"Април није мјесец када треба очекивати измјене мјера"

Шеранић наводи да април није мјесец када треба очекивати било какве измјене мјера, иако то најављују и спроводе Аустрија, Чешка, Хрватска.

Република Српска 10.04.2020 | 18:41
"Април није мјесец када треба очекивати измјене мјера"

„Република Српска има епидемију под контролом и то показују наше анализе на почетку ове шесте недеље. Све мјере које смо предузимали донијеле су резултате и епидемиолошке анализе показују да имамо линеаран раст тока епидемије, да смо у дијелу заравњене епидемиолошке криве", каже Шеранић у разговору за ББЦ на српском.

Сталожено и смирено, Шеранић наводи да април није мјесец када треба очекивати било какве измјене мјера, иако то најављују и спроводе Аустрија, Чешка, Хрватска.

„Немају ни све државе мјере истог нивоа, али сматрам да у РС до краја априла не треба мијењати ништа - период послије Ускрса биће кључ да размотримо шта треба радити у мају. Наше мјере доносимо на 14 дана и свакако се неће мијењати ни у наредном таквом периоду", казао је Шеранић.

Према подацима Министарства здравља, до сада је у Републици Српској вирус корона потврђен код 356 особа, од којих је 13 преминуло, а опоравио се 81 пацијент.

На питање када ћемо знати да је епидемија готова, Шеранић одговара: 

- Баш као што је и почела - поступно, епидемија корона вируса тако ће се и гасити.

Министар Шеранић наводи да неће бити једног „окидача" који ће означити њен крај. За стручњаке ће, каже, посао бити и да сагледају ситуацију изван граница непосредних надлежности.

„Један сегмент је понашање епидемије у РС, други сегмент је непосредно окружење - Хрватска, Србија и Црна Гора, док је важан дио и европска димензија - Аустрија, Њемачка, Швајцарска и Словенија, земље одакле нам долази највише држављана БиХ. Када гледамо наш регион, мислим да смо ту мање-више сви у истој фази, то је сличан систем здравства наслијеђен из бивше нам земље, па сви на сличан и добар начин пратимо епидемију и спроводимо противепидемијске мјере", наводи он.

„Вирус корона ће се и даље ширити на овим просторима, вјероватно много мање током љета, али ће остати да живи у популацији. Ипак, апсолутно је близу ситуација да ће се породице окупљати и живјети на исти начин као и прије вируса корона", каже Шеранић у интервјуу ББЦ на српском језику.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Видик

10.04.2020 17:35

Надам се да це од насег, православног Васкрса, кренути силазна путања овог вируса. Тад це бити свакако око 40 дана од поцетка ове посасти, надајмо СЕ да це уз помоц Бога, доци до растерецења ових додатних окова у насим зивотима. Уздајмо СЕ у природу, Бога И конацну правду универзума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимусс

10.04.2020 17:55

Мислис корона це остат медју нама као сто је била присутна свих ових година. Само се до сад није придодавала пазња. Док свјетска банка, није одлуцила да висак свог капитала да у тзв кредите. Који це помоци, да се наса привреда опорави тј да се наса дрзава јос висе задузи. А да за то буде одговорна корона као главни узрок, насих задузења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

10.04.2020 18:46

Аплауз,потписујем све до задњег слова...

Name

Ре

10.04.2020 18:52

Тако је говорила и моја покојна баба, од кад знам за себе говорила "Биће рата" можда 20 година , би рата али га она не дочека.Ови наши не знају ништа.Министар јесте епидемиолог али он се не бави струком него политиком, по националном кључу попуњава министарства.свагдје га има , као вегете , али танак је он као и сви који нас воде.Само у се и у своје кљусе.Ових шарлатана ми пуна капа.

Name

Ре ре

10.04.2020 19:01

У праву си!

Name

Јелка

10.04.2020 22:44

Браво

Name

Роћко

10.04.2020 18:12

Шта ти знаш?Само се бавиш статистиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба бити спреман

10.04.2020 18:17

Јутрос га на пресу изненади новинарка с питањима, мислим да је колико је и да ли је неко скинут са респиратора и још једно питање је било. Није нам дао одговор на ово око респиратора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

10.04.2020 18:48

Којих респиратора...мислите са сталак за инфузију???

Name

Надлежност

10.04.2020 19:07

За респираторе је задужен српски члан. То је његово. То је он добио, на његово име стигло. Нешто измолио, нешто платио, народним новцем наравно. Па пошто је тако онда он распоређује коме ће да се шаљу, он одређује колико ће респиратора гурнути у промет, кога ће респираторисати. Све.

Name

Огњен БАЊАЛУКА

10.04.2020 18:18

Је...а вас више Корона као да је то само проблем. Проблеми нас тек очекују живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

10.04.2020 18:37

Па Хрватска има пет пута висе становника,а исти број умрлих као РС.И јос казете како их не треба следити.Па они нису донели ни упола овако строге мере као ми,имају бољи резултат,и ви јос хоцете да казете како они не раде добро.Битно је да се ви увек водите горима,Италија,Спанија.Оооо,земљо отвори се,па ко нам кроји судбину...И јос казете да це се мере постепено укидати-па мозе ли глупље.Ако укидас мере постепено,то знаци да оне мере које укинес,нису ни морале бити донете,јер вирус це и даље бити ту и увек мозе букнути,зар не.И маните се висе працења неких кривуља и остале статистике,кога то висе занима

ОДГОВОРИТЕ
Name

трн

10.04.2020 19:15

Наса Република Српска је одавно у изолацији. Министар сееаниц слузи ко неки потпарол ,и имам оајецај да он када износи извјестај да он то опустено са задоволхством износи. О јадан је овај народ када. авна. Информисана. сре срах,те нзм сто то треба.Изгубио сам наду у поредак у друстви , цркву и сл. Само народ тееба да се ојрене себи и да вјерује у себе. Све је ово политика и јер мафија влада свијетом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

10.04.2020 19:20

Нема вакцине, нема никакве терапије осим скупа лијепих жеља, а сви се максимално боре, проводе ко фол некакве процедуре, мантрају о изолацији која иде до крајње индивидуалне сегрегације. Оздравили су они којима је бог дао јак имунолоски систем и постедио додатних болести. СЗО стално понавља да је једини излаз колективни имунитет. Нема другог. Која је разлика измеду Сведске и Србије која вец поциње да лици на конц логор. Ово ми лици да се полако губе конци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

10.04.2020 19:52

Корона вирус је као што ви зналци вируса кажете,,непизнат, опасан, брзо се шири, напада плућа и респираторне путеве, изазива температуру, уреду то разуме свак,, али ако знамо да уназад много година појављују с како народ каже грипе или вирису свеједно је чега сам и сам свједок баш оваког типа и баш са истим симптомима, како народ каже,, има неки вирус сви кукају на упалу плућа,, и то је масу пута били уназад, дали је тај гприп и вирус заправо сад корона вирис,, како раздвојити упалу плућа од ови стари грипа и вируса од сад ове короне, мислим да је сад корона свака упала плућа или појам упале плућа,, разлике нико није споменуо, молим ако неко ко зна објасни разлике, а сваки грип је увјек прелазан био и ширио се муњевито околином сведоци су сви живи људи, шта је поента короне вируса осим што је најављене као веома вема смртоносан а видимо да и није баш знајући и узимајући све податке разумно и гледајући протекле године и зиме, смртност и статистику, хиљаде и милиони нису ништа ако то гледате по статистикама и још нам се показује да ова година и није још стигла претходне, ни по мјесечним ни по тромјесечним гледањима, молим поштен одговор ако има ко стручан а храбар да нам то фино објасни,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нектар

11.04.2020 04:38

Оце бити косења Амброзије ове године?????

ОДГОВОРИТЕ