FBI raskrinkao pokušaj prodaje 39 miliona maski

Američki Federalni istražni biro (FBI) otkrio je da je pokušaj prodaje 39 miliona zaštitnih maski kalifornijskom sindikatu radnika bila prevara.

Svijet 13.04.2020 | 21:49
FBI raskrinkao pokušaj prodaje 39 miliona maski

Kako prenosi RTS, nedeljnik Newsweek objavio je da su prevaranti pokušali da prodaju lažnu zalihu od 39 miliona maski kalifornijskom sindikatu radnika, u vrijeme kada se vlade država i bolnice bore da nabave maske i drugi sanitetski materijal tokom pandemije virusa korona.

Los Angeles times je prvi izvijestio da je FBI otkrio prevaru, koja potiče od brokera u Australiji i dobavljača u Kuvajtu.

Istražitelji su otkrili prevaru jer su proučavali da li je moguće presretnuti snabdijevanje savezne vlade na osnovu Zakona o odbrambenoj proizvodnji.

Prema navodima zdravstvenih radnika, cijene maski i druge opreme skočile su naglo, jer je potreba nadmašila raspoloživu ponudu.

"Cijene jednostavnih stvari poput maski porasle su za 10 do 20 puta. Obično bi maska N-95 koštala moju bolnicu negdje oko 40 ili 50 centi. Trenutne cijene su od pet do sedam dolara po maski", objasnio je jedan od specijalista hitne medicine.

Službenici službe za zapošljavanje pri najvećem kalifornijskom sindikatu radnika obećali su krajem marta da će milione maski staviti na raspolaganje, pošto su vladine agencije i bolnice planirale da nabave dio zaliha.

Međutim, kako je pokazala istraga FBI-ja, očigledno je da je sindikat prevaren, mada još nije izvršena finansijska transakcija.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar