Ево зашто заражене особе кашљу и губе чуло мириса!

Како би што лакше контролисали пандемију, научници се труде да што више сазнају о новом вирусу.

Здравље 09.04.2020 | 11:07
Ево зашто заражене особе кашљу и губе чуло мириса!

Међу предметима њихових анализа налазе се и питања: зашто вирус изазива кашаљ и како долази до губитка мириса и укуса што је један од најчешћих симптома заразе. Ево одговора на ова и остала питања о најчешћим симптомима заразе. 

Како вирус улази у организам?

Када заражена особа кашље, кија или разговара, она производи респираторне капљице, које су заправо куглице воде са слузи и пљувачком и честицама вируса КОВИД- 19.

Иако је могуће да се те капљице удишу преко ваздуха, оне се не задржавају дуго у њему. Чешћи облик преношења је следећи: заражена особа кине или кашље у руку, а затим њоме додирне одређену површину.

Студије су показале да вирус на одређеним површинама може да преживи од неколико сати до неколико дана. То значи да следећа особа која их додирне, преноси капљице вируса на своје руке.

Уколико додирне лице, капљице могу доћи у контакт са очима, устима и носем. А након што уђе у организам, везује се за наше ћелије, каже др Џејн М. Оријент, извршна директорка Удружења америчких лекара и хирурга и председница друштва "Доцторс фор Дисастер Препареднесс", пише "Рафинерy29".

Вирус клизи унутар сваке ћелије и почиње да се разможава. На крају ћелија пукне, објаснила је др Џил Грајмс, породична докторка са " УТ Аустин’с Студент Хеалтх Сервицес" у Тексасу.

Вирус јури кроз крвоток и процес се понавља у суседним ћелијама.

Зашто вирус изазива кашаљ? 

Од првих дана пандемије познато је да је кашаљ један од симптома вируса.

"Корона вирус продире у доњи респираторни тракт, у плућа и његове ваздушне вреће, више него обична прехлада", рекла је др Оријент и додала да је кашаљ реакција нашег тела на иритацију.

За поједине пацијенте, посебно оне са већ постојећим респираторним проблемима, КОВИД- 19 може да изазове и вирусну упалу плућа и синдром акутног респираторног дистреса. Ово су озбиљна здравствена стања која могу да узрокују оштећења плућа и да захтевају лечење респиратором. 

Зашто долази до губитка чула мириса и укуса? 

Ово је још један симптом корона вируса. Анализа Краљевског колеџа у Лондону у којој је учествовало 579 пацијената, показала је да је 59 одсто њих изгубило чуло мириса и укуса.

Стручњаци не знају шта је тачан узрок, али др Грајмс и др Оријент су рекла да је то вероватно повезано са оштећењењима нерава у носу. И то поредиле са сличним последицама пушења.

Др Оријент је истакла да се нада да ће ова последица код већине оболелих бити привремена.

Који су још уобичајени симптоми корона вируса?

Велики извештај Светске здравствене организације заснован на 56 хиљада случајева у Кини показао је следеће: код 40 одсто пацијената јавио се умор, око 19 процената имало је недостатак даха, а 88 одсто повишену телесну температуру.

Др Оријент је рекла да се недостатак даха јавља због блокада попут течности у плућима. Вирус преоптерећује организам и троши га временом.

Повишена температура је вероватно имуни одговор нашег тела. 

"Део природног, здравог одговора нашег тела на инфекцију јесте повећање телесне температуре, што смањује способност вируса да се разможава. Ако вам температура порасте изнад 40 степени, јавите се лекару за савет. Почните са лечењем код куће када температура достигне 38", истакла је др Оријент.

Уколико имате симптоме, јавите се надлежним здравственим службама.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести доцент доктор Горан Стевановић је пре неколико дана у емисији "Прва тема" на ТВ ПРВА изјавио је да не постоји превентивни лек против КОВИД - 19.

Оно што свако од нас треба да уради, следећи смернице стручњака, јесте да буде у самоизолацији, да поштује мере социјалне дистанце са другим особама када одлази у набавку неопходних артикала, да редовно и темељно пере руке сапуном и водом, да одржава хигијену просторија у којима борави, да избегава да додирује очи, нос и уста, да користи дезинфекциона средства за руке и чишћење куће или стана, да одржава хигијену обуће и одеће, коју како кажу поједини стручњаци, треба дезинфиковати по повратку споља.

(Курир/Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар