Корона "пустоши" маркете, ево шта се највише купује!

Криза изазвана пандемијом вируса Цовид-19 није промијенила само друштвене и радне навике Европљана, већ и њихове навике у исхрани и куповини.

Свијет 06.04.2020 | 13:48
Корона "пустоши" маркете, ево шта се највише купује!

Према писању бриселског портала Политико не ради се само о тоалет папиру већ и о намирницама, па је тако у Италији повећана потражња за пакованим мандаринама, у Француској за пилећим кобасицама, а у Великој Британији потражња за конзервираним месом.

Како се наводи, на основу података из малопродајних трговина у те три земље, повећала се потражња за храном са дугим роком трајања, а људи су почели више да троше у супермаркетима него прије кризе.

У све три земље почетком марта повећана је куповина производа од папира, за његу и паковане хтане.

Ипак, постоје и категорије хране које су претрпеле губитке, па је тако у Француској и Италији опала продаја козметичких производа, а у Великој Британији и Италији опала је продаја робе категорисане као општа роба.

Како се наводе, ове промјене у потрошњи купаца извршиле су велики притисак на ланац снабдијевања храном, а то није прошло непримјећено код политичара, тако да су министри пољопривреде из земаља чланица ЕУ прошле недјеље разговарали о промјенама у обрасцима потрошње.

Они су закључили да је дошло до значајног смањења куповине вриједних производа попут вина, рибе, цвијећа за које су навели да је потпуно пропало, док је потражња за намирницама попут пиринча, тјестенине, јаја, конзервиране хране, дуготрајног воћа и поврћа значајно порасла.

Портал наводи да је у Европи порасла продаја алкохолних пића, сем у Француској гдје је до 8.марта забиљежен пад продаје за око четири одсто у односу на исти период прошле године. 

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЕУ

06.04.2020 13:42

Сасвим нормално,вазно је да нестасице нема.Било је на поцетку али ЕУ за 2 дана све попуни.И није тацно да нема wц папира,има га и виска али стварно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозе бити

06.04.2020 14:14

Мозда некоме козметика и јесте храна. Али само фигуративно а инаце козметика није храна него козметика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

06.04.2020 17:13

Видите ли проблема у свету,код нас пуне рафе у трговинама за шта је Додик најзаслужнији. Да је покренуо привреду и плате би скочиле па би народ опустошио рафе.Овако нема залихе правит не не ,рачуни у маркетима по 30-40 марака,рафе пуне! ЖИВИО НАМ ДОДИК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Захвални србин

06.04.2020 20:26

Мууууууу

Name

Ми се моземо похвалити

06.04.2020 17:19

Са пунум полицама, једном се напуне и мозе и рок трајања истеци, такав нам стандард.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нуклеарна зима

06.04.2020 20:27

Купице нам рудоња, па це бацати из ганц новог хеликоптера.

Name

Сто се имало потросило

06.04.2020 17:20

Могу да стоје пуне до даљнwг...

ОДГОВОРИТЕ