MMF: Pad ekonomije biće najgori od Velike depresije

Svjetska ekonomija će ove godine doživjeti pad od tri odsto, dok se brojne zemlje suočavaju s najvećim ekonomskim problemima u posljednjih nekoliko decenija, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Svijet 15.04.2020 | 07:54
MMF: Pad ekonomije biće najgori od Velike depresije

Oni navode da je pad ekonomije najgori od Velike depresije iz tridesetih godina prošlog vijeka, te ocjenjuju da je pandemija svijet odvela u "krizu kakva nije postojala".

Ukoliko pandemija bude dugo trajala to će testirati sposobnosti vlada i centralnih banaka da kontrolišu krizu, dodaje MMF, a prenio je BBC.

Gita Gopinat, glavna ekonomistkinja MMF-a, kaže da bi kriza mogla svjetski društveni proizvod da umanji za devet biliona dolara.

Iako je MMF pohvalio "brzu reakciju" u zemljama poput Velike Britanije, Njemačke, Japana i SAD, navodi se da nijedna zemlja neće biti imuna na ekonomski pad.

Očekuje se da će se globalni rast oporaviti za 5,8 odsto sljedeće godine, ali samo ako se pandemija okonča u drugoj polovini 2020.

Gopinat kaže da velika ekonomska blokada predstavlja "crnu realnost" za političare, koji se suočavaju s "neizvjesnošću oko dugotrajnosti i intenzivnosti šoka".

"Djelimičan oporavak je projektovan za 2021. godinu", kaže Gopinat.

Ona navodi i da se prvi put od Velike depresije i od razvijenih ekonomija očekuje da budu u recesiji.

MMF upozorava da se rast u razvijenim ekonomijama neće vratiti na nivo od prije virusa do 2022. godine.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Romale

15.04.2020 07:12

Samo da se proizvede dovoljno hrane a sve druge privredne grane će se brzo oporaviti. Bez panike samo, bilo je i težih kriza proteklih vjekova i evo nas, nismo nestali sa planete. Za sad.

ODGOVORITE
Name

Pad, skroz

15.04.2020 07:58

Nece SE lako popraviti velike svjetske ekonomije, sto su rekli strucni ljudi, a ne ovi na vlasti. Mi smo odavno propali, jedino da imamo jesti, to nam je ostalo samokao utjeha.

ODGOVORITE