Veliki pad izvoza za Italiju iz BiH u prva tri mjeseca

- U prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prethodne, izvoz u Italiju pao je za više od 92 miliona KM, što je pad od oko 28 odsto.

Bosna i Hercegovina 13.04.2020 | 08:14
Veliki pad izvoza za Italiju iz BiH u prva tri mjeseca

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine BiH je iz Italije uvezla robu u vrijednosti od 350,1 milion KM, a istovremeno izvezla 241,3 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine u BiH iz Italije uvezeno 417,9 miliona KM, a izvezeno 333,5 miliona KM.

"Potpuno očekivano. Italija je drugi spoljnotrgovinski partner BiH, a s obzirom na to da je tamo značajno eskalirao problem sa virusom korona, to što se dešava sa privrednom prelilo se i kod nas. Odlukom vlasti Italije dio preduzetnika je prestao da radi i njihovi dugogodišnji partneri u BiH morali su zatvoriti svoje pogone i proizvodnju", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Mada je teško predviđati, vrlo je izvjesno da bi se pad izvoza u Italiju mogao nastaviti i u aprilu s obzirom na to da se još ne očekuje normalizacija stanja, mada postoje najave da bi u drugoj polovini ovog mjeseca mnoge italijanske kompanije mogle ponovo početi da rade.

U Italiju iz Bosne i Hercegovine najviše se izvoze obuća, neorganski hemijski proizvodi, olovo i proizvodi od olova te mašine i alati, a kada je riječ o uvozu iz te zemlje, najviše smo uvozili bakra i proizvoda od bakra, mašine i aparate, mehaničke uređaje, krzno, sirovu kožu, svilu te meso i voće.

Privrednici i proizvođači koji uglavnom posluju sa Italijom ističu da je još rano govoriti i procjenjivati šta se može očekivati s obzirom na to da sve zavisi od epidemiologa i stručnjaka koji će na kraju i reći kada je sve gotovo i kada se život može vratiti u normalnu.

Slobodan Jovanović iz kompanije "Amiko", koja se bavi proizvodnjom obuće, kaže da je proizvodnja u ovoj firmi obustavljena i to prije svega iz razloga otežanog snabdijevanja sirovinama te da u ovom trenutku niko ne zna koliko će trajati poremećaji na tržištu.

"Otežan je bio transport robe, ponestajalo nam je materijala za proizvodnju pa je bilo pitanje možemo li je organizovati, na kraju smo je obustavili i već dvije nedjelje ne radimo. Pokušaćemo da obnovimo proizvodnju, ali u početku je bilo dosta nesnalaženja i transportne firme su izbjegavale da idu, jer se nije znalo kako sve funkcioniše", rekao je Jovanović ističući da, dok se god cijela situacija prije svega u epidemiološkom smislu ne smiri, teško je govoriti bilo šta.

I u Spoljnotrgovinskoj komori BiH nedavno su rekli da su najviše pogođene privredne grane koje su poslovale sa Italijom te da je samo tekstilna industrija zabilježila pad u martu od 20 odsto s obzirom na to da većina repromaterijala dolazi iz te zemlje.

Ipak, istakli su da se situacija iz dana u dan popravlja te da je sve manje problema i kada je u pitanju prevoz robe, ali i nabavka repromaterijala.

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gojko

13.04.2020 07:24

Interesantno, baš mudro napisano

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.04.2020 08:05

Izvoz pao za 90 milona a uvoz za 60 miliona tj izvoz pao za 28% a uvoz za 17%. I u pandemiji smo donji.

ODGOVORITE