U Hrvatskoj 76 djece oboljelo od virusa korona

Direktor splitske bolnice Julije Meštrović, po struci pedijatar, otkrio je nove informacije o stanju pacijenata među kojima su i štićenici splitskog Doma za starije i dodao da u Hrvatskoj 76 dece ima korona virus.

Region 11.04.2020 | 12:39
U Hrvatskoj 76 djece oboljelo od virusa korona

- Nema promena kod pacijenata u odnosu na jučerašnje stanje. Većina bolesnika imaju blaže i umerene simptome. Jedna osoba ima teže. Ali svaki put moramo uzeti u obzir da se radi o osobama starije dobi i s hroničnim bolestima pa su oni životno ugroženi - dodao je on za N1.

Ostali pacijenti u splitskoj bolnici su i dalje isto, devet ih je na respiratoru i stanje im je nepromenjeno.

Meštrović, koji je po struci pedijatar, zatim je odgovarao na pitanje gledaoca.

Koliko je dece zaraženo u Hrvatskoj?

- Zaražene dece u Hrvatskoj je 76. To je nešto više od 5 posto ukupne populacije dece od nula do 19 godina. Deca opšte imaju blaže simptome, to su najčešće opšti simptomi, temperatura, malaksalost, grlobolja, kašalj, mogu imati i proliv, povraćanje. Najčešće su blaži simptomi, manji broj dece može razviti težu kliničku sliku - rekao je on.

Koliko prosečno traje boravak u bolnici?
Kako je Meštrović rekao, to zavisi od toga u kojoj fazi su bolesnici primljeni u bolnicu.

- Da bi se radio nadzorni test, potrebno je da prođe dva do tri dana bez simptoma - istakao je.

Kako deca smeju ići napolje?

- Za decu važe ista pravila kao i za odrasle. Treba sačuvati fizičko rastojanje od najmanje dva metra. To je najvažnije. Ako su deca u nekom zatvorenom prostoru, bolje je da imaju maske. Najbolje je da deca i ne ulaze u takve prostore. Ne šaljite decu niti ih vodite u prodavnice - savetovao je direktor bolnice.

(Telegraf)

Komentari / 0

Ostavite komentar