U Kini objavljen spisak životinja koje se smiju jesti

Kineska vlada objavila je listu životinja koje se mogu jesti usred pandemije korona virusa, za koji se pretpostavlja da potiče od divljih životinja na "mokroj pijaci" u Vuhanu.

Svijet 10.04.2020 | 12:26
U Kini objavljen spisak životinja koje se smiju jesti

Peking je privremeno zabranio svu trgovinu divljim životinjama. Kinesko ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu naveče listu životinja za koje se smatra da se mogu uzgajati i jesti, poput svinja, krava, kokoški i ovaca. Takođe, objavili su da tu spadaju i jeleni, alpake i nojeve.

Na popisu nisu spomenute one vrste životinja za koje naučnici sumnjaju da su virus proširili na ljude, poput pangolina, šišmiša i civet mačaka. Psi su takođe izostavljeni s popisa, piše "CNN".

Vlasti smatraju da bi ovaj popis mogao promijeniti način kako da se neke životinje zaštite. Prema njihovim navodima, ovaj popis bi mogao da dovede do toga da Kina zvanično ukloni pse i mačke sa menija.

Prvobitno izbijanje korona virusa povezano je s "mokrom pijacom" u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubei u centralnoj Kini, gdje se širok izbor divljih životinja prodavao kao meso, uključujući zmije, divokoze i rakune. "Mokre pijace" u Aziji opisuju mjesta na kojima se prodaje meso, riba i pokvarljiva roba.

Konzumiranje divljih životinja nije uobičajeno u većem dijelu Kine, ali predstavlja vrlo unosan biznis naročito na jugu zemlje. Kad se divlje životinje drže u lošim uslovima, stručnjaci kažu da postoji visoki rizik da se virus koji se širi između životinja, pređe i na ljude.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

proizvodi hranu

10.04.2020 12:48

Bavite se malo i poljoprivredom a ne smo proizvodnjom pandemija u svijetu Hrane ima za svakoga a vi zderete ovaj jad od kojeg je bog digo ruke.

ODGOVORITE
Name

re

10.04.2020 23:35

Kad su se prije dvadesetak godina poceli po nasoj regiji otvarati kineski restorani nije se moglo doci do mjesta bez rezervacije, nema ko nije isao na ta fensi jesta, a istovremeno se drasticno smanjio broj macaka i pasa lutalica... kad su ljudi shvatili sta jedu u tim restoranima i prestali su dolaziti, kineski restorani su se odjednom pozatvarali a lutalica pasa i macaka je opet pun grad...

Name

Pa

10.04.2020 14:33

nesto pozitivno da se usklsdi jelovnik !! Mada je daleko od idealnog ali koral po korak!!!

ODGOVORITE