Здрав, срећан и кошер празник Песах!

Припадницима јеврејских општина Бања Лука и Добој, као и свим нашим гледаоцима јеврејске вјероисповести широм свијета, БН ТВ жели срећан и кошер празник Песах, да га у оквиру придржавања мјера предострожности од ЦОВИД-19, проведете са својим најмилијим, у породичном весељу и здрављу.

Република Српска 08.04.2020 | 14:26
Здрав, срећан и кошер празник Песах!

Песах симболизује слободу, препричавајући и преносећи с кољена на кољено ослобођење и излазак Јевреја из мисирског ропства, под Мојсијевим вођством, описаном у Књизи изласка, односно Егзодуса, у Тори (Мојсијевом Петокњижју из Старог завјета).

Празник почиње 14. дана мјесеца нисана по јеврејском календару, Седер вечером, током које породице ишчитавају и испјевавају Хагаду, причу егзодуса из Египта. Један је од три ходочасна празника за вријеме којих се успиње у Јерусалим, ослањајући се на традицију из времена Краљевства Јудеје (10 – 6. вијек прије н.е.).

Траје седам дана, током којих се евоцирајући на напуштање Египта и 40 година лутања по синајској пустињи једе бесквасни хљеб (маца), што се прати и у осталим прехрамбеним намирницама. Пуни празници су први и посљедњи док средишњи представљају полу-празничне дане, при чему се у расијању пуни прослављају два дана.

Посљедњи, односно Седми од Песаха (Схеви'и схел Песацх), подсјећа на пристизање на обале Црвеног мора на којим дјеца Израиља свједоче његовом раздвајању.

Једна од међународно најпознатијих и најестетскије рукописно-осликаних хагада на свијету је управо Сарајевска Хагада. Изгнанством Јевреја из Шпаније напушта је у 15. вијеку, а процјена је да је настала у другој половини 14. вијека. Од 1894. године налази се у Земаљском музеју у Сарајеву.

Како за БН преноси почасни конзул Републике Србије у Израелу, Александар Николић, у оквиру континуирано пооштрених ЦОВИД-19 превентивних мјера у тој земљи Леванта, управо је први дан Песаха, почев од вечерашње Седер вечери, одабран за додатно ограничавање кретања.

Наиме, биће дозвољено само у радијусу од 100 метара од адресе становања, уз ношење личних докумената. Тиме ће Песах, изразито породичног карактера, бити сведен на окупљање нуклеарних фамилија. Ова се наредба надовезује на већ важеће рестриктивне мјере и упутства приближавања особама старијим од 65 година, као и хроничним болесницима.

Стога су еминентни рабини, међу њима и бивши ашкенаски надрабин Меир Лау (Yисраел Меир Лау), позвали, посебно, дјецу да у 20:30 часова отпјевају са тераса и прозора традиционалну Хагадину пјесму Ма ништана (Ма нисхтана), тиме се солидаришући са усамљеним старијим и особама у изолацији.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Роки

08.04.2020 12:42

Мазел тов!

ОДГОВОРИТЕ