Vlasti u Italiji ukidaju blokadu u dva koraka

Prvi korak ka ukidanju blokade u Italiji posle Uskrsa biće postepeno pokretanje proizvodnih aktivnosti, a drugi, koji se očekuje od 4. maja, odnosi se na izmene mera za ograničavanje kretanja stanovnika te zemlje.

Svijet 08.04.2020 | 08:56
Vlasti u Italiji ukidaju blokadu u dva koraka

Postupnost i opreznost su od izuzetnog značaja kada je u pitanju ukidanje opštih mera karantina koje je Italija uvela u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19, saglasio se italijanski premijer Đuzepe Konte sa stručnjacima na sastanku o blokadi koja će biti na snazi do 16. aprila. 

Ocenjuje se da je važno izbeći okupljanja ljudi za rimokatolički Uskrs, 12. aprila, zatim Dan oslobođenja Italije, 25. april, i Međunarodni praznik rada, 1. maj u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Prvi korak posle 13. aprila, rimokatoličkog Vaskršnjeg ponedeljka, odnosi se na postepena pokretanja proizvodnih aktivnosti, a drugi od 4. maja tiče se promene mera za kretanje i izlazak iz izolacije, međutim datumi narednih koraka nisu striktno određeni i zavise od podataka narednih dana o napretku u borbi protiv virusa Kovid-19.

-Moramo biti veoma pažljivi sa drugom fazom, ako napravimo grešku, moraćemo nazad u blokadu i početi iznova - rekao je šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo povodom plana za ukidanje.

Policija je najavila pojačanu kontrolu kretanja, a vlasti pojedinih regiona razmatraju zatvaranje pojedinih područja za osobe koje u tim oblastima nemaju prebivalište kako bi se izbegla okupljanja za vikende i praznike.

U Italiji, na početku pete nedelje opšteg karantina, pada broj novoobolelih, kao i broj pacijenata na intenzivnoj nezi, a italijanska vlada se priprema za „drugu fazu“ i postepeni izlazak iz blokade kroz strateški zdravstveni plan, koji se odnosi na društveno distanciranje kao glavno pravilo, uspostavljanje takozvanih Kovid bolnica, jačanje zdravstvene mreže, upotrebu testova i digitalnu strategiju za pomoć u pandemiji.

Virus Kovid-19 odneo je više od 17.000 života u Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja pandemijom tog virusa.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar