Власти у Италији укидају блокаду у два корака

Први корак ка укидању блокаде у Италији после Ускрса биће постепено покретање производних активности, а други, који се очекује од 4. маја, односи се на измене мера за ограничавање кретања становника те земље.

Свијет 08.04.2020 | 08:56
Власти у Италији укидају блокаду у два корака

Поступност и опрезност су од изузетног значаја када је у питању укидање опšтих мера карантина које је Италија увела у циљу спречавања ширења вируса Ковид-19, сагласио се италијански премијер Ђузепе Конте са стручњацима на састанку о блокади која ће бити на снази до 16. априла. 

Оцењује се да је ваžно избећи окупљања људи за римокатолички Ускрс, 12. априла, затим Дан ослобођења Италије, 25. април, и Међународни празник рада, 1. мај у циљу спречавања ширења корона вируса.

Први корак после 13. априла, римокатоличког Васкрšњег понедељка, односи се на постепена покретања производних активности, а други од 4. маја тиче се промене мера за кретање и излазак из изолације, међутим датуми наредних корака нису стриктно одређени и зависе од података наредних дана о напретку у борби против вируса Ковид-19.

-Морамо бити веома пажљиви са другом фазом, ако направимо грешку, мораћемо назад у блокаду и почети изнова - рекао је шеф италијанске дипломатије Луиђи ди Мајо поводом плана за укидање.

Полиција је најавила појачану контролу кретања, а власти појединих региона разматрају затварање појединих подручја за особе које у тим областима немају пребивалиšте како би се избегла окупљања за викенде и празнике.

У Италији, на почетку пете недеље опšтег карантина, пада број новооболелих, као и број пацијената на интензивној нези, а италијанска влада се припрема за „другу фазу“ и постепени излазак из блокаде кроз стратешки здравствени план, који се односи на друšтвено дистанцирање као главно правило, успостављање такозваних Ковид болница, јачање здравствене мреже, употребу тестова и дигиталну стратегију за помоћ у пандемији.

Вирус Ковид-19 однео је више од 17.000 живота у Италији, једној од најтеже погођених земаља пандемијом тог вируса.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар