Korona "pustoši" markete, evo šta se najviše kupuje!

Kriza izazvana pandemijom virusa Covid-19 nije promijenila samo društvene i radne navike Evropljana, već i njihove navike u ishrani i kupovini.

Svijet 06.04.2020 | 13:48
Korona "pustoši" markete, evo šta se najviše kupuje!

Prema pisanju briselskog portala Politiko ne radi se samo o toalet papiru već i o namirnicama, pa je tako u Italiji povećana potražnja za pakovanim mandarinama, u Francuskoj za pilećim kobasicama, a u Velikoj Britaniji potražnja za konzerviranim mesom.

Kako se navodi, na osnovu podataka iz maloprodajnih trgovina u te tri zemlje, povećala se potražnja za hranom sa dugim rokom trajanja, a ljudi su počeli više da troše u supermarketima nego prije krize.

U sve tri zemlje početkom marta povećana je kupovina proizvoda od papira, za njegu i pakovane htane.

Ipak, postoje i kategorije hrane koje su pretrpele gubitke, pa je tako u Francuskoj i Italiji opala prodaja kozmetičkih proizvoda, a u Velikoj Britaniji i Italiji opala je prodaja robe kategorisane kao opšta roba.

Kako se navode, ove promjene u potrošnji kupaca izvršile su veliki pritisak na lanac snabdijevanja hranom, a to nije prošlo neprimjećeno kod političara, tako da su ministri poljoprivrede iz zemalja članica EU prošle nedjelje razgovarali o promjenama u obrascima potrošnje.

Oni su zaključili da je došlo do značajnog smanjenja kupovine vrijednih proizvoda poput vina, ribe, cvijeća za koje su naveli da je potpuno propalo, dok je potražnja za namirnicama poput pirinča, tjestenine, jaja, konzervirane hrane, dugotrajnog voća i povrća značajno porasla.

Portal navodi da je u Evropi porasla prodaja alkoholnih pića, sem u Francuskoj gdje je do 8.marta zabilježen pad prodaje za oko četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

EU

06.04.2020 13:42

Sasvim normalno,vazno je da nestasice nema.Bilo je na pocetku ali EU za 2 dana sve popuni.I nije tacno da nema wc papira,ima ga i viska ali stvarno.

ODGOVORITE
Name

moze biti

06.04.2020 14:14

Mozda nekome kozmetika i jeste hrana. Ali samo figurativno a inace kozmetika nije hrana nego kozmetika.

ODGOVORITE
Name

Аполо 11

06.04.2020 17:13

Видите ли проблема у свету,код нас пуне рафе у трговинама за шта је Додик најзаслужнији. Да је покренуо привреду и плате би скочиле па би народ опустошио рафе.Овако нема залихе правит не не ,рачуни у маркетима по 30-40 марака,рафе пуне! ЖИВИО НАМ ДОДИК!

ODGOVORITE
Name

Zahvalni srbin

06.04.2020 20:26

Muuuuuuu

Name

Mi se mozemo pohvaliti

06.04.2020 17:19

Sa punum policama, jednom se napune i moze i rok trajanja isteci, takav nam standard.

ODGOVORITE
Name

Nuklearna zima

06.04.2020 20:27

Kupice nam rudonja, pa ce bacati iz ganc novog helikoptera.

Name

Sto se imalo potrosilo

06.04.2020 17:20

Mogu da stoje pune do daljnwg...

ODGOVORITE