"ЦТ апарат може помоћи у откривању болести ЦОВИД-19"

- Вирус корона је изазов за све нас, рекла је проф. Др Алмира Хаџовић-Џуво гостујући на телевизији Фејс. Истакла је значај примјене ЦТ апарата у откривању случајева заразе вирусом корона.

Босна и Херцеговина 05.04.2020 | 14:16
"ЦТ апарат може помоћи у откривању болести ЦОВИД-19"

- ЦТ-е има 98% поузданости. Уколико се појави велики број пацијената, ЦТ би могао постати прво средство тестирања, казала је она.

Не позивајући да ЦТ постане скрининг метода што значи да замијени потпуно тестирање, доктор Хаџовић-Џуво је истакла његов значај у случају да се појави велики број пацијената. То је, каже, чак било и кинеско искуство.

“Замијенили су се протоколи у Вухану у Кини тако да је ЦТ постао прво средство за дијагностику због тога што ту за неколико минута добијете резултат, 98 посто је поузданост. Не морате га понављати.  Надам се да ми у тај сценарио нећемо доћи”, истакла је доктор Хаџовић-Џуво.

Она даље наводи и да они који су умрли у Италији није све убила корона, али су били позитивни.

"50,6 % умрлих имало је три болести удружене с короном. Неке од тих болести су болести срца, хипертензија и дијабетес", казала је доктор Хаџовић-Џуво.

Доктор Ашим Копић је за ТВ Фејс рекао да у Њемачкој траје позив особама које су пребољеле вирус корона да се јаве ради узимања антитијела која могу помоћи онима који су животно угрожени.

- Такође, проширена је и листа лијекова који се користе у терапији, каже доктор Копић: “Сад су ту и лијекови који се користе у реуматским обољењима, чак је убачен и тамифлу. Значи има лијекова који су моментално на тржишту који се могу пацијентима дати”.

Говорећи о искуствима из Њемачке, Копић је истакао да се ради на томе да се сви у болници тестирају, прво здравствени радници, да би се искључила жаришта инфекције.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Невјероватно

05.04.2020 14:07

Ако је 98% тацност резултата и ако се резултати добију за пар минута У ЦЕМУ ЈЕ ПРОБЛЕМ ??? Засто се истог тренутка не поцне тестирање ЦТ апаратом ??? Да ли смо ми нормални ??? Ста је проблем, бојимо се зрацења ? Па зрацимо се кад сликамо зуб, кад сломимо кост, у цему је проблем ??? Сваста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.04.2020 15:12

Вјероватно они немају рацуницу.А и овако се цека по 3 мјесеца на ред.Трајало би пола године.

Name

Ре...

05.04.2020 15:38

Сад ће бити...нетребамо респираторе...ЦТ морамо куповат..

Name

Рее

05.04.2020 16:08

Људском организму је неопходно 6 мјесеци да апсорбује колицину зрацења након снимања рендген апаратом, а код снимања ЦТ-ом је тај период 280 година, па сад ко воли нека изволи да се излози оволикој колицини зрацења, али ја тек тако пред ЦТ не бих...

Name

ЦТ

05.04.2020 16:20

Не тестирамо се је немамо ЦТ апарата. Није ЦТ тестирање ништа ново. У Аустрији и Њемачкој се сваки примљени болесник шаље на ЦТ. Само ЦТ и генетско-молекуларни тест дају тачне резултате (до 98%). Остали тестови, многи чак испод 60%. Зато много земље због не тачности шаљу кинеске тестове назад.

Name

Ре: Рее

05.04.2020 17:57

Одвалио си такву глупост, да у најмању руку твој коментар није требало објавити! Прочитај мало спецификације за данашње рентген и ЦТ уређаје, па онда мало питај и некога ко ради с тим. С којим циљем покушаваш препадати људе, од којих је многима спасен живот, захваљујући овим технологијама?!

Name

радиолог

05.04.2020 20:11

купило се на хиљаде тестова,резуллтати трају пар дана,наручило се још на хиљаде е ко ће то сад бацити.Мора се покрити јер пуче брука.

Name

Кинези у Кину

05.04.2020 20:14

Кинези су нама и цијелом свијету спаковали овај вирус и ја у будуће не бих од њих ништа куповао ни сијалицу за ауто а камоли ове тестове јер ко зна шта је у њима .Можда ће се вријеме показати за пар мјесеци.Направили на белај и шаљу маске да све замаскирају.Све протјерати.