Kvantaška pijaca otvorena, još da ima kupaca

Za lokalne proizvođače otvaranje bijeljinske Kvantaške pijace predstavlja siguran otkup ovogodišnjeg roda, ali i borba da povrate kupce, koji su, zbog privremenog zatvaranja pijace na Agrotržnom, kupovali poljoprivredne proizvode na drugim tržnicama u zemlji.

Republika Srpska 07.04.2020 | 15:23
Kvantaška pijaca otvorena, još da ima kupaca

 Korist od prodaje na Kvantaškoj pijaci najviše će  imati semberski proizvođači, koji su  bili već uveliko zabrinuti, kako i na koji način plasirati svoju robu na tržište, ujedno, ugroženi  uvoznom konkurencijom.

“Zna se da na Arizoni dolazi roba iz Italije i Španije koja se legalno prodaje, dok smo mi  ovdje u Bijeljini imali problem jer nismo imali gdje da plasiramo svoje domaće proizvode i ujedno smo gubili kontakte, jer su ljudi prestali da trguju. Takođe, prekinula se  trgovina sa lancem marketa,” izjavio je  Mladen Lazić, proizvođač iz Golog brda.

Slaba prodaja nije mimoišla ni kvantaške zakupce, koji  su, kao i proizvođači uvjereni  da je potrebno određeno vrijeme, kako bi se kupci ponovo vratili na  bijeljinsku pijacu.

Selma Karadarević,  jedan od zakupaca na Kvantaškoj pijaci kaže da je robe dosta propalo u međuvremenu  dok su bili zatvoreni, a da je prvi dan rada na Kvantašu uočen  slab promet kupaca.

“Pijaca je otvorena, ali nema kupaca”, dodaje Mladen Lazić, proizvođač iz Golog brda. On kaže da su kupci otišli na drugu stranu. Lazić vjeruje da će sa ponovnim otvaranjem Kvantaške pijace, vratiti se I kupci, jer se na tezgama pojavila I domaća roba.

Cijene su I dalje na nivou prošlogodišnjih, nešto više  u odnosu na uvoznu robu, ali proces proizvodnje daleko kvalitetniji, tvrde proizvođači.

 “ Cijena krastavca iznosi oko dvije i po marke po kilogramu, identična, kao i prošle godine. Tikvice, isto, oko dvije marke, mladi kupus oko jednu marku, sve su to standardne cijene za rano povrće, proizvedeno na domaćem tržištu. Zato je nelogično da se krastavac prodaje iz Italije i Španije po cijeni od pola marke, jer to odmah  pokazuje da ta roba  nije zdrava,”  istikao je  Mladen Lazić, proizvođač iz Golog brda.

 Trenutno dvadesetak zakupaca obavlja prodaju na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci, ali ona je , prije svega, u funkciji domaće proizvodnje, sa čije adrese snabdijeva se veliki broj prodajnih mjesta u zemlji.

BN TV 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Linda231

07.04.2020 14:03

Sad pametan ovaj mameni...dok je zivio od arizone dobro mu bilo..sad mu nevalja ..djubre...

ODGOVORITE
Name

Re

07.04.2020 16:26

Vidi se da je poseban ko vlast..

Name

Ad

07.04.2020 14:07

Sad de biti prodaja virusa i to besplatno. Cuj krastavaci duplo skuplji nego iz inostranstva i kazu da je uvozni losijeg kvaliteta. Uvozni su jevtiniji jer su staklenici automatizovani i sa dva radnika vrse sve poslove i jos dovezeni u Bih. Nasi su proizvodi preskupi.

ODGOVORITE
Name

As

07.04.2020 15:30

Domace je skupo jer na gradskoj pijaci u Bijeljini sve sami svercer nema proizvodjaca.

Name

Re Ad

07.04.2020 15:59

Skuplje veliš!? Zbog takvih kao ti i slični propada poljoprivreda.Daj uvozno bolje je.Kupi Špansko i Talijansko voće i povrće...dobro za zdravlje!!Kupnjom domaćeg podržavaš domaću proizvodnju ....

Name

Zizi

07.04.2020 16:34

Re kako to domace a skuplje. Kako znas da je kvalitetnije ? Stalno kukaju kako nemaju racuna proizvoditi a opet proizvode. Racunaj 30 tona krastavaca po 1,5 km po kilogram u to je 45.000 km. Neka je 50 % troskova ispade zarada 22.500 km za 5 mjeseci rada. Vk majstori to ne zaradjuju za godinu. Racunaj.

Name

Linda231

07.04.2020 14:17

Ama ovaj je namazan u milion boja..sve moguce i nemoguce poticaje je dobio...milion puta dolazio na arizonu ko i dan danas dovozi svoju robu..krompir.luk..mrkvu.itd...

ODGOVORITE
Name

Odgovornost

07.04.2020 15:12

Ako se hranimo svaki dan Zar ne bi trebalo da rade ovakve pijace i u vanredno vrijeme. Trebalo je uvesti mjere opreza, ali zatvoriti Kvantas je glupost Kriznog štaba i gradske Uprave. Narode u pamet se, pa kad glasaš - glasaj za domaćina a ne za gradske šanere.

ODGOVORITE
Name

Deba

07.04.2020 16:25

A kao Mico šaner? Ne brukaj časno ime šanera poredeci ga sa nesojem kao sto je Mico