BN: Epidemiološka situacija stabilna u Semberiji

Epidemiološka situacija u Semberiji je stabilna i nema novih slučajeva zaraze virusom korona. Ukupno su zaražena četiri osobe, a broj lica u bolničkom karantinu je povećan zbog prijema pacijenata iz zvorničke regije, rečeno je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

Republika Srpska 14.04.2020 | 14:55
BN: Epidemiološka situacija stabilna u Semberiji

Od četiri  registrovane zaražene osobe na području Semberije, tri se nalaze u Domu učenika i nemaju tegobe dok se jedna osoba nalazi u karantinu Bolnice “Sveti Vračevi”. U bolničkom karantinu nalazi se još 17 osoba koje su u bijeljinsku bolnicu stigle iz Zvornika, nakon što je u zvorničku bolnicu ušao pacijent zaražen virusom korona, rekla je v.d. direktora bijeljinske bolnice dr Milica Lovrić. 

“Zbog toga su i zdravstveni radnici i pacijenti koji su se nalazili u zvorničkoj bolnici testirani. Njihovi testovi na Kovid-19 su negativni. Određeni broj pacijenata koji nije završio svoje liječenje nakon testiranja je nastavio svoje liječenje kod nas u Bijeljini. Bijeljinska bolnica će i u narednom periodu preuzeti rješavanje akutnih kliničkih stanja sa zvorničke regije dok doktori sa ove regije ne izađu iz kućne izolacije.”

Doktor Lovrić je potvrdila da će građevinski radovi na zgradi stare Hirurgije, koja će služiti kao karantin, uskoro biti završeni.
“Stara Hirurgija će već od četvrtka biti u funkciji. Njen kapacitet je 70 kreveta i biće opremljena portabilnim rendgen aparatom i ultrazvučnom dijagnostikom i takođe će služiti kao karantin.”

Pod epidemiološkim nadzorom nalazi se 447 osoba a pet osoba, od kojih su tri iz Bijeljine, nalazi se u karantninu na graničnom prelazu Rača, rekao je direktor Doma zdravlja dr Duško Milovanović. On je potvrdio da se u karantinu OŠ “Vuk Karadžić” trenutno nalazi 30 lica, nakon otpuštanja 30 osoba čiji su rezultati testiranja na virus korona bili negativni.

“Epidemiološka služba, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, radi dalja planiranja i obradu u vezi sa testiranjem određenog broja lica koja će biti testirana danas u toku dana. Nakon rezultata koje ćemo dobiti planiraćemo dalje otpuštanje. Osobe koje se otpuštaju idu u kućnu izolaciju koju nastavljaju još 14 dana”-objašnjava dr Milovanović.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naglasio je da određeni broj građana ne poštuje preporučene mjere zaštite i organizuje okupljanja na izletištima što može dovesti do širenja zaraze virusom korona. On je dodao da to može biti posebno opasno u vrijeme predstojećih praznika koji će, prema njegovim riječima, vjerovatno biti veliki izazov i presudni za Semberiju.

“Mi ćemo apelovati na Vladu, da proširi mjere, a mi predlažemo da jedna od mjera bude da se na jednom mjestu ne može okupljati niko sem članova uže porodice. Ako ljudi budu odlazili u selo na imanje ili u svoju vikendicu da ne bude masovnih ukupljanja nego da tu mogu da dođu samo članovi najuže porodice”.

Iz Štab za vanredne situacije su još jednom apelovali na građane da budu odgovorni prema sebi i drugima, da se pridržavaju svih propisanih higijenskih i mjera socijalnog distanciranja kako bi se spriječilo širenje zaraze virusom korona i kako bi zaštitili sebe, svoje najbliže i sve građane Semberije. 

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Prosjaci

14.04.2020 13:11

No test - no korona...ali stici ce oni isproseni u SA, pa mozda bude i korone...

ODGOVORITE
Name

Goca

14.04.2020 13:12

Milice, ko te frizira.???!!!

ODGOVORITE
Name

Xl

14.04.2020 13:25

Jel se to mico trecina vratio? Jel to stah popustio?

ODGOVORITE
Name

tako je

14.04.2020 13:35

Nemaju testova.

ODGOVORITE
Name

Aco

14.04.2020 18:58

Mico je micic ljudina sve bih prodo za novac cak i svoga oca prezime kamo da ne proda R.S

ODGOVORITE
Name

jelistabilan

14.04.2020 19:18

Mico Micic,sumu za koju se prodao morace dati za koronu.

ODGOVORITE