Još troje zaraženo u Brčkom, dvoje došlo iz Dedinja

Jedno od troje novozaraženih lica na prostoru Brčkog je policijski službenik Policije Brčko distrikta, koji je bio na terenu i koji je radio. Trenutno se ispituje da li je infekcija vezana za postojeće klastere ili je u pitanju neki novi klaster.

Bosna i Hercegovina 07.04.2020 | 16:17
Još troje zaraženo u Brčkom, dvoje došlo iz Dedinja

Kada je u pitanju preostalo dvoje novozaraženih, oboje su došli iz beogradske bolnice Dedinje. Trenutno se provjerava koliko su vremena proveli kod kuće, tj. da li su zaista došli sa infekcijom ili je u međuvremenu ostvaren neki kontakt.

Potvrdila je ovo danas medijima šef Pododjeljenja za javno zdravstvo dr Anđa Nikolić.

Ona je istakla da epidemiološka situacija postaje alarmantnija jer, kako kaže, više nismo u onim klasterima koji su nam od ranije poznati, već se polako povećava i broj klastera i broj ljudi za koje nismo sigurni odakle infekcija dolazi.

“Zato ponavljam da ovo nije nešto protiv čega treba da se bori javno zdravstvo, nego svi mi, svi građani. Jeste lijepo vrijeme, ali jedini put prekida infekcije je smanjenje kontakta. Procjenu koliko će oboljelih biti u Brčko distriktu trenutno ne može niko proračunati, jer to zavisi isključivo od frekvencije kontakata”, rekla je dr Nikolić.

Ona je dodala da Pododjeljenje za javno zdravstvo nema kapacitete da prati sve kontakte, da za to Policija maksimalno stoji na raspolaganju, te dostavljaju sve prve i druge kontatke.

“Postoji takozvana definicija slučaja kod infektivnih bolesti, pa i kod ove, gdje tačno procjenjujete kad i u kom momentu trebate testirati da biste dobili pravi nalaz”, ističe dr Nikolić.

Svi prvi kontakti moraju ići pod zdravstveni nadzor, a u slučaju pojave bilo kog simptoma moraju biti testirani, istakla je šef Pododjeljenja za javno zdravstvo.

“Što se tiče prvih kontakata, onih koji su na prvim linijama – zdravstveni radnici, policija i inspektorat, oni izlaze iz ovih uobičajenih definicija, jer njih moramo mnogo češće testirati, kako nam se ne bi desilo oni u zdravstveni sistem unesu zarazu, ili da unesu među svoje kolege”, zaključila je ona.

Broj zaraženih u distriktu Brčko je 16 osoba.

(BN/Nula49)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Role

07.04.2020 15:12

Narode neprihvatajte testiranje to je laz na svaku prehladu ili obican grip rece da je u pitanju korona

ODGOVORITE
Name

Re

07.04.2020 16:35

Cuti, matere ti, pametniji si

Name

re Role

07.04.2020 18:12

Dobro Role veli , ovi naši "stručnjaci" nemaju pojma đe su šuplji , upitne diplome , osnovno akademsko zvanje, za pola mudrova , a sada bi da daju neke savjete.U se i u svoje kljuse