо се мало запитати од чега су умрли, да ли су вршене обдукције, јер једини сигуран начин да се то тврди јесте обдукција, а она се, колико видим, не ради у  Сарајеву и патолози у Сарајеву су апсолутно у праву што су због недостатка заштитне опреме одбили да раде обдукције и страшно је што им један министар безбједности говори да су дезертери  и кукавице, а да им није обезбијеђена заштитна опрема", казао је Бјековић.

Осврћући се на смрт колеге Пађагића из Сарајева, Бјековић каже није за његову смрт криво здравство, већ систем здравства.

"Није се смјело догодити да човјек који је болестан не буде прегледан. Јер не смијемо ни у једном тренутку заборавити да људи могу обољети од низа других здравствених проблема због којих у суштини људи и умиру. Ми те људе морамо примити".

Бјековић каже да успостављање дијагнозе телефоном не смијемо дозволити, то никога не штити.

"Ми ни у једном тренутку не смијемо заборавити да су људи умирали, да и даље умиру и да ће умирати  од мноштва болести. Имам осјећај да тек са појавом овог вируса људи почињу бити свјесни да се умире у болницама. Само 300 000 људи годишње умре од грипа.

Нико поводом тога ништа посебно не предузима, да не причам о епидемији болести  – трауматизма, срчаних болести, карцином, нико не прича о дјеци на онкологији у Бањалуци, да виде колико их тамо лежи, од тога памет стаје.

Зато сваки пацијент, уколико осјећа тегобе, мора бити прегледан, није све корона", упозорава Бјековић.

Он је у разговору за Буку, коментарисао и почетак исплате 1.000 КМ свим здравственим радницима,

Бјековић каже да му и даље нису познати критерији по којима се одређује ко ће добити ту једнократну помоћ.

- Став Струковног сндиката доктора медицине је јасан- ако се заиста жели помоћи здравственим радницима, треба усвојити Закон о платама, чиме ће бити ријешени сви проблеми са здравственим радницима. Ми смо тиме поручили шта је рјешење на којем већ годинама инсистирамо. Питање је и по којим критеријима ће се одредити ко треба да добије ову помоћ, те ко ће уопште одређивати ко је шта радио, колико је радио и када", каже Бјековић.

Он износи и свој лични примјер:

- Ево, ја сам, примјерице, радио сваки дан, али се то водило као нерађени дани (компензација) и тада нисам требао бити на послу, а јесам. Сада не знам да ли ћу добити тих 1.000 КМ. Како ће одредити то, поготову ако одреде да ја тај новац не добијем, а добије, рецимо, административац који је радио.  Стога смо се и огласили саопштењем да буде јасан наш став, али нисмо хтјели дизати неке тензије, јер врло добро знамо колико једној спремачици значи добити 1.000 КМ.  

Наводи да Закон о раду који имамо говори да људи који су изложени заразним материјалима имају стимулацију на плату.

"То каже закон, а не ја. Самим тим, микробиолози, патолози,  медицински радници који су изложени зрачењу, и други низ ствари које су побројане, имају проценат на плату. Ми то нисмо добили никада у задњих 10 година, поручио је Бјековић.

(БН)

Коментари / 68

Оставите коментар
Name

Ацо 007

18.04.2020 11:29

Ма док зељка цвијановиц и додик и сви њихови црвени узму новац од до нације пустиц све нормално да ради у Р.С

ОДГОВОРИТЕ
Name

мед.радник

18.04.2020 11:40

Ко то није прегледан а да дође и позвони на врата хитне или породичне амбуланте?

Name

Лекар,пекар

18.04.2020 12:31

У Добоју је директор Дома Здравља пољопривредни техничар,директор Регионалне болнице економиста а директор Завода за здравствену заштиту правник.Здравство у Добоју је данас лошије него прије педесет година!Тако је то кад некомпетентни руководе здравственим установама!

Name

ацо коњу

18.04.2020 12:54

!? Пиши како треба!

