ЕРС донијела мјере супротне закључку Владе Српске

– Влада Републике Српске предложила је да запослени чија су примања до 1.000 КМ издвоје до 5%, а они чија су примања преко 1.000 КМ да издвоје до 10% од износа нето плате, у корист Фонда солидарности. Међутим, у „Електропривреди Републике Српске“ (ЕРС) су одредили да то буде тачно пет, односно 10 одсто, а не до тог процента, што је супротно ставу Владе. Прописали су и друге мјере које су правници оцијенили незаконитим, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 08.04.2020 | 16:22
ЕРС донијела мјере супротне закључку Владе Српске

Наиме, Влада Републике Српске је 27. марта донијала закључак у којем у тачки три наводи да „цијени да је тренутак да сви запослени у институцијама Републике Српске покажу хуманост и солидарност, те с тим у вези предлаже да запослени, чија су нето примања до 1.000 КМ, издвоје до 5% од износа своје нето плате, а запослени, чија су примања у нето износу преко 1.000 КМ, издвоје до 10% од износа своје нето плате, у корист Фонда солидарности за обнову Републике Српске“.

Управа ЕРС, односно њен Штаб за праћење епидемиолошке ситуације, је 30. марта донио низ мјера у којима, између осталог, препоручују да радници издвоје пет, односно десет одсто од своје нето плате.

Гледајући мјере ЕРС, радник не може добровољно да издвоји нпр. 3% или 7% од своје плате, што има право према закључку Владе.

Поред тога, данас су зависна предузећа ЕРС широм Српске одаслала дописе у којима траже да се у року до два дана доставе потписани обрасци радника са изјавом да су сагласни за издвајања из плате у назначеном износу, односно 5% и 10%.

И мјере ЕРС-а о радном времену незаконите

Поред мјере ЕРС о проценту добровољног издвајања радника за Фонд солидарности, ЕРС је донија и други низ мјера.

Божана Цвијић из Адвокатске канцеларије „Стевановић“ на захтјев чланова Синдиката радника ЕРС-а дала је тумачење мјера донесених у ЕРС поводом пандемије вируса корона те неке оцијенила незаконитим.

„У погледу увођења шесточасовног радног времена, поставља се питање на који начин исти сматрају да то погодује превенцији ширења епидемије короне. Колективни уговор, а који је правно обавезујући за све стране потписнице, јасно предвиђа да је пуно радно вријеме 40 часова седмично, док је одредбом члана 57. Закона о раду предвиђено да пуно радно вријеме не може бити краће од 36 часова седмично, док је сваки други период трајања радног времена у току једне седмице непуно радно вријеме и не могу се остваривати иста права“, истакла је Цвијићева.

Додала је да се процес рада може организовати у више смјена од по 6 или 8 часова, али и у том случају збир седмичног рада мора износити предвиђени број часова за пуно радно вријеме. 

„Како се у конкретном случају предметним мјерама предлаже увођење 6-часовног радног времена за раднике који нису неопходни за обављање непрекидног процеса рада, то је јасно да је предметна мјера апсолутно незаконита“, истакла је Цвијићева.

Додала је да је јасно да послодавац може раднику дати више права него што му Закон о раду пружа, а тиме и шесточасовно радно вријеме, али исто мора бити регулисано Колективним уговором, Правилником о раду или Уговором о раду. 

„С наведеним у вези, за потребе овакве формулације и увођења шесточасовног радног времена које би се сматрало као пуно радно вријеме, неопходно је да се приступи измјени Колективног уговора или појединачних уговора о раду“, нагласила је Цвијићева.

Додала је да би образложење, које не постоји, могло послужити као оправдање такве одлуке, односно и у том случају би та мјера била нелегална, али легитимна с обзиром на ванредну ситуацију/стање. 

„Што се тиче прековременог рада, Колективни уговор јасно дефинише у којим случајевима може доћи до прековременог рада и под којим околностима се од радника може тражити обављање рада дужег од законом предвиђеног, те могућност увећања плате за 30 одсто“, навела је Цвијићева.

