У Хрватској 76 дјеце обољело од вируса корона

Директор сплитске болнице Јулије Мештровић, по струци педијатар, открио је нове информације о стању пацијената међу којима су и штићеници сплитског Дома за старије и додао да у Хрватској 76 деце има корона вирус.

Регион 11.04.2020 | 12:39
У Хрватској 76 дјеце обољело од вируса корона

- Нема промена код пацијената у односу на јучерашње стање. Већина болесника имају блаже и умерене симптоме. Једна особа има теже. Али сваки пут морамо узети у обзир да се ради о особама старије доби и с хроничним болестима па су они животно угрожени - додао је он за Н1.

Остали пацијенти у сплитској болници су и даље исто, девет их је на респиратору и стање им је непромењено.

Мештровић, који је по струци педијатар, затим је одговарао на питање гледаоца.

Колико је деце заражено у Хрватској?

- Заражене деце у Хрватској је 76. То је нешто више од 5 посто укупне популације деце од нула до 19 година. Деца опште имају блаже симптоме, то су најчешће општи симптоми, температура, малаксалост, грлобоља, кашаљ, могу имати и пролив, повраћање. Најчешће су блажи симптоми, мањи број деце може развити тежу клиничку слику - рекао је он.

Колико просечно траје боравак у болници?
Како је Мештровић рекао, то зависи од тога у којој фази су болесници примљени у болницу.

- Да би се радио надзорни тест, потребно је да прође два до три дана без симптома - истакао је.

Како деца смеју ићи напоље?

- За децу важе иста правила као и за одрасле. Треба сачувати физичко растојање од најмање два метра. То је најважније. Ако су деца у неком затвореном простору, боље је да имају маске. Најбоље је да деца и не улазе у такве просторе. Не шаљите децу нити их водите у продавнице - саветовао је директор болнице.

(Телеграф)

Коментари / 0

Оставите коментар