Ево коме и када је забрањено кретање у Српској?

Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак у којем је објединио до сада донесене закључке о ограничењу и забрани кретања на територији Републике Српске ради спречавања ширења болести изазване вирусом корона.

Република Српска 07.04.2020 | 10:56
Ево коме и када је забрањено кретање у Српској?

Обједињеним закључком наређена је забрана кретања на територији Српске лицима са навршених 65 и више година живота 24 часа, као и свим лицима без обзира на године живота од 20.00 до 5.00 часова и свим лицима изван њиховог мјеста пребивалишта/боравишта од суботе у 12.00 часова до недјеље у 18.00 часова, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Забрана по овом закључку не односи се на здравствене раднике који су на задатку, лица којима је неодложно потребна здравствена помоћ, припаднике Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске који су на задатку, друге припаднике агенција за провођење закона и организација који врше јавна овлашћења, који су на задатку.

Такође се забрана не односи на лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада, лица којима МУП Српске изда дозволу за кретање и на домаће и стране превознике који врше превоз ствари у друмском саобраћају уз предочавање доказа о вршењу превоза /потврда о потреби кретања, потврда о ангажовању возача, међународни товарни лист-ЦМР, отпремница, путни налог/.

Изузетно се дозвољава кретање лицима са навршених 65 и више година живота уторком и петком од 7.00 до 10.00 часова ради куповине основних животних намирница, лијекова и обављања послова у банкама, уз поштовање задужења и препорука.

Задужења и препоруке дефинишу да су власници трговачких радњи, апотека и руководство у банкама дужни да се строго придржавају утврђених мјера заштите које се односе на дезинфекцију, социјално растојање и боравак у просторији до три лица.

Препоручује се власницима трговачких радњи, апотека и руководству у банкама да у наведеном периоду пружају услуге искључиво тим лицима, а лицима млађим од 65 година да у периоду када је дозвољено кретање лицима од 65 и више година не обављају куповину и послове у банкама.

Кретање се дозвољава лицима старим до 75 година у сеоским подручјима ради обављања пољопривредних послова, уз обавезно придржавање заштитне мјере социјалног растојања, као и пчеларима, без обзира на године живота, који посједују рјешење о регистрацији пчелињака издато од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, уторком и у дане викенда, од мјеста становања до пчелињака, осим у периоду од 20.00 до 5.00 часова.

Свако непоштовање мјера прописаних овим закључком казниће се у складу са важећим законским прописима Републике Српске, а за реализацију закључка задужен је МУП Српске.

Овај закључак о ограничењу и забрани кретања на територији Републике Српске ступа на снагу даном доношења и примјењиваће се до 13. априла.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Глобалисти

07.04.2020 09:16

За банке се никада није постављало питање да ли ће радити или не...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улице

07.04.2020 09:39

Зашто забрана? Према званичним подацима које објављује РТРС у РС је минималан број заражених, по чему смо јединствени у свијету. Изгледа да смо ми једини корони стали ногом за врат. Проблем је само у томе, колико је тестираних?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2020 13:59

Ста ти знаци то, тестирани? Је'л се то једе?

Name

Рашид

07.04.2020 10:42

Свима је забрана осим члановима снсд-а.и водећима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.04.2020 15:26

Па шта онда глуми кризни штаб Требиња? Забранили су напуштање мјеста боравишта све до сриједе у 20:00.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицијски час је неуставан

07.04.2020 16:05

Прилично сам сигуран да полицијски час крши члан 14 Устава Републике Српске, који каже: "Нико не смије бити подвргнут мучењу, свирепом, нехуманом или понижавајућем поступању или кажњавању." Ово што нам раде, гдје жандарми наоружани аутоматским оружјем "спријечавају ширење вируса" је заправо тероризирање и понижавање становништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Било би добро

07.04.2020 19:16

Требали ли су дозволити оне штандове са књигама на тргу код Боске. Сад би имали добру продају. А и читаоци би били задовољни, изолација као створена за књигу. Има добрих, нових али и половних књига, по врло повољним цијема (од марке па да даље..).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мануел

07.04.2020 20:56

Треба нам приручник.

ОДГОВОРИТЕ