Мање дознака из иностранства због вируса корона

Масовни повратак радника који су остали без посла у јеку пандемије за државе на Балкану значи и мање дознака убудуће. Колики је то удар зависи од тога колико ће криза потрајати.

Босна и Херцеговина 05.04.2020 | 20:13
Мање дознака из иностранства због вируса корона

Стотине хиљада грађана Србије, али и БиХ и Хрватске, последњих недеља су се вратили у своје земље. Иако прецизних података још нема, према личним свједочанствима може се закључити да је велики број њих у западној Европи остао без посла јер су радили уз несигурне уговоре или чак на црно.

Криза их је оставила без посла и питање је колико ће то потрајати.

Власти у региону баве се хитним мјерама које би требало да ублаже економске посљедице пандемије и као да се још не размишља шта значи масовни повратак незапослених из иностранства. Није проблем само у чињеници да ће се повећати број незапослених, него би и количина дознака из иностранства – новца који гастарбајтери шаљу родбини или пријатељима – могао значајно да падне.

Српски грађани посљедњих година у домовину шаљу између три и четири милијарде евра годишње, што чини око десет одсто укупног бруто друштвеног производа. У сусједству су проценти такође значајни, око 6,6 одсто у Хрватској односно између 11 и 13 одсто у БиХ.

„Већина њих неће пасти на терет држави"

Професор београдског Економског факултета Љубодраг Савић за ДW истиче да не очекује да ће повратници бити терет за државу јер се углавном враћају с уштеђевином. Сматра да ће западне економије, кад спласне криза због пандемије, поновно масовно тражити раднике који обављају послове које домаће становништво не жели, па ће и дознаке из иностранства поновно стизати у Србију. 

„Сви су они добродошли и имају право да се врате кући. Увјерен сам да већина њих сигурно неколико мјесеци неће бити на терету државе јер имају уштеђевине, а и очекују да су проблеми привремени те да ће моћи да се врате у државе у којима су радили“, каже Савић.

Шефица хрватског Економског института Марушка Визек, која је ових дана привукла пажну јавности представљањем 16 антикризних мјера које би требало да донесе влада Андреја Пленковића, у овој фази још не очекује значајнији повратак хрватских радника. Међутим, што криза буде дуже трајала, сматра да би већи број људи могао бити склон повратку у земљу.

Иако дознаке имају значајан удио у хрватском БДП-у, Визек наглашава да оне „нису варијабла која је под контролом носилаца економске политике“. Другим ријечима, какве год мјере да предузима рецимо Хрватска – она не може утицати на то да ли ће и колико људи радити у иностранству и слати новац у земљу.

Дуге посљедице?

Професор са сарајевског Економског факултета Фикрет Чаушевић сматра да је масовнији повратак радника из БиХ извјестан.

„Застој животних токова неминовно подразумева велики пад производње и посљедични велики пад потражње за радом“, каже он за ДW.

„Нажалост, врло је велика вјероватноћа да ће радикално социјално дистанцирање, чак и ако буде трајало свега два до три мјесеца, имати за посљедицу не само рецесију већ и депресију. Посљедице повратка радника у БиХ, као и у све земље западног Балкана, подразумјевају наглу промјену 'приоритета проблема'“, истиче др. Чаушевић.

Додаје и како се у новим околностима може очекивати значајнији раст незапослености и нагли раст социјалних проблема који ће, посљедично, укључити и повратнике.

(ДW)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Саса

05.04.2020 18:31

Ко је науцио радити нема кризе једино у рс ови сто пљују сваку власт це имати проблема то су кокосари И нерадници по мени то треба побит да би постени зивјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

05.04.2020 18:52

Само ти удри по јадној сиротињи, а сгити лопове и хајдуке, стиди се ове сиротиње.

Name

Радивоје

05.04.2020 19:28

Само да будемо јасни да из иностранства су досли наси људи који су у скорије вријеме отисли у иностранство и тамо многи од њих су радили на црно или без неких уговора и они су морали напустити иностранство јер тамо нијесу имали ни осигурања.А људи који имају ријесен свој статус у иностранству њима не пада на памет да у овом времену се врацају у БиХ јер то је дрзава у којо ниста не функционисе па ни здравство једино овај народ овдје цува јос бог али незнам докле це. .Видимо ли људи да је овдје све покрадено отисле су и дрзавне резерве и унистене све институције и сад се сири прица како људи из иностранства бјезе у БиХ ма видимо ли да је брасна и псенице нестало за пар дана па нека га Додик довози опет из мадјарске а насим људима је псеница пропадала а они је увозили . Народе процице и ово али после добро размисли те коме це те дати свој глас ове барабе то не заслузују јер су себе енормно обогатили а главнину народа довели до руба сиромаства

Name

Срдјан

05.04.2020 20:05

Таблета данас, претпостављам заборавио

Name

Хамбург

05.04.2020 21:11

Сто би се врацао кад у Њемацкој имам 1800 евра а нерадим све ми је плацено тако да ову кризу ни не осјетим .Отисо сам пре 2 године из БИХ не пада ми напамет да се врацам нити знам неког ко се вратио осим ових сто раде и зиве у Њемацкој на црно

Name

Ееее

06.04.2020 06:06

Саша не блеји живота ти, ја живим на селу, радим сваки дан од јутра до сутра и сва породица и имам посао и једва састављам крај, ил сам можда требао, красти и хвалити ове несреће,

Name

Лола

05.04.2020 18:35

За кога цете сад гласат у Угљевику кад вам укину једнократну помоц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

05.04.2020 18:36

Неваља када додју,неваља када не саљу новац. Ко би вам удовољио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

05.04.2020 18:44

Управо тако, мислили су да не долазе већ да само шаљу евре. Нормална реакција дијаспоре.

Name

Бојан

05.04.2020 19:17

Раднику који зиви од плате коју зарадјује овде не одговара да гастербајтери саљу новац. Они у насу економију убризгавају новац који није зарадјен у овој економији. Тиме изазивају инфлацију па обицном градјанину овде све постаје прескупо. Због гастербајтера је цијена стана достигла такав ниво да цовјек који ради у рс мозе само д асања куповину стана. Слицна ситуација је и са осталим тросковима. Механицари су због странаца дигли цијене као да су доктори. Зубари такодје.

Name

Аустрија

05.04.2020 19:29

Није то само слање новца. Сваки гастарбајтер који додје прво мијења паре, плаца рацуне, купује храну и пице и док се окрене нестало пар стотина евра. Прицам о онима који су дузе вани са породицама и који се нису вратили. Сваки долазак за празнике и годисњи не мозе проци без хиљадарке. У одласку сви сипају пуне резервоаре итд. Све це то изостати за ускрс, 1. мај а ако се балканске дрзаве не прогласе безбједним нико неце доци ни на љето јер у повратку мора у карантин и провесце одмор у дрзави у којој се налази тренутно.

Name

Ре: Бојан

05.04.2020 20:49

Па мислим да ниси у праву, јер постоји разлика имедју инфлације и коњуктуре. Ако ја као дијаспорас донесем девизе и оставим их тамо по легалном курсу, онда сам уцинио сусутински 2 ствари: донио сам девизу и оно сто сам потросио, поклоноио и послао је за подстицање коњуктуре... По твојој дефиницији туризам у туристицки овисним земљама би могао да буде лос за економију... размисли. Позз!

Name

Марцоне

05.04.2020 21:31

А испљувасе нас као да смо колеру и кугу доњели,а није просло ни 15 дана кукају за насим парама.Ее,тек це те видјети ста змаци 15 до 20% пара од укупне привреде РСа које направи.Пиз... Ли вам м....а!

Name

Сдс

05.04.2020 18:41

Обавјеставамо да нема висе једнократне помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

05.04.2020 19:16

Па Додо је рекао да не долазимо и јос је окривии диаспору због вируса да је то све због нас а кад је све у реду зна доци у Стуттгарт и запомагати да требамо улагати у РС! Добро један реце најбоље би било да саљемоб € и да се одрекнемо своих куца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.04.2020 04:29

Народ је толико овца да то све понови.Марва.

Name

Ре Саса

05.04.2020 19:23

Ја мислим да говор мрзње и позив на линц забрањен. Надам се да цес одговарати за ову изјаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барло

05.04.2020 19:40

Ма браво... Професор београдског Економског факултета Љубодраг Савић Сматра да ће западне економије, кад спласне криза због пандемије, поновно масовно тражити раднике који обављају послове које домаће становништво не жели, па ће и дознаке из иностранства поновно стизати у Србију. е професоре професоре,ако ти мислис да западна економија трази раднике за послове које њихово становниство не зели онда си јадан ти и твоја економија ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфуртер

05.04.2020 19:56

Нема повратка радника из иностранства него повратак оних који су били тамо туристицки тј радили на црно.Ови који су уредно пријављени и тамо зиве нико се није вратио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

05.04.2020 20:02

Нико тренутно не мозе доци. Ни на свадбу ни на сахрану. Поздрав.

Name

Ре

05.04.2020 20:48

Тачно тако

Name

израелац

05.04.2020 21:51

више обрадиве земље... више хране... мањи увоз... више домаћинства више дјеце... села нису пуста... паре су систем вриједности за плаћање.. ако има систем паре важе.. какве паре из иноземства ако нема пољопривреде.. глупост лупате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум Израелац

06.04.2020 15:12

Е мој Израелац не млат празну сламу молим те. Дали си ти свестан колико новца се слије само мјесец о у Р. Српску из Словеније Италије Аустрија, да не бројим друге земље. Дрзави нај висе пасе да одемо сви вани да саљемо паре и улазе о у дрзаву. Које црно село која пољопривреда која привреда о цему ти. ЈАСАМ оставио 200 дунума земље све масине и ево ме кицмам у италији. Ухраним 8 бикова кад продам за 13 мјесеци ја у минусу. Немој прицати кад незнаш.Немас подстицај ако ниси у снсд.

Name

Бок

06.04.2020 04:08

Па неко тим људима скоро да није дао улазак у земљу. Они су били златна кока и стуб социјалног мира. Вагао је да ли јачи он или Устав. Бар их је прогласио главним кривцима ако пође по злу. Народ који памти има неку шансу, али данас је много више празноглавих, који ће све ово брзо заборавити. На жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

06.04.2020 04:22

Потпуно це да нестану сезонски радници се врацају а они су ти који су слали новац.Сви они који планирају остати тамо слабо или никако су слали новац.Треба да се осјети криза јер нимало није било постовања према тим људима на прелазима су и доцекивали као и мигранте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле и његов синциц

06.04.2020 11:32

Битноје дасе плате политицарима и њиховим савјетницима све бенифиције јел онису највеци срби а ти сиротињо немој просити висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мање дознака

06.04.2020 17:52

Али висе нас је.

ОДГОВОРИТЕ