Кванташка пијаца отворена, још да има купаца

За локалне произвођаче отварање бијељинске Кванташке пијаце представља сигуран откуп овогодишњег рода, али и борба да поврате купце, који су, због привременог затварања пијаце на Агротржном, куповали пољопривредне производе на другим тржницама у земљи.

Република Српска 07.04.2020 | 15:23
Кванташка пијаца отворена, још да има купаца

 Корист од продаје на Кванташкој пијаци највише ће  имати семберски произвођачи, који су  били већ увелико забринути, како и на који начин пласирати своју робу на тржиште, уједно, угрожени  увозном конкуренцијом.

“Зна се да на Аризони долази роба из Италије и Шпаније која се легално продаје, док смо ми  овдје у Бијељини имали проблем јер нисмо имали гдје да пласирамо своје домаће производе и уједно смо губили контакте, јер су људи престали да тргују. Такође, прекинула се  трговина са ланцем маркета,” изјавио је  Младен Лазић, произвођач из Голог брда.

Слаба продаја није мимоишла ни кванташке закупце, који  су, као и произвођачи увјерени  да је потребно одређено вријеме, како би се купци поново вратили на  бијељинску пијацу.

Селма Карадаревић,  један од закупаца на Кванташкој пијаци каже да је робе доста пропало у међувремену  док су били затворени, а да је први дан рада на Кванташу уочен  слаб промет купаца.

“Пијаца је отворена, али нема купаца”, додаје Младен Лазић, произвођач из Голог брда. Он каже да су купци отишли на другу страну. Лазић вјерује да ће са поновним отварањем Кванташке пијаце, вратити се И купци, јер се на тезгама појавила И домаћа роба.

Цијене су И даље на нивоу прошлогодишњих, нешто више  у односу на увозну робу, али процес производње далеко квалитетнији, тврде произвођачи.

 “ Цијена краставца износи око двије и по марке по килограму, идентична, као и прошле године. Тиквице, исто, око двије марке, млади купус око једну марку, све су то стандардне цијене за рано поврће, произведено на домаћем тржишту. Зато је нелогично да се краставац продаје из Италије и Шпаније по цијени од пола марке, јер то одмах  показује да та роба  није здрава,”  истикао је  Младен Лазић, произвођач из Голог брда.

 Тренутно двадесетак закупаца обавља продају на бијељинској Кванташкој пијаци, али она је , прије свега, у функцији домаће производње, са чије адресе снабдијева се велики број продајних мјеста у земљи.

БН ТВ 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Линда231

07.04.2020 14:03

Сад паметан овај мамени...док је зивио од аризоне добро му било..сад му неваља ..дјубре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2020 16:26

Види се да је посебан ко власт..

Name

Ад

07.04.2020 14:07

Сад де бити продаја вируса и то бесплатно. Цуј краставаци дупло скупљи него из иностранства и казу да је увозни лосијег квалитета. Увозни су јевтинији јер су стакленици аутоматизовани и са два радника врсе све послове и јос довезени у Бих. Наси су производи прескупи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

07.04.2020 15:30

Домаце је скупо јер на градској пијаци у Бијељини све сами сверцер нема производјаца.

Name

Ре Ад

07.04.2020 15:59

Скупље велиш!? Због таквих као ти и слични пропада пољопривреда.Дај увозно боље је.Купи Шпанско и Талијанско воће и поврће...добро за здравље!!Купњом домаћег подржаваш домаћу производњу ....

Name

Зизи

07.04.2020 16:34

Ре како то домаце а скупље. Како знас да је квалитетније ? Стално кукају како немају рацуна производити а опет производе. Рацунај 30 тона краставаца по 1,5 км по килограм у то је 45.000 км. Нека је 50 % троскова испаде зарада 22.500 км за 5 мјесеци рада. Вк мајстори то не зарадјују за годину. Рацунај.

Name

Линда231

07.04.2020 14:17

Ама овај је намазан у милион боја..све могуце и немогуце потицаје је добио...милион пута долазио на аризону ко и дан данас довози своју робу..кромпир.лук..мркву.итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговорност

07.04.2020 15:12

Ако се хранимо сваки дан Зар не би требало да раде овакве пијаце и у ванредно вријеме. Требало је увести мјере опреза, али затворити Квантас је глупост Кризног штаба и градске Управе. Народе у памет се, па кад гласаш - гласај за домаћина а не за градске шанере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

07.04.2020 16:25

А као Мицо шанер? Не брукај часно име шанера поредеци га са несојем као сто је Мицо