Влада Словеније планира постепено укидање мјера

Број новозаражених корона вирусом у Словенији повећан је током понедјељка за 38 те је сада укупно 1059 обољелих од Цовида-19, објавила је у уторак словенска влада, што, чини се, говори о тренду смањивања дневног раста.

Регион 07.04.2020 | 17:28
Влада Словеније планира постепено укидање мјера

Број хоспитализованих пацијената повећао се у понедјељак за шест па их је сада у болницама 114, од чега на одјелима интензивне његе 30. Број умрлих који су били заражени корона вирусом остао је исти и ријеч је о 30 особа.

Јуче је из болница отпуштено четворо пацијената, па се њих укупно 102 сматра опорављеним и здравим. Проведено је 1067 нових тестирања.

Све то, чини се, говори о тренду смањења дневног пораста нових случајева, чему су придонијеле оштре рестрикције, због чега влада разматра поновно покретање производње у неким индустријским секторима након Ускрсног понедјељка, ако их се грађани и даље буду досљедно држали.

"Важно је да се рестрикција држимо и за вријеме ускрсних празника. Нека Ускрс буде знак за нови почетак, почетак повратка здравља и смањивања кривуље заражених. Издржимо како бисмо у сљедећој седмици направили план за постепено смањивање рестрикција", казао је на конференцији за новинаре Јелко Кацин, портпарол владе за пандемијску кризу.

"Досадашњим мјерама и рестрикцијама постигли смо добре резултате и реакцију нашег здравственог система можемо успоређивати с оним најбољима у свијету, због чега данас посебно захваљујем нашим здравственим радницима", казао је министар здравства Томаж Гантар.

Како је на истој конференцији изјавио министар за рад, породицу и социјалну политику Јанез Циглер Краљ, влада ће у другом противкризном пакету, који треба предложити до краја мјесеца, покушати уважити и неке захтјеве синдиката.

То се напримјер односи на могућност да и незапослени који су на заводима за запошљавање, а немају више права на никакву накнаду за незапосленост, у вријеме трајања епидемије на њу остваре право. То би вриједило и за тзв. запослене у несигурним облицима запошљавања, тзв. прекарне раднике те инвалиде и друге који раде половично радно вријеме.

(Агенције) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Гардиста

07.04.2020 16:02

Најгора опција.И даље се стари хроницни болесници морају цувати,а и даље це 50 посто привреде бити у колапсу.Али ста цес,тако су глобалисти одредили,а ми и даље упадамо у замке њихове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гордон

07.04.2020 16:08

Цитали ово Сераниц или цита само оно сто одговара властима манипулисуци људе о контроли вируса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маркс

07.04.2020 17:24

Глуп си

Name

Ре гордон

07.04.2020 17:28

Али бас си глуп.

Name

Поздрав из Порторожа

07.04.2020 18:14

Јуче се онај Славињак искења како Словенија пропада смањује плате а људи ево хоце да постепено поцињу да раде јер су успели да обуздају корону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

07.04.2020 18:48

Словенија појма нема,тамо је пуно висе заразених и умрлих него овдје а јанези би одмах да привредјују,треба цекати и србовати док не пронадју какав пенцилин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенија

08.04.2020 03:42

Јовице,није тацно да их је у Словенију висе заразених и умрлих.овде се постује ванредно стање и све остало.Док цујем у окрузењу,да се не постује,ни маске ни рукавице,ни полицијски цас.Е па само ви не постујте,и писите глупости.Словенија је итекајо одмакла од многих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенија

08.04.2020 03:47

И није тацно да Словенија пропада,и смањује плате.Ко не вјерује нек додје да се увјери.На Словенију могу кукати они који су радили на црно.Сви пријављени имају плате а не раде.Све другације сто прицате су дезинформације

ОДГОВОРИТЕ