БН: Епидемиолошка ситуација стабилна у Семберији

Епидемиолошка ситуација у Семберији је стабилна и нема нових случајева заразе вирусом корона. Укупно су заражена четири особе, а број лица у болничком карантину је повећан због пријема пацијената из зворничке регије, речено је након сједнице Штаба за ванредне ситуације.

Република Српска 14.04.2020 | 14:55
БН: Епидемиолошка ситуација стабилна у Семберији

Од четири  регистроване заражене особе на подручју Семберије, три се налазе у Дому ученика и немају тегобе док се једна особа налази у карантину Болнице “Свети Врачеви”. У болничком карантину налази се још 17 особа које су у бијељинску болницу стигле из Зворника, након што је у зворничку болницу ушао пацијент заражен вирусом корона, рекла је в.д. директора бијељинске болнице др Милица Ловрић. 

“Због тога су и здравствени радници и пацијенти који су се налазили у зворничкој болници тестирани. Њихови тестови на Ковид-19 су негативни. Одређени број пацијената који није завршио своје лијечење након тестирања је наставио своје лијечење код нас у Бијељини. Бијељинска болница ће и у наредном периоду преузети рјешавање акутних клиничких стања са зворничке регије док доктори са ове регије не изађу из кућне изолације.”

Доктор Ловрић је потврдила да ће грађевински радови на згради старе Хирургије, која ће служити као карантин, ускоро бити завршени.
“Стара Хирургија ће већ од четвртка бити у функцији. Њен капацитет је 70 кревета и биће опремљена портабилним рендген апаратом и ултразвучном дијагностиком и такође ће служити као карантин.”

Под епидемиолошким надзором налази се 447 особа а пет особа, од којих су три из Бијељине, налази се у карантнину на граничном прелазу Рача, рекао је директор Дома здравља др Душко Миловановић. Он је потврдио да се у карантину ОШ “Вук Караџић” тренутно налази 30 лица, након отпуштања 30 особа чији су резултати тестирања на вирус корона били негативни.

“Епидемиолошка служба, у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, ради даља планирања и обраду у вези са тестирањем одређеног броја лица која ће бити тестирана данас у току дана. Након резултата које ћемо добити планираћемо даље отпуштање. Особе које се отпуштају иду у кућну изолацију коју настављају још 14 дана”-објашњава др Миловановић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић нагласио је да одређени број грађана не поштује препоручене мјере заштите и организује окупљања на излетиштима што може довести до ширења заразе вирусом корона. Он је додао да то може бити посебно опасно у вријеме предстојећих празника који ће, према његовим ријечима, вјероватно бити велики изазов и пресудни за Семберију.

“Ми ћемо апеловати на Владу, да прошири мјере, а ми предлажемо да једна од мјера буде да се на једном мјесту не може окупљати нико сем чланова уже породице. Ако људи буду одлазили у село на имање или у своју викендицу да не буде масовних укупљања него да ту могу да дођу само чланови најуже породице”.

Из Штаб за ванредне ситуације су још једном апеловали на грађане да буду одговорни према себи и другима, да се придржавају свих прописаних хигијенских и мјера социјалног дистанцирања како би се спријечило ширење заразе вирусом корона и како би заштитили себе, своје најближе и све грађане Семберије. 

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Просјаци

14.04.2020 13:11

Но тест - но корона...али стици це они испросени у СА, па мозда буде и короне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоца

14.04.2020 13:12

Милице, ко те фризира.???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

14.04.2020 13:25

Јел се то мицо трецина вратио? Јел то стах попустио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

14.04.2020 13:35

Немају тестова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

14.04.2020 18:58

Мицо је мициц људина све бих продо за новац цак и свога оца презиме камо да не прода Р.С

ОДГОВОРИТЕ
Name

јелистабилан

14.04.2020 19:18

Мицо Мициц,суму за коју се продао мораце дати за корону.

ОДГОВОРИТЕ