Name

валигали

18.04.2020 13:01

Друзе па зар теби није јасно данас директор болнице или било које установе мозе да буде сваки цобан битно да је он у СНСДу..ту скола не треба само нека знас добро слагат и украст

Name

пола це полудјети

18.04.2020 13:44

Ово са короном је пресло све мјере збранили ти све поцецемо цркават од глади они кои су увели ванредно срање њима лијепо за вријеме рата било много боље

Name

Ре мед.радник

18.04.2020 13:54

Једно је бити прегледан а друго је бити лијецен. Здравство је унистено и сад се само то и показало. Цак и нови капацитети су пропали. Нпр. Болница Србија се реновира а отворена је пред просле изборе.

Name

Много

18.04.2020 16:15

Људи умире природном смрћу.Питање је да ли се и они сврставају у статистику умрлих од короне због лакшег вођења евиденције.

Name

Тацно

19.04.2020 10:36

Док све опљацкају, економски унисте потенцијалне опасности од неких непослусних....

Name

Зар је могуће

18.04.2020 11:31

Да Српски ДЕБИЛИЗАМ,има оволике РАЗМЕРЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спартан

18.04.2020 12:55

Мислим, ста реци ! Упитно је именовање и постављење правника на позицију директора Дома здравља или ФЗО, а није упитно постављење љекара на позицију у локалним и градским администрацијама ( нпр Нацелник опстине, Градонацелник, нацелника одјељења, министар или замјеник министра ( ван ресора здравства), парламентима, парламентарним комисијама итд ) Мислим какве везе има хирург са парламентарном комисијом за финансије ии законодавном комисијом. Директор инспектората РС је до скора била зена, љекар, са пет година радног стаза ! Оно сто све љекаре битно разликује је лицна сујета и "комплекс бога" !

Name

ПАНЦО ВИЛА

18.04.2020 13:51

ПАРТИСКИ :ДОКТУРИ,ДИРЕКТОРИ ЈАВНИ УСТАНОВА,ПОЛИЦАЈЦИ,ВАТРОГАСЦИ,КОМУНАЛЦИ ИТД,ИТД,ИТД. НЕК СЕ НЕЉУТЕ ОНИ КОЈЕ САМ ИЗОСТАВИО.

Name

Татко

18.04.2020 13:55

Па видис да има.Неце ниста реци за свог директора Поповица инаце тех.друмског саобрацаја.А ових 1000 КМ ја им не би дао.Само раде свој посао као и рудари...О полицији нецу ни да прицам

Name

Тина

18.04.2020 11:34

Ја сам за то да се укину сви видови помоци,цак и они пакетици, и да се од тих пара под хитно купе јос једна,двије покретне болнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све тацно

18.04.2020 11:35

Свака цаст, сто проговористе о великом проблему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гангула

18.04.2020 14:33

Па има јос проблема нпр мито које ради у здравству.Неце доцо о томе.Воли и он литар пица,50еур и сл.

Name

КОНТРАВЕЗНИ БИЗНИСМЕН

18.04.2020 11:38

Страшно је и то што свак ко умре у овом периоду..као умро од корона вируса... Испада као да се прије није умирало ни од какве болести ни природне смрти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

18.04.2020 11:41

О бозе, када це доци време да струцни људи воде здравство а не као до сада партијски послусници...мора се несто мјењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Лазар

18.04.2020 14:03

Назалост, никад! Било која странка да је на власти, било би исто.

Name

Ацо 007

18.04.2020 11:42

Цетар за социјални рад бањалука дјели пајете са граном за социјално угрозене али рекла зељка и додик да само могу да добију пакете од 50 км вредности ко је у страци СНСД дабогда им не требало за време короне црвени СНСД купи подове за изборе али драска станивуковица пола пезјобера воли и цитава омладина и сви не за послени у Р.С и сви социјално угрозени у бањалуци за то игоре радојцицу купи полако кофере и цаооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо 007

18.04.2020 11:47

Игора радојцица це да обори на из борима у бањакуцу омладина и ПРАВДА ЗА ДАВИДА сви њихови цланови гласају за станивуковица а зељка цвијановиц у бањалуци за из боре из губила је бањалуку за 9 хиљада гласова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник

18.04.2020 12:27

Узми ,лек опет си пропусто терапију!!

Name

Ццццц

18.04.2020 12:30

Опет ти неписмени

Name

Ре Аца 007

18.04.2020 17:14

Гдје си ти завршио основну школу ако је имаш?? Ако си завршио 4 разреда основне школе имао си жестоку штелу..

Name

Зивио људино

18.04.2020 11:57

Срдацан поздрав за најбољег доктора и хирурга зворницке болнице,а вјероватно и Републике Српске,сваки пацијент кога је др Бјеговиц прегледао знао о каквој се моралној и струцној громади овдје ради.управо нам такви требају као водје и директори болнице а не пицопевци са купљеним дипломама које инсталира бурло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

18.04.2020 12:36

Ниси у праву. Такви стручњаци нам требају као стручњаци у свом послу, не у политици.

Name

Краљ

18.04.2020 12:01

Живијо краљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скојевац

18.04.2020 12:03

Недостаје ми Галијасевиц, да нам он објасни, само њему вјерујем! цовјек се у све разумије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивоље срце

18.04.2020 12:20

Бјековиц је велики струцњак,то је показао својим махерским операцијама,само ми није јасно како мозе трпити оне незналице око себе и како мозе трпити тиранију коју је снсд увео у зворницку болницу доводјењем поповица на мједто диркетора?!доктроре бјековицу поведите здравствене раднике из зворника у револуцију,народ це вам се придрузути,да конацно смакнемо црвену секту!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав

18.04.2020 12:37

За најбоље зворничке докторе,Горана Бјековића,Душицу Обућину и за др Душка,интернисту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики кикирики

18.04.2020 13:39

Заборавио си најбољег хирурга регије ,др комљеновица, сигурно намјерно, веома малициозан коментар и непостен,зна се ко коси а ко воду носи у зворницкој болници.упоредите само број операција коју уради др з. комљеновиц,са оним сто уради бјековиц уз дузно постовање то није ни проблизно.обуцина је одлицан доктор као и дуско,али будимо постени

Name

Киза из париза

18.04.2020 12:38

благо установи која има оваког доктора,позртвован за пацијенте,струцњак пер ексаланс,политицки неопредељен,када му је нудјено да буде директор болнице одбио јер није хтио да се петља у политику,свака цаст докторе-професоре,узивање је и слусати те и гледати те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

18.04.2020 12:39

Госп. Бијековиц казес да у многим здравственим установама сједе људи који се не баве медицином. 1. Како не казес ко је директор болнице у којој ти радис тј зворнику.. Бр2..Казес да у Рибнику Дом здравља води пољопривредни Инзењер..Ко води Болницу у којој ти радис тј у Зворнику..Како прицас за друге а не прицас за болницу у Зворнику у којој ти радис..Засто? пласис се некога...ако се пласис онда напусти функцију и немој висе прицати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ,да докторе...

18.04.2020 12:39

Свега би било , па чак и сталака за инфузију и стетоскопа ( цинизам ) , ово су једне од најосновнијих средстава за рад у медицини , али нажалост ни тога нема , да се комплетна Република није покрала , а зна се врло добро и ко је то урадио и нажалост нема никакве одговорности . Они који су најодговорнији за овакво стање данас моле и то могу да раде на пар мјеста , јер другдје немају приступа , за основне ствари у медицини . И поред тога , не пада им на памет да прихвате било какву одговорност , али се и не одричу било какве привилегије , а које потпуно незаслужено уживају , док са друге стране народ испашта за све погрешке оних који су Републику довели у овакво стање .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иии

18.04.2020 12:44

Дјевојка и ја смо доктори и имамо по пар година радног искуства, међутим убрзо планирамо одлазак из РС. Нема нам помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо 007

18.04.2020 12:48

Само треба да се бјези из р.с ко год мозе

Name

СРП

18.04.2020 13:38

Остај те овдје и борите се за бољу будуцност. Кад сви станемо заједно у један ред, ниста нам неце моци.

Name

Постен цовек

18.04.2020 13:56

Све сте у праву нико неце да вас прими да вас прегледа зовем објасним казе сестра не примамо пацијенте само мозете добити рецепте за своју терапију за све друго на тестиране нисам могла

Name

Ре СРП

19.04.2020 03:59

Остао сам и у рату и после рата...а да сам Богдо отишао 1990 ...Зашто да остају да им живот пролази без везе као што је мени прошао и многима...Спашавај се омладино гдје год боље има идите а свугдје је боље и свугдје ће да се цијени ваш рад и знање ...

Name

Аферим

18.04.2020 12:51

Докторе Бјековицу,дивим се васој храбрости и људскости, као и струцности која је по коментарима неупитна. Ријеци које изговарате су велике и дефинитивно це остати за наук поколењима која слиједе.Замјерам вам само једну ствар - како сте дозволили да вам болницу води директор са купљеном дипломом,у зворнику познат као иван бубица?показите моц синдиката и истјерајте ухљеба из болнице као сто сте истјерали и ону дртину окуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре СРП

18.04.2020 15:48

Пробали, борили се, не вриједи. Овом народу и треба оваква власт

Name

Праведник

18.04.2020 12:59

О болестима и лијецењу треба да нас извјеставају доктори, а не политицари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибник

18.04.2020 13:07

Обавијестите овог Бјековића да не износи неистине. Директор Дома здравља у Рибнику је доктор стоматологије! 1 лице из Рибника је умрло од посљедица заразености вирусом, а не 2, како он говори! Обољели доктор из Рибника се излијечио нормално, а не како тај Бјековић каже, једва преживио! Нека се информише, прије него изнесе овакве ствари у јавност! И нека не лупа овакве глупости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

на ноге командиру

18.04.2020 14:21

требао би да стојис мирно када командир говори,срам те било!

Name

Ре Рубник

18.04.2020 14:41

Овај доктор говори истину,нема се ста ту додати,сам зна ко му је директор болнице у Зворнику али оцигледно да н е смије то да помене јер црвени кмери имају своје силедјије,које уцуткавају људе.браца поповици су познати у зворнику по разним муљазама,онај сто није директор је и пуцо једном на пензионера у кампањи

Name

18.04.2020 13:07

СВАКА ЧАСТ ДОКТОРЕ, ПОТПУНО СТЕ У ПРАВУ, ПРОСТО СМО У ЗАТВОРУ И НЕ МОГУЋЕ ЈЕ ДОЋИ ДО ЛИЈЕКОВА ЗА ХФОНИЧНЕ БОЛЕСТИ, БОЖЕ МЕ ОПРОСТИ И ОВУ КОРОНУ КАО ДА ЈЕ НЕКО НАРУЧИО И ОВО ЈЕ НЕКО ДОБРО ИСКОРИСТИО

ОДГОВОРИТЕ
Name

статизнас

18.04.2020 13:10

Овај доктор је врло паметан и сколован цовјек то се зна и види ,само овом друству не требају паметни и сколовни ..итакве је ова власт отјерала по свијету.Сад је најбитније да је он у странци а немора знати ниста,,јаднисмо ми народ ко нас води и до цега нас доводи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

18.04.2020 13:13

Човјек је 100% у праву

ОДГОВОРИТЕ
Name

аплауз за др

18.04.2020 13:25

Сви доктори би требали да се угледају на ову људску громаду,постењака,а изнад свега врхунског доктора који запоставља свој приватни зивот,не излази из болнице само да би пацијентима било боље.Свака цаст др Бјековицу,цитав Зворник је уз вас!Вама тапсемо и вецерас у 8х.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пјеновац

18.04.2020 13:34

Ово је нас пијесцанин, благос мајци која те родила др Горане,колико си само живота спасијо,колико си удова засио и људи на ноге дигао,не зна им се број.има наде за насе здравство све док је др Бјековиц управник синсиката

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

18.04.2020 14:04

У Зворнику директор болнице економиста и то са купљеном дипломом и у дому здравља Зворник исто, ма пропали смо кад нас води црвена секта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен цовек

18.04.2020 14:15

Помози нам драги докторе као сто И цинис увек да се лецимо има И других болести а немоземо доци до доктора

Name

Гоx

18.04.2020 14:24

Цуј Рибник пример? Па јел то у Зворник медицински струцњак на целу ДЗ? Не разумем....У сустини свугде су на позицијама додикови лизогусци, тако да свакако нас јад цека у будуцности. (Осим ако се нас народ не пробуди)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

18.04.2020 14:41

Браво господине Горане, потуно сте у праву, они све недаће, и болести пребацују на корону, а шта ће други обољели?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

18.04.2020 14:47

Не ријешава се овако проблем малих плата свих медицинара ово је крканлук од кркана који све зајебе и завади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанка

18.04.2020 14:48

И овај сада лупа. Ми у Дому здравља Бањалука имамо и заштитна одијела, маске, рукавице, визире, капе, не фали ништа ни од дезифицијенса. Безвезе је ову ситуацију мијешати у политичке сврхе. Па бањалучки Дом здравља води љекар, не видим у чему је проблем. Па Југославију је водио машинбравар, а имали смо ми пуно интелектуалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоx

18.04.2020 15:05

Не лупај без везе БЛ... Сви ми јако добро знамо о цему др. Бјековиц прица.

Name

Јово

18.04.2020 15:15

Овај доктор би само о политици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

18.04.2020 15:19

Браво Докторе. Наше клинике су, хвала богу, празне. Хвала богу, ако су људи здрави. Али има људи, који би се ишли прегледати и не смију, страх од вируса је присутан, а болест им напредује, страхом још више. чекају да вирус прође, а наручени и слично....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

18.04.2020 16:13

Само нас гпспод може спасити.А како друго у Зворнику директор Ерић диплома магистра а4 формат уручена на јездру,а поставио га луди Коле Васић успјешна Српска.Поповић ванредни приватни менаџмент.Дом здтавља исзо бес струке докторске.Здравствени фонд купљена диплома итд.Ма цијела општина осим начелника и пар његових сарадника без праве дипломе.А докторима из Зворника поздрав и све чедтитке посебно за болницу.

Name

Ми сисали весла

18.04.2020 15:24

е мој бијековицу, па јеси ти исо доди на ноге,јел ти га зацеро са директором из саобрацајне у каракају?кеси онда исо на митинг снсда у зворнику?Сад ти не смијес да поменес истог тог снсд директора а прицас о том из рибника..образ дјон или ти неко пријети реци ти нама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гангула

18.04.2020 15:55

Ма пусти га.Ко га нзн скупо би га платио.

Name

Ре

18.04.2020 17:16

Ни овај није ишао у Основну школу.. Да ми је знати можеш ли сам прочитати ово што си написао ???

Name

XXЛ

18.04.2020 15:35

МИЛОРАДЕ МРЗ КУЦИ..ВИДИ САМО ИМАЛ ПАРА У АВИОНУ ...ФУКАРО ЉУДСКА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

18.04.2020 16:24

Мислите ако болницу води љекар да ће бити боље. Директор укц Бања Лука је љекар В. Џајић, па да није стање боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранка

18.04.2020 17:55

Зато це иванова секретарица прва добити 1000км,то гарантујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТПОР

18.04.2020 20:35

И ТИ ЦРВЕНИ ПРОДО СИ СЕ ДАВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Рибник

19.04.2020 12:40

Доктор је јако добро информисан! Два лица су преминула од короне! А коко је доктору било ТО ОН САМО ЗНА а сигурно му није било лако! Хвала Богу сто га спасио!!

ОДГОВОРИТЕ