ММФ: "Велика блокада" гора од Велике депресије

Током ове године очекује се да ће се глобална економија смањити због пада у активности узроковане пандемијом вируса корона, саопштено је данас из Међународног монетарног фонда (ММФ).

Босна и Херцеговина 14.04.2020 | 17:40
ММФ: "Велика блокада" гора од Велике депресије

ММФ је у свом Свјетском економском предвиђању за ову годину најављује дјелимичан опоравак наредне године и раст свјетске привреде на 5,8 одсто, али истиче да уз њихова предвиђања иду "велике несигурности" и да би исходи могли бити много гори што зависи од правца кретања пандемије.

"Опоравак наредне године само је дјелимичан јер је ниво пројектоване економске активности на ниском нивоу због вируса", истиче се у саопштењу главног економисте ММФ Гите Гопинат.

У предвиђању ММФ-а претпоставља се да ће пандемија вируса достићи врхунац у већини држава током другог квартала и да ће изблиједити у другој половини године.

Дужа пандемија која би трајала и кроз трећи квартал могла би узроковати даљих три одсто пада ове године и спорији опоравак у 2021. године усљед "застрашујућег ефекта" банкрота и дужег периода незапослености.

У свом извјештају ММФ истиче да ће глобална привреда највјероватније ове године искусити најтежу рецесију од периода Велике депресије и превазићи ће финансијску кризу од прије деценије.

"Пројектовано је да ће Велика блокада, како би је могли назвати, изазвати драматично смањење глобалног привредног раста", додаје се у извјештају ММФ-а. 

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

цекај

14.04.2020 15:54

Нас то не занима позајмимо потросимо неко це вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако треба

14.04.2020 16:15

Искрено се надам ,да це политицари донијети заједницку одлуку и коначно реци велико НЕ ммф_ и да смањи плате у дрзавном сектору,за 40% а тај износ новца искористи за текуце троскове и да кренемо вец једном из мунуса., мислим да је ово иделано вријеме за прави поцетак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

14.04.2020 16:23

Није проблем износ плате,вец број запослених...Али ста цес,то је гласацко тело,зато су сигурни на свим изборима,док год је тако

Name

Цовјек

15.04.2020 00:33

Ма ако ниста спремили су довољан фонд јагњади и прасади плус гласачко тјело...безкицмењаци