Још троје заражено у Брчком, двоје дошло из Дедиња

Једно од троје новозаражених лица на простору Брчког је полицијски службеник Полиције Брчко дистрикта, који је био на терену и који је радио. Тренутно се испитује да ли је инфекција везана за постојеће кластере или је у питању неки нови кластер.

Босна и Херцеговина 07.04.2020 | 16:17
Још троје заражено у Брчком, двоје дошло из Дедиња

Када је у питању преостало двоје новозаражених, обоје су дошли из београдске болнице Дедиње. Тренутно се провјерава колико су времена провели код куће, тј. да ли су заиста дошли са инфекцијом или је у међувремену остварен неки контакт.

Потврдила је ово данас медијима шеф Пододјељења за јавно здравство др Анђа Николић.

Она је истакла да епидемиолошка ситуација постаје алармантнија јер, како каже, више нисмо у оним кластерима који су нам од раније познати, већ се полако повећава и број кластера и број људи за које нисмо сигурни одакле инфекција долази.

“Зато понављам да ово није нешто против чега треба да се бори јавно здравство, него сви ми, сви грађани. Јесте лијепо вријеме, али једини пут прекида инфекције је смањење контакта. Процјену колико ће обољелих бити у Брчко дистрикту тренутно не може нико прорачунати, јер то зависи искључиво од фреквенције контаката”, рекла је др Николић.

Она је додала да Пододјељење за јавно здравство нема капацитете да прати све контакте, да за то Полиција максимално стоји на располагању, те достављају све прве и друге контатке.

“Постоји такозвана дефиниција случаја код инфективних болести, па и код ове, гдје тачно процјењујете кад и у ком моменту требате тестирати да бисте добили прави налаз”, истиче др Николић.

Сви први контакти морају ићи под здравствени надзор, а у случају појаве било ког симптома морају бити тестирани, истакла је шеф Пододјељења за јавно здравство.

“Што се тиче првих контаката, оних који су на првим линијама – здравствени радници, полиција и инспекторат, они излазе из ових уобичајених дефиниција, јер њих морамо много чешће тестирати, како нам се не би десило они у здравствени систем унесу заразу, или да унесу међу своје колеге”, закључила је она.

Број заражених у дистрикту Брчко је 16 особа.

(БН/Нула49)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Роле

07.04.2020 15:12

Народе неприхватајте тестирање то је лаз на сваку прехладу или обицан грип реце да је у питању корона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2020 16:35

Цути, матере ти, паметнији си

Name

ре Роле

07.04.2020 18:12

Добро Роле вели , ови наши "стручњаци" немају појма ђе су шупљи , упитне дипломе , основно академско звање, за пола мудрова , а сада би да дају неке савјете.У се и у своје кљусе