Она је истакла и да мјера која прописује да се прековремени сати компензују у слободне сате и дане није проводива из разлога што то ничим није предвиђено као законска или подзаконска категорија. 

„Јасно је да радници који због епидемије и мјера које се морају спроводити, а на захтјев послодавца, остваре прековремене сате, да за исте требају на одговарајући начин задовољени у виду увећања основне плате за прековремени рад“, истакла је Цвијићева. 

У погледу категорије “изузетан допринос” предвидјено је увећање плате до 7%, али Цвијићева оцјењује да је Правилником о изузетном доприносу то формулисано превише опширно и не даје јасну слику о каквој стимулацији се ради. 

„Слиједом свега наведеног, јасно је да не постоје законска упоришта за обавезу увођења свих предметних мјера, изузев оних које су стварно донијете у складу са начелима превенције, одговорности, солидарности, заштите и слично и које су резултат оперативног спровођења одлука донијетих од стране виших инстанци. Иако ванредно стање и ванредна ситауција доводи до укидања и ограничавања појединих људских права и слобода, исти никако не могу довести до њиховог апсолутног дерогирања и занемаривања позитивних, важећих законских и подзаконских оквира, те општих аката који су донијети у складу са истима“, закључила је Цвијићева.

(Цапитал) 

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

ДДД

08.04.2020 14:48

ТРЕБА ЦАВИЦУ ОН СЕДИ НАДВЕ СТОЛИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

08.04.2020 14:58

Кад смо код олакшица...Зашто РТРС не укине плаћање РТВ преплате у вријеме ванредног стања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

08.04.2020 16:11

Одлицан предлог. И овако нико то не гледа

Name

Шта рећи?!

09.04.2020 13:59

Браво!

Name

залосно

08.04.2020 14:59

Цвијицева и правник, зна ли она ста знаци ВАНРЕДНО СТАЊЕ , није била на предавању тај дан кад се то обрадјивало, овакви сире дезимформације и требају да одговарају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бостонско Право

08.04.2020 15:48

Зна стари Цвијићева добро зна, а и паметни се плаше тужбе па су подвукли реповеове лопине из ЕП .Вјеруј ми ови из ЕП мољакају за "хуманитарну акцију" не у постотцима већ колико ти хоћеш пара да даш.Неко даје 10 КМ , неко даје 100 КМ а већина не да ни фенинге."Дај шта даш" акција и поред тога одзив јако лош.Знаш ли ти паметњаковићу да си глуп свашта да коментаришеш.Да није мољакање и ови што људи дају не би дали .Нормално од тих добровољних постотака нема ништа, окачиш их мачку о реп

Name

Ре Бостонско право

08.04.2020 17:26

Рекли су на добровољној бази, а сви радници приморани да дају харац у приватне дзепове. Синдикат цути не лапрда боји се реакције радника. Има пара у РС код тајкуна их их их ииих поријекла нема а куце од милион саме никле. Ја не могу ми цвијет да засадим

Name

РАСПУЦХИН

08.04.2020 15:14

" ... Влада Републике Српске је 27. марта донијала закључак у којем у тачки три наводи да „цијени да је тренутак да сви запослени у институцијама Републике Српске покажу хуманост и солидарност, те с тим у вези предлаже да ..." Ово је као када те зауставе друмски разбојници и отму ти сав новац а оставе ти само за пециво. Односно , запослени на "државним јаслама" отимају од сиротиње а када им је мало дижу кредите на рачун те исте сиротиње па онда показују солидарност тако што издвајају у некакав "фонд" којим помажу исту ту сиротињу коју су опљачкали. Веома хуман неки режим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

08.04.2020 15:42

И та солидарност це да заврси у приватним дзеповима.

Name

саја

08.04.2020 20:28

људи иал горе багре од наших назовимо политичара мрзим их

Name

само питам

08.04.2020 15:20

постоји ли јос каква влада у Европи,која радницима узима у ово теско вријеме,осим владе Републие србске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Само питам

08.04.2020 17:38

Не постоји нигде.

