"CT aparat može pomoći u otkrivanju bolesti COVID-19"

- Virus korona je izazov za sve nas, rekla je prof. Dr Almira Hadžović-Džuvo gostujući na televiziji Fejs. Istakla je značaj primjene CT aparata u otkrivanju slučajeva zaraze virusom korona.

Bosna i Hercegovina 05.04.2020 | 14:16
"CT aparat može pomoći u otkrivanju bolesti COVID-19"

- CT-e ima 98% pouzdanosti. Ukoliko se pojavi veliki broj pacijenata, CT bi mogao postati prvo sredstvo testiranja, kazala je ona.

Ne pozivajući da CT postane skrining metoda što znači da zamijeni potpuno testiranje, doktor Hadžović-Džuvo je istakla njegov značaj u slučaju da se pojavi veliki broj pacijenata. To je, kaže, čak bilo i kinesko iskustvo.

“Zamijenili su se protokoli u Vuhanu u Kini tako da je CT postao prvo sredstvo za dijagnostiku zbog toga što tu za nekoliko minuta dobijete rezultat, 98 posto je pouzdanost. Ne morate ga ponavljati.  Nadam se da mi u taj scenario nećemo doći”, istakla je doktor Hadžović-Džuvo.

Ona dalje navodi i da oni koji su umrli u Italiji nije sve ubila korona, ali su bili pozitivni.

"50,6 % umrlih imalo je tri bolesti udružene s koronom. Neke od tih bolesti su bolesti srca, hipertenzija i dijabetes", kazala je doktor Hadžović-Džuvo.

Doktor Ašim Kopić je za TV Fejs rekao da u Njemačkoj traje poziv osobama koje su preboljele virus korona da se jave radi uzimanja antitijela koja mogu pomoći onima koji su životno ugroženi.

- Takođe, proširena je i lista lijekova koji se koriste u terapiji, kaže doktor Kopić: “Sad su tu i lijekovi koji se koriste u reumatskim oboljenjima, čak je ubačen i tamiflu. Znači ima lijekova koji su momentalno na tržištu koji se mogu pacijentima dati”.

Govoreći o iskustvima iz Njemačke, Kopić je istakao da se radi na tome da se svi u bolnici testiraju, prvo zdravstveni radnici, da bi se isključila žarišta infekcije.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Nevjerovatno

05.04.2020 16:07

Ako je 98% tacnost rezultata i ako se rezultati dobiju za par minuta U CEMU JE PROBLEM ??? Zasto se istog trenutka ne pocne testiranje CT aparatom ??? Da li smo mi normalni ??? Sta je problem, bojimo se zracenja ? Pa zracimo se kad slikamo zub, kad slomimo kost, u cemu je problem ??? Svasta...

ODGOVORITE
Name

Re

05.04.2020 17:12

Vjerovatno oni nemaju racunicu.A i ovako se ceka po 3 mjeseca na red.Trajalo bi pola godine.

Name

Re...

05.04.2020 17:38

Sad će biti...netrebamo respiratore...CT moramo kupovat..

Name

Ree

05.04.2020 18:08

Ljudskom organizmu je neophodno 6 mjeseci da apsorbuje kolicinu zracenja nakon snimanja rendgen aparatom, a kod snimanja CT-om je taj period 280 godina, pa sad ko voli neka izvoli da se izlozi ovolikoj kolicini zracenja, ali ja tek tako pred CT ne bih...

Name

CT

05.04.2020 18:20

Ne testiramo se je nemamo CT aparata. Nije CT testiranje ništa novo. U Austriji i Njemačkoj se svaki primljeni bolesnik šalje na CT. Samo CT i genetsko-molekularni test daju tačne rezultate (do 98%). Ostali testovi, mnogi čak ispod 60%. Zato mnogo zemlje zbog ne tačnosti šalju kineske testove nazad.

Name

Re: Reе

05.04.2020 19:57

Одвалио си такву глупост, да у најмању руку твој коментар није требало објавити! Прочитај мало спецификације за данашње рентген и ЦТ уређаје, па онда мало питај и некога ко ради с тим. С којим циљем покушаваш препадати људе, од којих је многима спасен живот, захваљујући овим технологијама?!

Name

radiolog

05.04.2020 22:11

kupilo se na hiljade testova,rezulltati traju par dana,naručilo se još na hiljade e ko će to sad baciti.Mora se pokriti jer puče bruka.

Name

Kinezi u Kinu

05.04.2020 22:14

Kinezi su nama i cijelom svijetu spakovali ovaj virus i ja u buduće ne bih od njih ništa kupovao ni sijalicu za auto a kamoli ove testove jer ko zna šta je u njima .Možda će se vrijeme pokazati za par mjeseci.Napravili na belaj i šalju maske da sve zamaskiraju.Sve protjerati.