0,3,5,140,5,3,0: Ове бројке су спас за сваког човека!

Од повишеног крвног притиска болује половина одраслог становништва Србије, а све више страдају и млађи од 40 година, упозорава за Информер српски кардиолог и председник Светског удружења за васкуларно здравље (ИСВХ) професор др Небојша Тасић!

Здравље 07.04.2020 | 21:59
0,3,5,140,5,3,0: Ове бројке су спас за сваког човека!

Осим што је ова болест све распрострањенија, хипертензија је и главни фактор ризика за развој инфаркта и шлога.

Да ствар буде још гора, годишње у нашој земљи умре више од 50.000 људи умре од можданог или срчаног удара, што је директна последица повишеног крвног притиска.

Тихи убица

Према речима доктора Тасића, битно је да људи иду на превентивне прегледе и да контролишу свој притисак, чак и ако су млади и потпуно здрави.

 Формула за здраво срце европског удружења кардиолога

0 - ПУШЕЊЕ (ниједна цигарета дневно)

3 - КИЛОМЕТРА шетње дневно

5 - ОБРОКА воћа и поврћа (400-600гр)

140 - НАЈВИША дозвољена вредност ПРИТИСКА

5 - ГРАНИЦА вредности за ХОЛЕСТЕРОЛ

3 - ГРАНИЦА вредности за ЛДЛ (лош холестерол)

0 - ГОЈАЗНОСТИ нити шећерне болести

- Хипертензија, односно висок притисак водеће је кардиоваскуларно обољење, али уједно и фактор ризика за настанак инфаркта и шлога. Званични податак говори да свака друга особа, односно чак 54,6 одсто становника умре од кардиоваскуларних болести, међу којима су најприсутнији инфаркт и шлог.

Код старијих је тај број већи, па имамо скоро две трећине грађана који страдају због ових обољења. Међутим, у последње време имамо и много гори проблем, јер се све више младих нађе на удару ових болести, међу којима су и пацијенти између 30 и 40 година, чак и млађи. Што је раније било незамисливо - упозорава проф. др Тасић и додаје:

- Поред генетске предиспозиције, главни разлози за оболевање су и нездрав начин живота, дијабетес, гојазност, стрес, пушење... Проблем настаје и код људи који имају висок притисак, али немају никакве тегобе, као што су главобоља, вртоглавица, замор... Због тога га често у пракси зовемо и "тихи убица", јер тихо и дуготрајно оштећује крвне судове мозга, срца, бубрега, јетре, ногу, руку.

Зато је јако битно, без обзира на то колико година имате и да ли сте здрави, да редовно мерите притисак, идете на превентивне прегледе и дођете у ХИСПА центар за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога. Ту се уради комплетна персонализована дијагностика.

Сходно стању вашег организма, добијете, уколико је потребно, терапију, затим начин исхране, план физичке активност, антистрес програм... Све оно што је битно јесте да се виде потенцијални проблеми, да се активно започне превентивно лечење и спречи смртни исход.

Погрешно лечење

На питање колико људи у Србији се правилно лечи од хипертензије и пије одговарајуће лекове он каже: - Пацијенти углавном не осећају тегобе јер висок притисак не боли, а чак и када дођу на преглед, скоро половина занемари савете лекара, не узимају редовно лекове, троше их на своју руку или престану да их узимају.

Дакле, од укупног броја болесника с повишеним крвним притиском лечи се, нажалост, сваки трећи, а тек сваки десети има адекватно кориговану хипертензију. Зато је основна идеја ХИСПА програма да, између осталог, повећамо број људи који правилно лечи хипертензију.

Наравно, важно је и да воде рачуна о начину исхране, да стабилизују ниво масноћа и шећера у крви, да побољшају физичку активност, смање изложеност стресу. Јер све то заједно са високим притиском чини нову болест која се зове кардиоваскуларни ризик.

Када је притисак опасан?

Када притисак пређе вредности 130/80 ммХг, потребна је честа, готово свакодневна контрола јер се показало да вредности изнад наведене границе (важило је 140/90), уколико дуже трају, могу да узрокују оштећења мозга, срца, периферних крвних судова. Угрожен је, заправо, цео организам и зато је важно хипертензију открити на време и одмах лечити. Треба знати и да већ оболели крвни судови и органи подстичу да притисак расте.

ШТА ИЗАЗИВА ХИПЕРТЕНЗИЈУ

* генетска предиспозиција * стрес * дијабетес * пушење * гојазност * нездрава исхрана

СРБИЈА * сваких 15 минута једна особа умре од последица болести срца или крвних судова * 500.000 људи годишње умре од шлога или инфаркта, што су директне последице високог притиска * на 40 година спустила се старосна граница добијања срчаних болести и можданог удара * сваки други становник пати од високог притиска

СВЕТ * 17 милиона људи сваке године умре због оболевања миокарда * 82% смртних исхода од болести срца потиче из средњеразвијених земаља * 55 година је просечна старост када оболевају мушкарци * 65 година је просечна старост када оболевају жене

(Курир.рс/Информер)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Боки

07.04.2020 20:16

Вирус корона је мала маца за ове болести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

07.04.2020 20:36

А 50% лица болује од хипертензије због стреса, али зато је корона оружје трећег свјетског рата и доказ да се свијетом управља са једног мјеста и да свијет могу блокирати за пар дана, тј да могу урадити шта хоће