Name

Петар

08.04.2020 15:21

Ни ниједан од што...нек браћа све крадено пара прво и тек онда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

08.04.2020 15:26

Ако сте могли платити да се запослите у Електрокрајини шта је сад за вас 5 или 10% од плате.Не спомену нико музичаре и спортисте који имају милионе.Јел важи и за њих ово?Да ли се и они воде као радници или као нерадници?Ако неће они дати и ако се воде као нерадници од куда им толики кеш.Док са друге стране обичан радник ломи леђа 30 дана у мјесецу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усладило се

08.04.2020 17:10

За лазни рад, сада се теско одвојити од једне марке а камо ли висе....

Name

Док Холидеј

08.04.2020 18:22

Свака част Зоране потпунома си у праву даби се ту запослили морали су гласати лијепити плакате неки су и плаћали итд. па нек сад мало дају од плате .

Name

Борац

08.04.2020 15:35

Лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.04.2020 15:40

Одређено свима исто и то сад смета. Боже помози. Дајте једном одлучите се шта хоћете од овог друштва ви који стално нешто гунђате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко то тамо пева

08.04.2020 15:46

Сад нема никако, ово је јос једна пљачка народа радника у вас неки измисљени фонд. Отимати од радника а синдикат цути. Узели сте нам 2018 зимницу и огријев ста је са тога. Синдилат затаскао са управом. Користите све могуце нацине да покрадете. Фуј неце моци све сте покрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

025

08.04.2020 16:11

треба кадији дати харац када кадија казе дасе мора дати морасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметњаковиц

08.04.2020 17:07

,,дали,,-,,недали,, узет це сами овако или онако потписали непотписали с ледја радника це се узети а понајвисе од минималца који немају ни синдикат ни права само одес на банку оно од 520 легло 467,а ови из ЕП нек се небрину надокнадит це то они неко кроз дневнице,неко кроз гориво неко кроз тендере неко кроз месо неко кроз тоалет папир зависи у ком сектору ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аризона

08.04.2020 17:15

ПА није народ писао књиге И купово станове по москви знсе Које нека врате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бот

08.04.2020 17:46

Ста це добити они сто им је пензија 200 км(јесу ли они у овом програму).

Name

Ре Бот

08.04.2020 18:23

Они це уоци избора добити један седвиц. А после избора це да 10 сендвица назад. Тако да небринес.

Name

Електрицар Снсд

08.04.2020 18:08

Ма у вандредном стању могу они и твоју властиту куцу узети себи камоли плату.Зато су и увели вандредно стање.Ко да је њима битан вирус само интрес...Отми све дај нама а остали нек цркну....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Електрицар Снсд

08.04.2020 18:20

Да Сваста су они донијели и нове допуне смјернице да се радницима укидају топли оброк од априла сто је против закона о раду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којег ли апсурда

08.04.2020 19:52

Владе других земаља не траже помоћ грађана да издвајају из свог џепа, већ напротив, држава својим ресурсима стаје у заштиту грађана, помаже своје грађане кроз разно разне бенефите и новчана давања. Само ови лудаци на власти, који су дефинитивно , али дефинитивно неспособни, турају у оваквој ситуацији прсте у џеп грађана, фуј, гаде ми се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД

09.04.2020 06:01

ООО ЕЛЕКТРИЧАРУ УКИДАЈУ ВАМ ТОПЛИ ОБОРОК. ИМА ОНИХ КОЈИ НИКАДА НИСУ ДОБИЛИ НАКНАДУ ЗА ТОПЛИ ОБРОК. НАРУЧУЈУ ИЗ ПЕКАРА, И ДОНОСЕ ОД КУЋЕ. ПА ОДРЕЦИТЕ СЕ БАР ТОПЛОГ ОБРОКА. ЧЕГА ДА СЕ ОДРЕКНУ РАДНИЦИ СА 450,00 КМ. СВЕ ЈЕ ОВО ТУГА. ГУЈ ...... ГАДЕ МИ СЕ . СВЕ ЋЕ ОВО НАРОД ПО... ПОСРАТИ