MMF: "Velika blokada" gora od Velike depresije

Tokom ove godine očekuje se da će se globalna ekonomija smanjiti zbog pada u aktivnosti uzrokovane pandemijom virusa korona, saopšteno je danas iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Bosna i Hercegovina 14.04.2020 | 17:40
MMF: "Velika blokada" gora od Velike depresije

MMF je u svom Svjetskom ekonomskom predviđanju za ovu godinu najavljuje djelimičan oporavak naredne godine i rast svjetske privrede na 5,8 odsto, ali ističe da uz njihova predviđanja idu "velike nesigurnosti" i da bi ishodi mogli biti mnogo gori što zavisi od pravca kretanja pandemije.

"Oporavak naredne godine samo je djelimičan jer je nivo projektovane ekonomske aktivnosti na niskom nivou zbog virusa", ističe se u saopštenju glavnog ekonomiste MMF Gite Gopinat.

U predviđanju MMF-a pretpostavlja se da će pandemija virusa dostići vrhunac u većini država tokom drugog kvartala i da će izblijediti u drugoj polovini godine.

Duža pandemija koja bi trajala i kroz treći kvartal mogla bi uzrokovati daljih tri odsto pada ove godine i sporiji oporavak u 2021. godine usljed "zastrašujućeg efekta" bankrota i dužeg perioda nezaposlenosti.

U svom izvještaju MMF ističe da će globalna privreda najvjerovatnije ove godine iskusiti najtežu recesiju od perioda Velike depresije i prevazići će finansijsku krizu od prije decenije.

"Projektovano je da će Velika blokada, kako bi je mogli nazvati, izazvati dramatično smanjenje globalnog privrednog rasta", dodaje se u izvještaju MMF-a. 

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

cekaj

14.04.2020 15:54

Nas to ne zanima pozajmimo potrosimo neko ce vratiti.

ODGOVORITE
Name

Tako treba

14.04.2020 16:15

Iskreno se nadam ,da ce politicari donijeti zajednicku odluku i konačno reci veliko NE mmf_ i da smanji plate u drzavnom sektoru,za 40% a taj iznos novca iskoristi za tekuce troskove i da krenemo vec jednom iz munusa., mislim da je ovo idelano vrijeme za pravi pocetak...

ODGOVORITE
Name

Gardista

14.04.2020 16:23

Nije problem iznos plate,vec broj zaposlenih...Ali sta ces,to je glasacko telo,zato su sigurni na svim izborima,dok god je tako

Name

Covjek

15.04.2020 00:33

Ma ako nista spremili su dovoljan fond jagnjadi i prasadi plus glasačko tjelo...bezkicmenjaci