Tramp promoviše lijek kuće koja sponzoriše Republikance

Predsjednik Tramp ima "manji finansijski interes" u promovisanju lijeka protiv malarije, kojeg predsjednik već sedmicama predstavlja kao lijek koji obećava u borbi protiv korone, iako su naučni dokazi koji idu u prilog toj tvrdnji ograničeni, piše The New York Times.

Svijet 07.04.2020 | 14:35
Tramp promoviše lijek kuće koja sponzoriše Republikance

Predsjednik SAD-a već neko vrijeme prilično agresivno promoviše hlorokin kao potencijalni lijek protiv COVID-19, iako i najveći ekspert u Trampovom timu, dr. Anthony Fauci, upozorava da ne postoji dovoljno dokaza kako bi se iznosile pouzdane tvrdnje o njegovoj djelotvornosti.

Uporište predsjednikove tvdnje nalazi se u maloj studiji, sprovedenoj u Francuskoj, koja je pokazala da se pacijenti koji su primili hlorokin brže oporavljaju nego što bi to inače bio slučaj.

Kako je riječ o studiji sa malo ispitanika i nekim drugim ograničenjima, ljekari upozoravaju da se njeni rezultati trebaju uzimati sa rezervom. 

New York Times je jučer priču sagledao i sa finansijskog ugla, pa tvrdi kako Tramp ima "mali finansijski interes" u promociji lijeka.

Ukoliko bi se hlorokin zaista počeo proizvoditi kao terapija za COVID-19, farmeceutske kuće koje ga proizvode bi doživjele veliki profit, a jedna od njih je i francuska kompanija Sanofi.

Njeni najveći dioničar su i ujedno i donatori Republikanskoj partiji, a i sam predsjednik posrednim putem ima interese u istoj kompaniji, piše New York Times. Trumpov saradnik i ministar trgovine, Wilbur Ross, takođe ima određena ulaganja u navedenoj kompaniji. 

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Šta

07.04.2020 14:41

Se drugo moglo očekivat od punoglavca...

ODGOVORITE
Name

Ja

07.04.2020 19:12

Sa njim su se pojavili svi virusi.

ODGOVORITE
Name

Izgubljeni smo mi

07.04.2020 20:47

Zeleno svjetlo za ovaj lijek je dao cuveni francuski virusolog, uostalom bolje ikakva terapija, nego nikakva. Lijek je vec koristilo dosta pacijenata, a ova pandemija ce Trampu donijeti jako puno stete, radi pada privrede, sto ne moze kompenzirati nicim drugim. Ne trebamo SE mi brinuti za Ameriku, imamo mi svoju bijedu, po pitanju privrede, zdravstva, egzistencijalne nesigurnosti, siromastva na sve strane,... nepostivanje svih ljudskih prava, itd.

ODGOVORITE
Name

Sve jasno

08.04.2020 17:25

Suvisan je svaki komentar.

ODGOVORITE