Велики пад извоза за Италију из БиХ у прва три мјесеца

- У прва три мјесеца ове године у односу на исти период претходне, извоз у Италију пао је за више од 92 милиона КМ, што је пад од око 28 одсто.

Босна и Херцеговина 13.04.2020 | 08:14
Велики пад извоза за Италију из БиХ у прва три мјесеца

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у прва три мјесеца ове године БиХ је из Италије увезла робу у вриједности од 350,1 милион КМ, а истовремено извезла 241,3 милиона КМ, док је у истом периоду прошле године у БиХ из Италије увезено 417,9 милиона КМ, а извезено 333,5 милиона КМ.

"Потпуно очекивано. Италија је други спољнотрговински партнер БиХ, а с обзиром на то да је тамо значајно ескалирао проблем са вирусом корона, то што се дешава са привредном прелило се и код нас. Одлуком власти Италије дио предузетника је престао да ради и њихови дугогодишњи партнери у БиХ морали су затворити своје погоне и производњу", рекао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Мада је тешко предвиђати, врло је извјесно да би се пад извоза у Италију могао наставити и у априлу с обзиром на то да се још не очекује нормализација стања, мада постоје најаве да би у другој половини овог мјесеца многе италијанске компаније могле поново почети да раде.

У Италију из Босне и Херцеговине највише се извозе обућа, неоргански хемијски производи, олово и производи од олова те машине и алати, а када је ријеч о увозу из те земље, највише смо увозили бакра и производа од бакра, машине и апарате, механичке уређаје, крзно, сирову кожу, свилу те месо и воће.

Привредници и произвођачи који углавном послују са Италијом истичу да је још рано говорити и процјењивати шта се може очекивати с обзиром на то да све зависи од епидемиолога и стручњака који ће на крају и рећи када је све готово и када се живот може вратити у нормалну.

Слободан Јовановић из компаније "Амико", која се бави производњом обуће, каже да је производња у овој фирми обустављена и то прије свега из разлога отежаног снабдијевања сировинама те да у овом тренутку нико не зна колико ће трајати поремећаји на тржишту.

"Отежан је био транспорт робе, понестајало нам је материјала за производњу па је било питање можемо ли је организовати, на крају смо је обуставили и већ двије недјеље не радимо. Покушаћемо да обновимо производњу, али у почетку је било доста несналажења и транспортне фирме су избјегавале да иду, јер се није знало како све функционише", рекао је Јовановић истичући да, док се год цијела ситуација прије свега у епидемиолошком смислу не смири, тешко је говорити било шта.

И у Спољнотрговинској комори БиХ недавно су рекли да су највише погођене привредне гране које су пословале са Италијом те да је само текстилна индустрија забиљежила пад у марту од 20 одсто с обзиром на то да већина репроматеријала долази из те земље.

Ипак, истакли су да се ситуација из дана у дан поправља те да је све мање проблема и када је у питању превоз робе, али и набавка репроматеријала.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гојко

13.04.2020 07:24

Интересантно, баш мудро написано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.04.2020 08:05

Извоз пао за 90 милона а увоз за 60 милиона тј извоз пао за 28% а увоз за 17%. И у пандемији смо доњи.

ОДГОВОРИТЕ