Медицинско особље одбило да помогне зараженима

Десет медицинских сестара и техничара једне болнице у калифорнијском граду Санта Моника суспендовано је због тога што су одбили да без заштитних маски типа Н95 пружају његу обољелим од корона вируса.

Свијет 16.04.2020 | 20:12
Медицинско особље одбило да помогне зараженима

Како преноси АП, управа им није обезбиједила такве маске, тврдећи да су непотребне, а дан пошто је прошле седмице на једном од одјељења вирусом КОВИД-19 заражена медицинска сестра, љекари су током визита питали медицинске сестре и техничаре зашто не носе маске типа Н95. 

Стотине медицинских радника у САД тврде да су били суочени са захтјевом да раде без адекватне заштите, а неки од њих се придружују синдикалним протестима, подносе формалне притужбе, или купују или чак сами праве заститну опрему.

Према званичним упутствима, маске типа Н95 нису прописане као обавезне за пружаоце његе оболелима од корона вируса, али многе болнице се за то средство одлучују као додатну мјеру заштите.

У саопштењу, болница о којој је ријеч навела је да свим медицинским сестрама и техничарима који брину о обољелима од КОВИД-19 од уторка обезбјеђује маске тог типа, као и онима који чекају резултате тестирања, али није жељела да да коментар о суспензији дијела персонала.

Међутим, како наводи АП, заражена медицинска сестра изјавила је да је, на питање зашто љекари носе такве маске, а медицинске сестре и техничари не, добила одговор да су, по прописима, хируршке маске довољна заштита.

(Еспресо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

не ваља

16.04.2020 18:28

Српска и влада, е моји крезуби коментатори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметнији

16.04.2020 19:12

Си када цутис.