Vlada Slovenije planira postepeno ukidanje mjera

Broj novozaraženih korona virusom u Sloveniji povećan je tokom ponedjeljka za 38 te je sada ukupno 1059 oboljelih od Covida-19, objavila je u utorak slovenska vlada, što, čini se, govori o trendu smanjivanja dnevnog rasta.

Region 07.04.2020 | 17:28
Vlada Slovenije planira postepeno ukidanje mjera

Broj hospitalizovanih pacijenata povećao se u ponedjeljak za šest pa ih je sada u bolnicama 114, od čega na odjelima intenzivne njege 30. Broj umrlih koji su bili zaraženi korona virusom ostao je isti i riječ je o 30 osoba.

Juče je iz bolnica otpušteno četvoro pacijenata, pa se njih ukupno 102 smatra oporavljenim i zdravim. Provedeno je 1067 novih testiranja.

Sve to, čini se, govori o trendu smanjenja dnevnog porasta novih slučajeva, čemu su pridonijele oštre restrikcije, zbog čega vlada razmatra ponovno pokretanje proizvodnje u nekim industrijskim sektorima nakon Uskrsnog ponedjeljka, ako ih se građani i dalje budu dosljedno držali.

"Važno je da se restrikcija držimo i za vrijeme uskrsnih praznika. Neka Uskrs bude znak za novi početak, početak povratka zdravlja i smanjivanja krivulje zaraženih. Izdržimo kako bismo u sljedećoj sedmici napravili plan za postepeno smanjivanje restrikcija", kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, portparol vlade za pandemijsku krizu.

"Dosadašnjim mjerama i restrikcijama postigli smo dobre rezultate i reakciju našeg zdravstvenog sistema možemo uspoređivati s onim najboljima u svijetu, zbog čega danas posebno zahvaljujem našim zdravstvenim radnicima", kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Kako je na istoj konferenciji izjavio ministar za rad, porodicu i socijalnu politiku Janez Cigler Kralj, vlada će u drugom protivkriznom paketu, koji treba predložiti do kraja mjeseca, pokušati uvažiti i neke zahtjeve sindikata.

To se naprimjer odnosi na mogućnost da i nezaposleni koji su na zavodima za zapošljavanje, a nemaju više prava na nikakvu naknadu za nezaposlenost, u vrijeme trajanja epidemije na nju ostvare pravo. To bi vrijedilo i za tzv. zaposlene u nesigurnim oblicima zapošljavanja, tzv. prekarne radnike te invalide i druge koji rade polovično radno vrijeme.

(Agencije) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Gardista

07.04.2020 18:02

Najgora opcija.I dalje se stari hronicni bolesnici moraju cuvati,a i dalje ce 50 posto privrede biti u kolapsu.Ali sta ces,tako su globalisti odredili,a mi i dalje upadamo u zamke njihove...

ODGOVORITE
Name

gordon

07.04.2020 18:08

Citali ovo Seranic ili cita samo ono sto odgovara vlastima manipulisuci ljude o kontroli virusa.

ODGOVORITE
Name

Marks

07.04.2020 19:24

Glup si

Name

Re gordon

07.04.2020 19:28

Ali bas si glup.

Name

Pozdrav iz Portoroža

07.04.2020 20:14

Juče se onaj Slavinjak iskenja kako Slovenija propada smanjuje plate a ljudi evo hoce da postepeno pocinju da rade jer su uspeli da obuzdaju koronu.

ODGOVORITE
Name

Jovica

07.04.2020 20:48

Slovenija pojma nema,tamo je puno vise zarazenih i umrlih nego ovdje a janezi bi odmah da privredjuju,treba cekati i srbovati dok ne pronadju kakav pencilin

ODGOVORITE
Name

Slovenija

08.04.2020 05:42

Jovice,nije tacno da ih je u Sloveniju vise zarazenih i umrlih.ovde se postuje vanredno stanje i sve ostalo.Dok cujem u okruzenju,da se ne postuje,ni maske ni rukavice,ni policijski cas.E pa samo vi ne postujte,i pisite gluposti.Slovenija je itekajo odmakla od mnogih.

ODGOVORITE
Name

Slovenija

08.04.2020 05:47

I nije tacno da Slovenija propada,i smanjuje plate.Ko ne vjeruje nek dodje da se uvjeri.Na Sloveniju mogu kukati oni koji su radili na crno.Svi prijavljeni imaju plate a ne rade.Sve drugacije sto pricate su dezinformacije

ODGOVORITE