У Кини објављен списак животиња које се смију јести

Кинеска влада објавила је листу животиња које се могу јести усред пандемије корона вируса, за који се претпоставља да потиче од дивљих животиња на "мокрој пијаци" у Вухану.

Свијет 10.04.2020 | 12:26
У Кини објављен списак животиња које се смију јести

Пекинг је привремено забранио сву трговину дивљим животињама. Кинеско министарство пољопривреде објавило је у сриједу навече листу животиња за које се сматра да се могу узгајати и јести, попут свиња, крава, кокошки и оваца. Такође, објавили су да ту спадају и јелени, алпаке и нојеве.

На попису нису споменуте оне врсте животиња за које научници сумњају да су вирус проширили на људе, попут панголина, шишмиша и цивет мачака. Пси су такође изостављени с пописа, пише "ЦНН".

Власти сматрају да би овај попис могао промијенити начин како да се неке животиње заштите. Према њиховим наводима, овај попис би могао да доведе до тога да Кина званично уклони псе и мачке са менија.

Првобитно избијање корона вируса повезано је с "мокром пијацом" у Вухану, главном граду провинције Хубеи у централној Кини, гдје се широк избор дивљих животиња продавао као месо, укључујући змије, дивокозе и ракуне. "Мокре пијаце" у Азији описују мјеста на којима се продаје месо, риба и покварљива роба.

Конзумирање дивљих животиња није уобичајено у већем дијелу Кине, али представља врло уносан бизнис нарочито на југу земље. Кад се дивље животиње држе у лошим условима, стручњаци кажу да постоји високи ризик да се вирус који се шири између животиња, пређе и на људе.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

производи храну

10.04.2020 10:48

Бавите се мало и пољопривредом а не смо производњом пандемија у свијету Хране има за свакога а ви здерете овај јад од којег је бог диго руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.04.2020 21:35

Кад су се прије двадесетак година поцели по насој регији отварати кинески ресторани није се могло доци до мјеста без резервације, нема ко није исао на та фенси јеста, а истовремено се драстицно смањио број мацака и паса луталица... кад су људи схватили ста једу у тим ресторанима и престали су долазити, кинески ресторани су се одједном позатварали а луталица паса и мацака је опет пун град...

Name

Па

10.04.2020 12:33

несто позитивно да се усклсди јеловник !! Мада је далеко од идеалног али корал по корак!!!

ОДГОВОРИТЕ