"April nije mjesec kada treba očekivati izmjene mjera"

Šeranić navodi da april nije mjesec kada treba očekivati bilo kakve izmjene mjera, iako to najavljuju i sprovode Austrija, Češka, Hrvatska.

Republika Srpska 10.04.2020 | 18:41
"April nije mjesec kada treba očekivati izmjene mjera"

„Republika Srpska ima epidemiju pod kontrolom i to pokazuju naše analize na početku ove šeste nedelje. Sve mjere koje smo preduzimali donijele su rezultate i epidemiološke analize pokazuju da imamo linearan rast toka epidemije, da smo u dijelu zaravnjene epidemiološke krive", kaže Šeranić u razgovoru za BBC na srpskom.

Staloženo i smireno, Šeranić navodi da april nije mjesec kada treba očekivati bilo kakve izmjene mjera, iako to najavljuju i sprovode Austrija, Češka, Hrvatska.

„Nemaju ni sve države mjere istog nivoa, ali smatram da u RS do kraja aprila ne treba mijenjati ništa - period poslije Uskrsa biće ključ da razmotrimo šta treba raditi u maju. Naše mjere donosimo na 14 dana i svakako se neće mijenjati ni u narednom takvom periodu", kazao je Šeranić.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, do sada je u Republici Srpskoj virus korona potvrđen kod 356 osoba, od kojih je 13 preminulo, a oporavio se 81 pacijent.

Na pitanje kada ćemo znati da je epidemija gotova, Šeranić odgovara: 

- Baš kao što je i počela - postupno, epidemija korona virusa tako će se i gasiti.

Ministar Šeranić navodi da neće biti jednog „okidača" koji će označiti njen kraj. Za stručnjake će, kaže, posao biti i da sagledaju situaciju izvan granica neposrednih nadležnosti.

„Jedan segment je ponašanje epidemije u RS, drugi segment je neposredno okruženje - Hrvatska, Srbija i Crna Gora, dok je važan dio i evropska dimenzija - Austrija, Njemačka, Švajcarska i Slovenija, zemlje odakle nam dolazi najviše državljana BiH. Kada gledamo naš region, mislim da smo tu manje-više svi u istoj fazi, to je sličan sistem zdravstva naslijeđen iz bivše nam zemlje, pa svi na sličan i dobar način pratimo epidemiju i sprovodimo protivepidemijske mjere", navodi on.

„Virus korona će se i dalje širiti na ovim prostorima, vjerovatno mnogo manje tokom ljeta, ali će ostati da živi u populaciji. Ipak, apsolutno je blizu situacija da će se porodice okupljati i živjeti na isti način kao i prije virusa korona", kaže Šeranić u intervjuu BBC na srpskom jeziku.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Vidik

10.04.2020 17:35

Nadam se da ce od naseg, pravoslavnog Vaskrsa, krenuti silazna putanja ovog virusa. Tad ce biti svakako oko 40 dana od pocetka ove posasti, nadajmo SE da ce uz pomoc Boga, doci do rasterecenja ovih dodatnih okova u nasim zivotima. Uzdajmo SE u prirodu, Boga I konacnu pravdu univerzuma.

ODGOVORITE
Name

Anonimuss

10.04.2020 17:55

Mislis korona ce ostat medju nama kao sto je bila prisutna svih ovih godina. Samo se do sad nije pridodavala paznja. Dok svjetska banka, nije odlucila da visak svog kapitala da u tzv kredite. Koji ce pomoci, da se nasa privreda oporavi tj da se nasa drzava jos vise zaduzi. A da za to bude odgovorna korona kao glavni uzrok, nasih zaduzenja.

ODGOVORITE
Name

Gardista

10.04.2020 18:46

Aplauz,potpisujem sve do zadnjeg slova...

Name

Re

10.04.2020 18:52

Tako je govorila i moja pokojna baba, od kad znam za sebe govorila "Biće rata" možda 20 godina , bi rata ali ga ona ne dočeka.Ovi naši ne znaju ništa.Ministar jeste epidemiolog ali on se ne bavi strukom nego politikom, po nacionalnom ključu popunjava ministarstva.svagdje ga ima , kao vegete , ali tanak je on kao i svi koji nas vode.Samo u se i u svoje kljuse.Ovih šarlatana mi puna kapa.

Name

Re re

10.04.2020 19:01

U pravu si!

Name

Jelka

10.04.2020 22:44

Bravo

Name

Roćko

10.04.2020 18:12

Šta ti znaš?Samo se baviš statistikom.

ODGOVORITE
Name

Treba biti spreman

10.04.2020 18:17

Jutros ga na presu iznenadi novinarka s pitanjima, mislim da je koliko je i da li je neko skinut sa respiratora i još jedno pitanje je bilo. Nije nam dao odgovor na ovo oko respiratora.

ODGOVORITE
Name

Građanin

10.04.2020 18:48

Kojih respiratora...mislite sa stalak za infuziju???

Name

Nadležnost

10.04.2020 19:07

Za respiratore je zadužen srpski član. To je njegovo. To je on dobio, na njegovo ime stiglo. Nešto izmolio, nešto platio, narodnim novcem naravno. Pa pošto je tako onda on raspoređuje kome će da se šalju, on određuje koliko će respiratora gurnuti u promet, koga će respiratorisati. Sve.

Name

Ognjen BANJALUKA

10.04.2020 18:18

Je...a vas više Korona kao da je to samo problem. Problemi nas tek očekuju živi bili pa vidjeli

ODGOVORITE
Name

Gardista

10.04.2020 18:37

Pa Hrvatska ima pet puta vise stanovnika,a isti broj umrlih kao RS.I jos kazete kako ih ne treba slediti.Pa oni nisu doneli ni upola ovako stroge mere kao mi,imaju bolji rezultat,i vi jos hocete da kazete kako oni ne rade dobro.Bitno je da se vi uvek vodite gorima,Italija,Spanija.Oooo,zemljo otvori se,pa ko nam kroji sudbinu...I jos kazete da ce se mere postepeno ukidati-pa moze li gluplje.Ako ukidas mere postepeno,to znaci da one mere koje ukines,nisu ni morale biti donete,jer virus ce i dalje biti tu i uvek moze buknuti,zar ne.I manite se vise pracenja nekih krivulja i ostale statistike,koga to vise zanima

ODGOVORITE
Name

trn

10.04.2020 19:15

Nasa Republika Srpska je odavno u izolaciji. Ministar seeanic sluzi ko neki potparol ,i imam oajecaj da on kada iznosi izvjestaj da on to opusteno sa zadovolhstvom iznosi. O jadan je ovaj narod kada. avna. Informisana. sre srah,te nzm sto to treba.Izgubio sam nadu u poredak u drustvi , crkvu i sl. Samo narod teeba da se ojrene sebi i da vjeruje u sebe. Sve je ovo politika i jer mafija vlada svijetom .

ODGOVORITE
Name

Pitam se

10.04.2020 19:20

Nema vakcine, nema nikakve terapije osim skupa lijepih želja, a svi se maksimalno bore, provode ko fol nekakve procedure, mantraju o izolaciji koja ide do krajnje individualne segregacije. Ozdravili su oni kojima je bog dao jak imunoloski sistem i postedio dodatnih bolesti. SZO stalno ponavlja da je jedini izlaz kolektivni imunitet. Nema drugog. Koja je razlika izmedu Svedske i Srbije koja vec pocinje da lici na konc logor. Ovo mi lici da se polako gube konci.

ODGOVORITE
Name

RR

10.04.2020 19:52

Korona virus je kao što vi znalci virusa kažete,,nepiznat, opasan, brzo se širi, napada pluća i respiratorne puteve, izaziva temperaturu, uredu to razume svak,, ali ako znamo da unazad mnogo godina pojavljuju s kako narod kaže gripe ili virisu svejedno je čega sam i sam svjedok baš ovakog tipa i baš sa istim simptomima, kako narod kaže,, ima neki virus svi kukaju na upalu pluća,, i to je masu puta bili unazad, dali je taj gprip i virus zapravo sad korona viris,, kako razdvojiti upalu pluća od ovi stari gripa i virusa od sad ove korone, mislim da je sad korona svaka upala pluća ili pojam upale pluća,, razlike niko nije spomenuo, molim ako neko ko zna objasni razlike, a svaki grip je uvjek prelazan bio i širio se munjevito okolinom svedoci su svi živi ljudi, šta je poenta korone virusa osim što je najavljene kao veoma vema smrtonosan a vidimo da i nije baš znajući i uzimajući sve podatke razumno i gledajući protekle godine i zime, smrtnost i statistiku, hiljade i milioni nisu ništa ako to gledate po statistikama i još nam se pokazuje da ova godina i nije još stigla prethodne, ni po mjesečnim ni po tromjesečnim gledanjima, molim pošten odgovor ako ima ko stručan a hrabar da nam to fino objasni,

ODGOVORITE
Name

Nektar

11.04.2020 04:38

Oce biti kosenja Ambrozije ove godine?????

ODGOVORITE