Трамп промовише лијек куће која спонзорише Републиканце

Предсједник Трамп има "мањи финансијски интерес" у промовисању лијека против маларије, којег предсједник већ седмицама представља као лијек који обећава у борби против короне, иако су научни докази који иду у прилог тој тврдњи ограничени, пише Тхе Неw Yорк Тимес.

Свијет 07.04.2020 | 14:35
Трамп промовише лијек куће која спонзорише Републиканце

Предсједник САД-а већ неко вријеме прилично агресивно промовише хлорокин као потенцијални лијек против ЦОВИД-19, иако и највећи експерт у Трамповом тиму, др. Антхонy Фауци, упозорава да не постоји довољно доказа како би се износиле поуздане тврдње о његовој дјелотворности.

Упориште предсједникове твдње налази се у малој студији, спроведеној у Француској, која је показала да се пацијенти који су примили хлорокин брже опорављају него што би то иначе био случај.

Како је ријеч о студији са мало испитаника и неким другим ограничењима, љекари упозоравају да се њени резултати требају узимати са резервом. 

Неw Yорк Тимес је јучер причу сагледао и са финансијског угла, па тврди како Трамп има "мали финансијски интерес" у промоцији лијека.

Уколико би се хлорокин заиста почео производити као терапија за ЦОВИД-19, фармецеутске куће које га производе би доживјеле велики профит, а једна од њих је и француска компанија Санофи.

Њени највећи дионичар су и уједно и донатори Републиканској партији, а и сам предсједник посредним путем има интересе у истој компанији, пише Неw Yорк Тимес. Трумпов сарадник и министар трговине, Wилбур Росс, такође има одређена улагања у наведеној компанији. 

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Шта

07.04.2020 14:41

Се друго могло очекиват од пуноглавца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.04.2020 19:12

Са њим су се појавили сви вируси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изгубљени смо ми

07.04.2020 20:47

Зелено свјетло за овај лијек је дао цувени француски вирусолог, уосталом боље икаква терапија, него никаква. Лијек је вец користило доста пацијената, а ова пандемија це Трампу донијети јако пуно стете, ради пада привреде, сто не мозе компензирати ницим другим. Не требамо СЕ ми бринути за Америку, имамо ми своју биједу, по питању привреде, здравства, егзистенцијалне несигурности, сиромаства на све стране,... непостивање свих људских права, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све јасно

08.04.2020 17:25

Сувисан је сваки коментар.

ОДГОВОРИТЕ