ФБИ раскринкао покушај продаје 39 милиона маски

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) открио је да је покушај продаје 39 милиона заштитних маски калифорнијском синдикату радника била превара.

Свијет 13.04.2020 | 21:49
ФБИ раскринкао покушај продаје 39 милиона маски

Како преноси РТС, недељник Неwсwеек објавио је да су преваранти покушали да продају лажну залиху од 39 милиона маски калифорнијском синдикату радника, у вријеме када се владе држава и болнице боре да набаве маске и други санитетски материјал током пандемије вируса корона.

Лос Ангелес тимес је први извијестио да је ФБИ открио превару, која потиче од брокера у Аустралији и добављача у Кувајту.

Истражитељи су открили превару јер су проучавали да ли је могуће пресретнути снабдијевање савезне владе на основу Закона о одбрамбеној производњи.

Према наводима здравствених радника, цијене маски и друге опреме скочиле су нагло, јер је потреба надмашила расположиву понуду.

"Цијене једноставних ствари попут маски порасле су за 10 до 20 пута. Обично би маска Н-95 коштала моју болницу негдје око 40 или 50 центи. Тренутне цијене су од пет до седам долара по маски", објаснио је један од специјалиста хитне медицине.

Службеници службе за запошљавање при највећем калифорнијском синдикату радника обећали су крајем марта да ће милионе маски ставити на располагање, пошто су владине агенције и болнице планирале да набаве дио залиха.

Међутим, како је показала истрага ФБИ-ја, очигледно је да је синдикат преварен, мада још није извршена финансијска трансакција.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар