Корона "скраћује" рокове Изборног закона БиХ?

Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) усвојила је иницијативу да се покрене процедура измјена Изборног закона БиХ, а готово је сигурно да ће евентуалне измјене подразумијевати скраћење изборних рокова.

Босна и Херцеговина 07.04.2020 | 07:41
Корона "скраћује" рокове Изборног закона БиХ?

У ЦИК-у су нам потврдили да је на посљедњој сједници иницијатива прихваћена, али да ће стручне службе ЦИК-а тек у наредним данима дефинисати у којем смјеру ће те измјене ићи.

"Рано је говорити било шта. Стручне службе треба да припреме приједлоге и док се не усагласи јединствен став ЦИК-а, рано је било шта говорити", рекла је Максида Пирић, портпарол Централне изборне комисије БиХ.

Према незваничним информацијама, измјене Изборног закона ићи ће у смјеру скраћивања рокова, али ће оставити и могућност да се локални избори, планирани за октобар, због ситуације са вирусом корона одгоде.

"По садашњем закону, најдаље до 4. маја требало би да буду расписани избори и од тада почињу тећи рокови, од пријаве кандидата, коалиција, странака па до сакупљања потписа политичких партија, провјера итд... Тешко је очекивати да у садашњој ситуацији политичке партије сакупљају потписе с обзиром на стварање гужви итд...

Врло је вјероватно да ће измјене ићи у смјеру да се скрате сами рокови, односно да се остави могућност да избори буду расписани, рецимо, у јуну или јулу, а и од тада има довољно времена да се сав посао заврши", испричао је извор "Независних" близак ЦИК.

Исти извор наглашава да ће се вјероватно ићи са минималним измјенама Изборног закона како се не би искомпликовало његово усвајање те да ће на крају све зависити од парламента БиХ.

И сами парламентарци наглашавају да Изборни закон у смислу рокова треба промијенити, али истовремено истичу да је још рано говорити о томе треба ли или не треба одгађати изборе.

"У овој земљи изборни процес стварно дуго траје и мислим да смо земља са најдужим роковима. Већ дуго постоји размишљање да те рокове треба скраћивати и ово је прилика да се нешто конкретно уради по том питању.

Тренутно се најмање размишља о изборима, да ли их треба или не треба организовати и то ће одредити даља ситуација, али треба законом предвидјети и ове могућности у којима се могу скратити рокови па чак и пролонгирати избори", рекао је Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у Представничком дому парламента БиХ и лидер ове странке.

И Ненад Стевандић, предсједавајући Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ, каже да је још рано говорити о одгађању избора те да ће се о томе више моћи рећи за неких десетак дана када се буде више знало у којем смјеру ће се одвијати ситуација у вези са вирусом корона.

"Измјена Изборног закона па и у смислу скраћења рокова је политичко питање и ЦИК се ту много не пита како ће се одвијати", рекао је Стевандић.

Иначе, када је ријеч о самим роковима, ЦИК у року од 150 дана прије одржавања избора (прва недјеља у октобру) треба да донесе одлуку о одржавању избора, а након тога политичка странка подноси пријаву за овјеру Централној изборној комисији најкасније 135 дана прије дана избора, док ЦИК послије тога у року од 15 дана има рок да овјери пријаву те политичке странке.

Коалиција пријаву за овјеру треба да поднесе најкасније 110 дана прије дана избора, док се кандидатске листе политичких странака, листе независних кандидата и коалиција морају поднијети ЦИК-у најкасније 90 дана прије дана избора итд..

Поред обавеза политичких партија, независних кандидата и коалиција Изборни закон БиХ предвидио је и рокове у којима треба поступати сама Централна изборна комисија БиХ.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дарко

07.04.2020 06:00

Корона узима животе грађана и народ је данима затворен у својим кућама а они помињу изборе. Све је у држави стало људи умиру боље те паре које потрошите на изборе из будзета као и паре из црних фондова које странке потроше у кампањи уложити у помоћ привреди и грађанима. Купите респираторе и маске за мед. раднике. Ево прилике да се споје локални и општи избори стручњаци велики! Само пар људи заражених уђе у БиХ и поново нас врати у стање у којем смо сада. Чуј избори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

07.04.2020 06:15

Хоце ли само они који удју заразити бираце, као овде тога нема. Сви су против сиротиње, како сиротињи помоци, тога нигде.

Name

Јаффа

07.04.2020 10:24

Избори су фарса!

Name

Ник

07.04.2020 06:17

Одгађа се највећа планетарна смотра - "ОЛИМПИЈАДА". А овдје је данима актуелно хоће ли или не бити избори у БИХ. Изборе дефинитивно и без икаквих калкулација треба одгодити. На првом мјесту ради живота људи. Јер избори подразумјевају масовна окупљања. А на другом мјесту економске ситуације. Најбоља прилика је да се коначно споје општи и локални избори 2022. године. Тај период до 2022. нека искористе да већ једном уреде и тај изборни закон. Уштеда од могућег спајања, колика год била, усмјерити је у поправљање економског посрнућа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ник

07.04.2020 06:48

У праву сте ако неко у вријеме пандwмије, карантина, ванреног стања и умирања људи од ковида 19, размишља да за само пар мјесеци организије шаторе и политичке скупове онда је све јасно. Они сву озбиљност ситуације фингирају па цијену здравља људи. Радници добијају отказе, привредници не раде губици огромни а они се брину о изборима. Спојите опште и локалне већина странака је заговарала тај приједлог шта је сада??

Name

ЦИК

07.04.2020 07:13

Радојичић је већ одавно у кампањи. Почетак његове кампање има везе са почетком корона вируса у РС. У противном не би се безброј пута са ртрс и атв вртио његов спот којим се ништа не постиже осим сто се јавност припрема да њега прихвати као кандидата за начелника БЛ. Добро смишљено али провидно. Он овим стиче извјесну предност у ионако слуђеној јавности. Умјесто да се у спотовима појављују људи којима се вјерује, доктори и остали, нас дневно десетине пута слуђује Радојичић и његов пропагандни видео. Ко зна можда овај видео буде и контрапродуктиван. Јер кампања у доба короне ваљда це бити препозната. Има короне и у другим градовима РС па ипак се ниихови начелници не сликају и не арлаучу. Како би било да гледамо на јавном сервису спотове и Рада Савића или оног из Чајнича? И тамо се плаћа ртрс такса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диктатура је Већ ту

07.04.2020 07:18

Ја сам да се Додик,Бакир и Човић изаберу за дозивотне владаре.Да Сабију воза само најновија суперба од председништва,да Додин син добија све тендере у РС.Човићу Неретва да тече кроз двористе виле а да се прокопа да му море додје са друге стране.Шпирић да купи ћерки јос један стан у Бечу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

07.04.2020 09:02

Ваљало би ради уштеде спојити изборе у једне, па да се поред локалних избора истовремено спроведу и парламентарни избори

ОДГОВОРИТЕ