ЦОВИД-19 савјетовање здравства Кикинде са јерусалимском Хадасом

На данас одржаном зоом конференцијском савјетовању представника Опште болнице и Завода за јавно здравље из Кикинде сапрестижним јерусалимским универзитетско-здравственим Центром Хадаса (Хадассах), размјењена су искуства и препоруке у практиковању заштитних мјера, опреме, лијечења и статуса напретка превентивне медицине по предмету ЦОВИД-19.

Србија 07.04.2020 | 14:10
ЦОВИД-19 савјетовање здравства Кикинде са јерусалимском Хадасом

Др Татјана Караћ, епидемиолог и начелник Центра за контролу и превенцију болести у Заводу за јавно здравље и др Јован Јаконић, замјеник директора Опште болнице су разговарали са проф. Мозес Алон-ом (Мосес Аллон), директором Одјељења клиничке микробиологије и инфективних болести, међународно реномираног здравственог центра Хадаса, историјски укоријењене и изузетно разгранате научно-истраживачке мреже, са посебним нагласком на адекватне здравствене системе у САД.

Проф. Алон је током своје богате каријере службовао и као клинички и истраживачки сарадник болница  Бетх Исраел и Бригхам анд Wомен'с Хоспитал, као иИнститута за онкологију Дана Фарбер у Бостону.

Рецензент је и савјетује при Израелској академији наука, установи Главног научника Министарства здравља Израела, Медицинског факултета Универзитета Бен-Гурион у Негеву из Бер Шеве, Њемачко-израелске фондације, те више журнала укључујући и Асоцијације израелске медицине.

Почасни конзул Републике Србије у Израелу, Александар Николић, је иницирао да Кикинда буде уврштена у овакву врсту сарадње, имајући је у виду као једно од жаришних локалитета у земљи.

Како Николић преноси за БН, уживао је пуну подршку начелника Севернобанатског округа, Николе Лукача, Амбасаде Србије у Тел-Авиву, те организацију израелског Министарства спољних послова.

Сам Израел броји 9,006 заражених, 59 смртних случајева и 683 опорављених, што га позиционира на 18. мјесто на свијету.

Премда је старосна структура становништва повољна, а израелска медицинска наука слови за једну од најиновативнијих и напредних, културолошка и социо-економска разноликост су утицали на закашњелу инклузију појединих сегмената друштва, попут дијелова ултра-ортодоксне заједнице.

Сутра надолазеће Седер вече празника Песах, изразито породичног карактера, ове године ће бити празновано уз најављени најригорознији режим изолација нуклеарних фамилија.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар