COVID-19 savjetovanje zdravstva Kikinde sa jerusalimskom Hadasom

Na danas održanom zoom konferencijskom savjetovanju predstavnika Opšte bolnice i Zavoda za javno zdravlje iz Kikinde saprestižnim jerusalimskim univerzitetsko-zdravstvenim Centrom Hadasa (Hadassah), razmjenjena su iskustva i preporuke u praktikovanju zaštitnih mjera, opreme, liječenja i statusa napretka preventivne medicine po predmetu COVID-19.

Srbija 07.04.2020 | 14:10
COVID-19 savjetovanje zdravstva Kikinde sa jerusalimskom Hadasom

Dr Tatjana Karać, epidemiolog i načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje i dr Jovan Jakonić, zamjenik direktora Opšte bolnice su razgovarali sa prof. Mozes Alon-om (Moses Allon), direktorom Odjeljenja kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti, međunarodno renomiranog zdravstvenog centra Hadasa, istorijski ukorijenjene i izuzetno razgranate naučno-istraživačke mreže, sa posebnim naglaskom na adekvatne zdravstvene sisteme u SAD.

Prof. Alon je tokom svoje bogate karijere službovao i kao klinički i istraživački saradnik bolnica  Beth Israel i Brigham and Women's Hospital, kao iInstituta za onkologiju Dana Farber u Bostonu.

Recenzent je i savjetuje pri Izraelskoj akademiji nauka, ustanovi Glavnog naučnika Ministarstva zdravlja Izraela, Medicinskog fakulteta Univerziteta Ben-Gurion u Negevu iz Ber Ševe, Njemačko-izraelske fondacije, te više žurnala uključujući i Asocijacije izraelske medicine.

Počasni konzul Republike Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, je inicirao da Kikinda bude uvrštena u ovakvu vrstu saradnje, imajući je u vidu kao jedno od žarišnih lokaliteta u zemlji.

Kako Nikolić prenosi za BN, uživao je punu podršku načelnika Severnobanatskog okruga, Nikole Lukača, Ambasade Srbije u Tel-Avivu, te organizaciju izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

Sam Izrael broji 9,006 zaraženih, 59 smrtnih slučajeva i 683 oporavljenih, što ga pozicionira na 18. mjesto na svijetu.

Premda je starosna struktura stanovništva povoljna, a izraelska medicinska nauka slovi za jednu od najinovativnijih i naprednih, kulturološka i socio-ekonomska raznolikost su uticali na zakašnjelu inkluziju pojedinih segmenata društva, poput dijelova ultra-ortodoksne zajednice.

Sutra nadolazeće Seder veče praznika Pesah, izrazito porodičnog karaktera, ove godine će biti praznovano uz najavljeni najrigorozniji režim izolacija nuklearnih familija.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar