ММФ: Пад економије биће најгори од Велике депресије

Свјетска економија ће ове године доживјети пад од три одсто, док се бројне земље суочавају с највећим економским проблемима у посљедњих неколико деценија, саопштено је из Међународног монетарног фонда (ММФ).

Свијет 15.04.2020 | 07:54
ММФ: Пад економије биће најгори од Велике депресије

Они наводе да је пад економије најгори од Велике депресије из тридесетих година прошлог вијека, те оцјењују да је пандемија свијет одвела у "кризу каква није постојала".

Уколико пандемија буде дуго трајала то ће тестирати способности влада и централних банака да контролишу кризу, додаје ММФ, а пренио је ББЦ.

Гита Гопинат, главна економисткиња ММФ-а, каже да би криза могла свјетски друштвени производ да умањи за девет билиона долара.

Иако је ММФ похвалио "брзу реакцију" у земљама попут Велике Британије, Њемачке, Јапана и САД, наводи се да ниједна земља неће бити имуна на економски пад.

Очекује се да ће се глобални раст опоравити за 5,8 одсто сљедеће године, али само ако се пандемија оконча у другој половини 2020.

Гопинат каже да велика економска блокада представља "црну реалност" за политичаре, који се суочавају с "неизвјесношћу око дуготрајности и интензивности шока".

"Дјелимичан опоравак је пројектован за 2021. годину", каже Гопинат.

Она наводи и да се први пут од Велике депресије и од развијених економија очекује да буду у рецесији.

ММФ упозорава да се раст у развијеним економијама неће вратити на ниво од прије вируса до 2022. године.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ромале

15.04.2020 07:12

Само да се произведе довољно хране а све друге привредне гране ће се брзо опоравити. Без панике само, било је и тежих криза протеклих вјекова и ево нас, нисмо нестали са планете. За сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пад, скроз

15.04.2020 07:58

Неце СЕ лако поправити велике свјетске економије, сто су рекли струцни људи, а не ови на власти. Ми смо одавно пропали, једино да имамо јести, то нам је остало самокао утјеха.

ОДГОВОРИТЕ