Zdrav, srećan i košer praznik Pesah!

Pripadnicima jevrejskih opština Banja Luka i Doboj, kao i svim našim gledaocima jevrejske vjeroispovesti širom svijeta, BN TV želi srećan i košer praznik Pesah, da ga u okviru pridržavanja mjera predostrožnosti od COVID-19, provedete sa svojim najmilijim, u porodičnom veselju i zdravlju.

Republika Srpska 08.04.2020 | 14:26
Zdrav, srećan i košer praznik Pesah!

Pesah simbolizuje slobodu, prepričavajući i prenoseći s koljena na koljeno oslobođenje i izlazak Jevreja iz misirskog ropstva, pod Mojsijevim vođstvom, opisanom u Knjizi izlaska, odnosno Egzodusa, u Tori (Mojsijevom Petoknjižju iz Starog zavјeta).

Praznik počinje 14. dana mјeseca nisana po jevrejskom kalendaru, Seder večerom, tokom koje porodice iščitavaju i ispjevavaju Hagadu, priču egzodusa iz Egipta. Jedan је od tri hodočasna praznika za vrijeme kojih se uspinje u Jerusalim, oslanjajući se na tradiciju iz vremena Kraljevstva Judeje (10 – 6. vijek prije n.e.).

Traje sedam dana, tokom kojih se evocirajući na napuštanje Egipta i 40 godina lutanja po sinajskoj pustinji jede beskvasni hljeb (maca), što se prati i u ostalim prehrambenim namirnicama. Puni praznici su prvi i posljednji dok središnji predstavljaju polu-praznične dane, pri čemu se u rasijanju puni proslavljaju dva dana.

Posljednji, odnosno Sedmi od Pesaha (Shevi'i shel Pesach), podsjeća na pristizanje na obale Crvenog mora na kojim djeca Izrailja svjedoče njegovom razdvajanju.

Jedna od međunarodno najpoznatijih i najestetskije rukopisno-oslikanih hagada na svijetu je upravo Sarajevska Hagada. Izgnanstvom Jevreja iz Španije napušta je u 15. vijeku, a procjena je da je nastala u drugoj polovini 14. vijeka. Od 1894. godine nalazi se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Kako za BN prenosi počasni konzul Republike Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, u okviru kontinuirano pooštrenih COVID-19 preventivnih mjera u toj zemlji Levanta, upravo je prvi dan Pesaha, počev od večerašnje Seder večeri, odabran za dodatno ograničavanje kretanja.

Naime, biće dozvoljeno samo u radijusu od 100 metara od adrese stanovanja, uz nošenje ličnih dokumenata. Time će Pesah, izrazito porodičnog karaktera, biti sveden na okupljanje nuklearnih familija. Ova se naredba nadovezuje na već važeće restriktivne mjere i uputstva približavanja osobama starijim od 65 godina, kao i hroničnim bolesnicima.

Stoga su eminentni rabini, među njima i bivši aškenaski nadrabin Meir Lau (Yisrael Meir Lau), pozvali, posebno, djecu da u 20:30 časova otpjevaju sa terasa i prozora tradicionalnu Hagadinu pjesmu Ma ništana (Ma nishtana), time se solidarišući sa usamljenim starijim i osobama u izolaciji.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Roki

08.04.2020 12:42

Mazel tov!

ODGOVORITE