Свјетска економија суочава се с губитком од 5 билиона долара у двије године

Пандемије корона вируса требала би смањити раст глобалне економији више од пет билиона долара у наредне двије године. Тај износ већи је од укупне годишње производње јапанске привреде.

Свијет 09.04.2020 | 10:46
Свјетска економија суочава се с губитком од 5 билиона долара у двије године

Како пише Блоомберг ово упозоравају банке на Wалл Стреету док се свијет улази у своју најдубљу мирнодопску рецесију од тридесетих година прошлог вијека, након што је корона вирус натјерао свјетске владе да затворе компаније, а бројне људе да остану кући.

Иако се предвиђа да ће пад бити краткотрајан, требаће времена да економије надокнаде изгубљене позиције. Чак и уз досад невиђен ниво монетарних и фискалних потицаја, бруто домаћи производ вјероватно се неће вратити на свој пријашњи ниво прије кризе барем до 2022. године.

То је временски период сличан посљедицама глобалне финансијске кризе прије нешто више од десет година, иако би опоравак могао бити још спорији него што економисти предвиђају.

Све ово поставља огроман изазов за лидере који требају донијети праве одлуке и политика. Они морају пружити довољне постицаје за покретање опоравка, али и избјећи пребрзо отварање и омогућавање враћања вируса.

Трендови су јако битни сматра Цатхерине Манн, главна економистица компаније Цитигроуп Инц., која очекује глобални пад од око 5 билиона долара.

"Ако је ваш тренд позитиван, то подржава пословно самопоуздање и мотивише особе које осјећају да могу потражити посао", казала је.

Економисти ЈПМорган Цхасе & Цо. поставили су изгубљени раст на ниво 5,5 билиона долара или готово 8% БДП-а до краја идуће године. Трошкови само развијених економија бит ће слични онима из ресија 2008.-2009. и 1974-1975.

Из Морган Станлеy кажу да ће успркос агресивном одговору политике тек у трећем тромјесечје 2021. године БДП на развијеним тржиштима врати на ниво прије кризе корон а вируса.

Деутсцхе Банк АГ каже да ће "дуготрајни трошкови и ожиљци" до краја 2021. оставити само економију Сједињених Држава и Еуропске уније  без очекиваних билион долара.

Свјетска трговинска организација (WТО) саопштила је у сриједу да би пандемија могла узроковати дубљи колапс међународних трговинских токова него у било којем тренутку у послијератној ери. Међународни монетарни фонд требао би објавити своје најновије прогнозе у склопу прољетног засједања, који ће се одржати сљедеће седмице.

Међународна организација рада навела је ове седмице да се више од милијарду радника суочава с високим ризиком смањења плата или губитка посла.

"То ће бити привремено, али све раднике ставља под велики стрес", рекао је Стеве Сцхwарзман, извршни директор Блацкстоне Гроуп Инц.

Холгер Сцхмиединг, главни економист Беренберг банке, напомиње да ће владе можда морати задржати строга ограничења путовања до краја 2020. или чак и у 2021. години како би се спријечило да се пандемија понови.

Истовремено, морају наставити трошити знатно изнад својих иницијалних мјера за подршку расту или рискирати нови пад и економију увући у тренд у облику слова W.

(Клиx)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ај бгт

09.04.2020 09:05

Ситотиња це свакако бити сиротиња, овај кес би се свакако слио богатима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2020 20:50

А гдје ту за проинтер?

Name

ХА ХА ХА

09.04.2020 09:07

Прерасподјела је у току. Ајмо. Колико ће ко зарадити на Корони. Друго па у свијету тренутно има 2000 милијарди фиктивне вриједности која циркулише,дајте, дајте. Нек одштампају ту сићу што фали и мирно напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

09.04.2020 09:09

Ово се зове:цекајуци вакцину.Фино су нам утабали пут,показали стазу куд требамо ици,а наса власт као овце,куд сви турци ту и мали мујо.Е сад,има нацина да се ово пресеце,и пуно бољих видова борбе,али ста цес,наси то не смеју урадити из два разлога.Први,ако би пресекли па пустили да све теце својим током,наисли би на осуду јавности и медија,и оде столица.Други,ови из ММФ-а их дрзе у саци,ако неце радити по њиховом,онда нема помоци,аутоматски нема се од цега исфинансирати овај колапс у који смо упали,и хоп,опет оде столица.Али,да су фер и да изадју јавно,и све то казу,какво је њихово мисљење,а ста им је наметнуто,е онда би народ стао уз њих и подрзао их до краја.Али не смеју,јбг...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економист

09.04.2020 09:11

Нема тог стручњака који ће рећи шта ће бити после битке која још траје. Само незналице лупају ријечима, јер немају знање, него се утркују да буду видовњаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економист

09.04.2020 09:17

Проблем је са новцем, којег сви имају, али је жао вратити народу од ког је узето. ТРЕБА "ДАТИ" НЕПИСМЕНИМ СА ДИПЛОМАМА СТРУЧЊАКА, МЕСИЈУ, РОНАЛДУ И ЊиМА СЛИЧНИМ, да троше на дјевојке, које неће да раде, јер је дјевојкама лакше скинути се гола него учити школу. Али то је садашње стање у свијету и треба га "испоштовати".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малко

10.04.2020 00:43

Не заборави ни оног носоњу Дјоковица сто лета около у сорцу и удара лоптице па заради БДП БиХ

Name

Срећко Шојић-Миле Ронхил

09.04.2020 09:19

Швајцарска привреда посрће,Њемацка кубури од ово њихово уједињавање а богами другови не цвета цвеће ни у бољег ентитета предузеће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

09.04.2020 09:19

Ето нама дреце да нисмо имали економију сад би пропали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економија

09.04.2020 10:52

се свакако мјери реалним вриједностима него разним спекулацијама!! Тако да је битно да ово сто брзе продје а онда це невјероватно брзо бити заборављено!!!

ОДГОВОРИТЕ