Svjetska ekonomija suočava se s gubitkom od 5 biliona dolara u dvije godine

Pandemije korona virusa trebala bi smanjiti rast globalne ekonomiji više od pet biliona dolara u naredne dvije godine. Taj iznos veći je od ukupne godišnje proizvodnje japanske privrede.

Svijet 09.04.2020 | 10:46
Svjetska ekonomija suočava se s gubitkom od 5 biliona dolara u dvije godine

Kako piše Bloomberg ovo upozoravaju banke na Wall Streetu dok se svijet ulazi u svoju najdublju mirnodopsku recesiju od tridesetih godina prošlog vijeka, nakon što je korona virus natjerao svjetske vlade da zatvore kompanije, a brojne ljude da ostanu kući.

Iako se predviđa da će pad biti kratkotrajan, trebaće vremena da ekonomije nadoknade izgubljene pozicije. Čak i uz dosad neviđen nivo monetarnih i fiskalnih poticaja, bruto domaći proizvod vjerovatno se neće vratiti na svoj prijašnji nivo prije krize barem do 2022. godine.

To je vremenski period sličan posljedicama globalne finansijske krize prije nešto više od deset godina, iako bi oporavak mogao biti još sporiji nego što ekonomisti predviđaju.

Sve ovo postavlja ogroman izazov za lidere koji trebaju donijeti prave odluke i politika. Oni moraju pružiti dovoljne posticaje za pokretanje oporavka, ali i izbjeći prebrzo otvaranje i omogućavanje vraćanja virusa.

Trendovi su jako bitni smatra Catherine Mann, glavna ekonomistica kompanije Citigroup Inc., koja očekuje globalni pad od oko 5 biliona dolara.

"Ako je vaš trend pozitivan, to podržava poslovno samopouzdanje i motiviše osobe koje osjećaju da mogu potražiti posao", kazala je.

Ekonomisti JPMorgan Chase & Co. postavili su izgubljeni rast na nivo 5,5 biliona dolara ili gotovo 8% BDP-a do kraja iduće godine. Troškovi samo razvijenih ekonomija bit će slični onima iz resija 2008.-2009. i 1974-1975.

Iz Morgan Stanley kažu da će usprkos agresivnom odgovoru politike tek u trećem tromjesečje 2021. godine BDP na razvijenim tržištima vrati na nivo prije krize koron a virusa.

Deutsche Bank AG kaže da će "dugotrajni troškovi i ožiljci" do kraja 2021. ostaviti samo ekonomiju Sjedinjenih Država i Europske unije  bez očekivanih bilion dolara.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) saopštila je u srijedu da bi pandemija mogla uzrokovati dublji kolaps međunarodnih trgovinskih tokova nego u bilo kojem trenutku u poslijeratnoj eri. Međunarodni monetarni fond trebao bi objaviti svoje najnovije prognoze u sklopu proljetnog zasjedanja, koji će se održati sljedeće sedmice.

Međunarodna organizacija rada navela je ove sedmice da se više od milijardu radnika suočava s visokim rizikom smanjenja plata ili gubitka posla.

"To će biti privremeno, ali sve radnike stavlja pod veliki stres", rekao je Steve Schwarzman, izvršni direktor Blackstone Group Inc.

Holger Schmieding, glavni ekonomist Berenberg banke, napominje da će vlade možda morati zadržati stroga ograničenja putovanja do kraja 2020. ili čak i u 2021. godini kako bi se spriječilo da se pandemija ponovi.

Istovremeno, moraju nastaviti trošiti znatno iznad svojih inicijalnih mjera za podršku rastu ili riskirati novi pad i ekonomiju uvući u trend u obliku slova W.

(Klix)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Aj bgt

09.04.2020 09:05

Sitotinja ce svakako biti sirotinja, ovaj kes bi se svakako slio bogatima.

ODGOVORITE
Name

Re

09.04.2020 20:50

A gdje tu za prointer?

Name

HA HA HA

09.04.2020 09:07

Preraspodjela je u toku. Ajmo. Koliko će ko zaraditi na Koroni. Drugo pa u svijetu trenutno ima 2000 milijardi fiktivne vrijednosti koja cirkuliše,dajte, dajte. Nek odštampaju tu siću što fali i mirno naprijed.

ODGOVORITE
Name

Gardista

09.04.2020 09:09

Ovo se zove:cekajuci vakcinu.Fino su nam utabali put,pokazali stazu kud trebamo ici,a nasa vlast kao ovce,kud svi turci tu i mali mujo.E sad,ima nacina da se ovo presece,i puno boljih vidova borbe,ali sta ces,nasi to ne smeju uraditi iz dva razloga.Prvi,ako bi presekli pa pustili da sve tece svojim tokom,naisli bi na osudu javnosti i medija,i ode stolica.Drugi,ovi iz MMF-a ih drze u saci,ako nece raditi po njihovom,onda nema pomoci,automatski nema se od cega isfinansirati ovaj kolaps u koji smo upali,i hop,opet ode stolica.Ali,da su fer i da izadju javno,i sve to kazu,kakvo je njihovo misljenje,a sta im je nametnuto,e onda bi narod stao uz njih i podrzao ih do kraja.Ali ne smeju,jbg...

ODGOVORITE
Name

Ekonomist

09.04.2020 09:11

Nema tog stručnjaka koji će reći šta će biti posle bitke koja još traje. Samo neznalice lupaju riječima, jer nemaju znanje, nego se utrkuju da budu vidovnjaci.

ODGOVORITE
Name

Ekonomist

09.04.2020 09:17

Problem je sa novcem, kojeg svi imaju, ali je žao vratiti narodu od kog je uzeto. TREBA "DATI" NEPISMENIM SA DIPLOMAMA STRUČNJAKA, MESIJU, RONALDU I NJiMA SLIČNIM, da troše na djevojke, koje neće da rade, jer je djevojkama lakše skinuti se gola nego učiti školu. Ali to je sadašnje stanje u svijetu i treba ga "ispoštovati".

ODGOVORITE
Name

Malko

10.04.2020 00:43

Ne zaboravi ni onog nosonju Djokovica sto leta okolo u sorcu i udara loptice pa zaradi BDP BiH

Name

Srećko Šojić-Mile Ronhil

09.04.2020 09:19

Švajcarska privreda posrće,Njemacka kuburi od ovo njihovo ujedinjavanje a bogami drugovi ne cveta cveće ni u boljeg entiteta preduzeće.

ODGOVORITE
Name

tako je

09.04.2020 09:19

Eto nama drece da nismo imali ekonomiju sad bi propali.

ODGOVORITE
Name

Ekonomija

09.04.2020 10:52

se svakako mjeri realnim vrijednostima nego raznim spekulacijama!! Tako da je bitno da ovo sto brze prodje a onda ce nevjerovatno brzo biti zaboravljeno!!!

ODGOVORITE