Хрвастска: Заражена 23 полицајца, преко 100 у изолацији

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић рекао је да су у Хрватској од вируса корона обољела 23 полицајца, да их је 210 изашло из изолације, а још 123 су у изолацији.

Регион 13.04.2020 | 22:00
Хрвастска: Заражена 23 полицајца, преко 100 у изолацији

- То само по себи говори да су они изложени с обзиром на то да су у контакту с грађанима, и то грађанима који се не понашају увијек примјерено - рекао је Божиновић за ХТВ и додао да ће настојати да полицајци буду у категорији чији ће се рад посебно вредновати у овом времену.

Поводом напада у Сплиту на новинарке током извјештавања са окупљања у католичкој цркви за Ускрс, Божиновић је нагласио да "неће бити никаквог попуста", поготово када је ријеч о нападу на службена лица, односно новинаре јер су они једна од најважнијих карика у ланцу одбране против коронавируса и без њих оно што говори Штаб цивилне заштите не би дошло до грађана.

- Кад је ријеч о насилницима, зна се што полиција ради и мислим да је у том случају полиција дјеловала промптно. Што се тиче напада на ваше колегинице три су кривичне пријаве поднесене према новом закону - потврдио је Божиновић.

Он је додао и да је поднесена једна прекршајна пријава на основу Закона о јавном реду и миру.

- Што се тиче окупљања гдје смо видјели неке непримјерене ознаке и понашања полиција је идентификовала 13 особа, међу којима и једног малољетника - нагласио је Божиновић, који је и начелник Националног штаба цивилне заштите.

Он је најавио је да ће се с ублажавањем мјера донесеним у борби против епидемије почети након пада новообољелих пет до седам дана за редом.

У Хрватској је регистровано 50 нових случајева заразе вирусом и сада је укупно 1.650 обољелих.

У сплитској болници преминуле су двије особе и број жртава попео се на 25. На респиратору су 34 пацијента, а опоравило се 400 људи.

Полиција је раније данас саопштила да ће против седамдесетогодишњег жупника цркве на Сиробуји код Сплита бити поднесен оптужни приједлог због нарушавања јавног реда и мира на штету окупљених грађана, а против три лица биће поднесене кривичне пријаве због напада на новинара и сниматеља који су извјештавали са тог догађаја.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар